Croitoru: Fluxurile de capital vor face din nou dobânda principalul instrument de politică monetară

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 mai 2011

"Deocamdată nu vedem un val foarte mare de capitaluri, dar probabilitatea este destul de înaltă", a spus Lucian Croitoru.

"Deocamdată nu vedem un val foarte mare de capitaluri, dar probabilitatea este destul de înaltă", a spus Lucian Croitoru.

Intensificarea fluxurilor de capital străin va face ca dobânda să redevină principalul instrument de politică monetară, dar băncile centrale vor oscila între obiectivul inflaţie şi cel al competitivităţii, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

"Deocamdată nu vedem un val foarte mare de capitaluri, dar probabilitatea este destul de înaltă", a spus Croitoru, citat de Mediafax, adăugând: "În 2005 - 2008, când au fost intrări mari de capital, nu ne-am comportat cum ar fi trebuit".

În opinia domniei sale, Guvernul trebuie să facă loc sectorului privat, mai ales că în perioade de creştere economică, deficite mai mici nu înseamnă neapărat cheltuieli publice mai mici.

Oficialul băncii centrale a arătat că toate statele emergente se confruntă cu presiuni inflaţioniste, mai ales prin inflaţie importată, care pun probleme băncilor centrale, iar aprecierea monedei ajută doar temporar la aplanarea inflamării preţurilor de consum.

Consilierul guvernatorului BNR a explicat că, pe termen lung, intervenţiile pe piaţă prin cumpărarea de valută urmată de sterilizare s-au dovedit neproductive, întrucât se ajunge în cele din urmă la rate destul de înalte ale dobânzilor.

"Sterilizările masive se transformă în pierderi cvasi-fiscale ale băncilor centrale, care sunt până la urmă deficite publice, deci se reflectă cumva tot în inflaţie", a continuat Croitoru.

El crede că banca centrală se va confrunta cu o creştere a rezervelor dincolo de ce ar dori sau chiar ar anticipa, ceea ce va face ca BNR să rămână în poziţia de debitor net.

"Este mixul de politici sustenabil? Probabil că nu, pentru că are un defect. Consecvenţa măsurilor macro-prudenţiale va întări stabilitatea şi va da încredere investitorilor privind stabilitatea pe termen lung, ceea ce va atrage şi alte capitaluri. Acestea vor crea presiuni şi mai mari pe apreciere. Am îndoieli că băncile centrale vor continua această apreciere, şi cred că vor dori să intervină, pentru a stimula creşterea economică, dar ar fi echivalent cu schimbarea focusului de la inflaţie la competitivitate", a explicat Croitoru.

Consilierul guvernatorului Mugur Isărescu crede că în ciuda aprecierii monedei naţionale motorul actual al creşterii economice, care este reprezentat de exporturi, va avea o contribuţie "mai lentă", dar va rămâne consistent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb