CRPE: România riscă să piardă finanţarea europeană pentru programul "Laptele şi cornul"

Alexandru Costea
Companii / 10 martie 2015

Programul "Laptele şi cornul" este eficient din punct de vedere economic dacă este raportată suma de până la 200 de lei alocată pe parcursul unui an şcolar pentru un elev, însă ţara noastră poate pierde finanţarea europeană pe acest program dacă nu-şi aliniază obiectivele la cele europene şi nu reuşeşte să elaboreze o strategie naţională pe parcursul acestui an.

Aceasta este una dintre concluziile unui raport de politici publice realizat de Centrul Român de Politici Europene (CRPE) care analizează programul naţional "Laptele şi cornul" pe mai multe dimensiuni - socială, economică, de educaţie şi sănătate - şi modul în care acesta este aliniat la iniţiativa europeană "Laptele în şcoli" prin care se decontează sume importante.

UE consideră "Laptele în şcoli" o investiţie strategică în viitorul cetăţenilor şi bunăstării comunităţii.

"Din perspectivă europeană, consumul unui aliment sănătos precum laptele educă tinerii în spiritul unei alimentaţii sănătoase şi poate contribui la reducerea obezităţii, o problemă reală în prezent la nivel comunitar. Întrucât România se confruntă cu probleme similare, raportul recomandă ca statul să investească în continuare în educarea copiilor pentru o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată prin programul Laptele şi cornul, dar să facă şi eforturi de promovare şi conştientizare a acestei dimensiuni în rândul profesorilor şi părinţilor", apreciază CRPE.

În România, un sfert dintre copiii cu vârsta de 8 ani sunt supraponderali sau obezi, conform unui studiu realizat in 2013 de Ministerul Sănătăţii în cadrul European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ciprian Ciucu, director de programe CRPE, este citat în comunicat: "Sunt necesare redefinirea şi alinierea obiectivelor programului naţional cu cele ale schemei europene Laptele în şcoli prin care este susţinută în bună măsură iniţiativa naţională şi prin care România a atras până acum peste 40 de milioane de euro. În plus, atragem atenţia asupra necesităţii armonizării strategiilor naţionale sectoriale din domeniile educaţie, sănătate şi agricultură cu programul naţional. În acest sens se poate acorda o consistenţă în intervenţie şi un impact mai mare al programului la nivelul industriei, comunităţii, şcolii şi elevilor".

CRPE este de părere că, similar iniţiativei europene, "Laptele şi cornul" este o măsură importantă de sprijin economic pentru industria laptelui, una dintre cele mai semnificative segmente ale industriei alimentare din România (locul şase ca cifră de afaceri). Peste 400 de tone de lapte sunt distribuite zilnic în cadrul acestui program, respectiv 1/6 din producţia naţională de lapte (aproximativ 15%).

"Programul reprezintă un adevărat balon de oxigen pentru o industrie puternic afectată de criză şi, în curând, sub o presiune concurenţială fără precedent, ca urmare a eliminării cotei de lapte în UE (aprilie 2015) şi embargoului impus Rusiei", notează comunicatul.

Dorin Cojocaru, Preşedinte Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL), susţine că embargoul i-a determinat pe producătorii din Europa Centrală şi statele baltice care exportau până acum în Federaţia Rusă să se reorienteze spre piaţa românească. Preţul la 100 de litri de lapte în ţările baltice este cu aproximativ 5 euro mai mic, iar operatorii economici din regiune (Ungaria, Polonia) achiziţionează laptele la un preţ similar cu al nostru, dar au costuri de transport mai mici. În plus, sistemul de colectare este mai eficient, deoarece se colectează mai mult lapte de la mai puţini producători, în timp ce, în România, producătorii sunt dispersaţi geografic şi oferă cantităţi mai mici de lapte. Programul Laptele si cornul este important pentru industria lactatelor din Romania în primul rând pentru că ne asigură volume şi o piaţă de desfacere constantă, iar în al doilea rând pentru că ne ajută să creăm obiceiuri sănătoase de consum în rândul copiilor şi să creştem, astfel, consumatorii de mâine".

Valoarea porţiei de lapte şi corn, de 1,17 lei inclusiv TVA, nu a mai fost actualizată (indexată) din 2008, deşi preţul de achiziţie a laptelui de la producători s-a dublat, ceea ce a scăzut atractivitatea programului pentru producători şi a afectat calitatea produselor oferite în program. Astfel, pentru a se menţine în mod real elementul de sprijin oferit industriei de lapte, raportul propune indexarea/ actualizarea sumelor alocate, în vederea creşterii calităţii şi atractivităţii produselor şi, concomitent, a impactului programului în rândul beneficiarilor.

Din punct de vedere instituţional, raportul constată că programul Laptele şi cornul a funcţionat în ultima perioadă din inerţie, fără să existe în spate o strategie, obiective clar stabilite, o monitorizare şi o evaluare a acestuia. Mai mult, de mai bine de trei ani nu mai există nicio autoritate centrală care să coordoneze acest proiect deosebit de complex, ce presupune o acţiune pe diferite paliere, de la nivel central la nivel judeţean şi local.

Pentru a eficientiza programul şi a mări impactul său, raportul recomandă Guvernului să desemneze o autoritate centrală cu rol de coordonator, aceasta deţinând atribuţii şi în implementarea, monitorizarea şi revizuirea programului. De asemenea, se recomandă organizarea, cu participarea directă a Ministerului Agriculturii, a unui proces de consultare publică, în vederea definirii strategiei României pentru punerea în aplicare a Schemei Europene Laptele în Şcoli.

În cadrul acestui studiu au fost analizate relevanţa pentru grupul ţintă - elevii din România - eficacitatea şi eficienţa implementării, precum şi impactul asupra sănătăţii copiilor şi asupra operatorilor economici din industria laptelui. Metodologia de cercetare a inclus atât studierea surselor oficiale (legislaţie, rapoarte), cât şi interviuri cu reprezentanţi ai diferitelor ministere, autorităţi, şcoli, organizaţii ale părinţilor, cadrelor didactice, ale medicilor de familie şi organizaţii neguvernamentale.

Raportul CRPE este susţinut de Tetra Pak, ca parte a iniţiativei sale globale de promovare a unei alimentaţii sănătoase în rândul copiilor şi, în mod specific, a consumului de lapte în şcoli.

CRPE a fost înfiinţat în 2009 de un grup de experţi, având ca obiectiv sprijinirea rolului României în Europa prin furnizarea de expertiză în domeniul politicilor publice.

Misiunea CRPE este promovarea României drept un actor coerent şi influent în stabilirea agendei publice şi în formularea de politici în cadrul UE, şi continuarea procesului de europenizare a României, prin bună guvernare, expertiză şi dezbateri publice informate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb