Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat, la RFI, referindu-se la autosesizarea Consiliului în cazul declaraţiei Vioricăi Dăncilă, că în astfel de speţe relevantă este funcţia persoanei respective şi că nu orice cetăţean este premierul României.
Preşedintele CNCD a precizat că, deocamdată, Viorica Dăncilă nu a confirmat că va veni la audierea la care a fost citată pentru marţi: "Deocamdată, nu a confirmat. Din surse publice ştiu că se deplasează la Bruxelles şi, în măsura în care îşi manifestă dorinţa să fie prezentă personal la audieri, luni o să luăm în discuţie acest aspect şi am putea să reprogramăm audierea. În măsura în care nu există această solicitare, audierea va avea loc marţi, premierul, ca oricare alt cetăţean, având posibilitatea să depună un punct de vedere".
Csaba Asztalos a precizat că, în toate cazurile, contează atitudinea unei persoane după săvârşirea unei posibile fapte de discriminare şi că, bineînţeles, scuzele publice şi regretul sunt luate în considerare.
Întrebat dacă, personal, consideră gravă afirmaţia premierului, preşedintele CNCD a răspuns: "Am avut discuţii cu fel şi fel de formatori de opinie de la data declaraţiei şi unii spun că exagerăm pentru că este o exprimare care se foloseşte în mod curent în societate. Probabil că se foloseşte, dar nu cred că este o exprimare corectă. Însă în astfel de speţe relevantă este funcţia persoanei respective. Nu orice cetăţean este premierul României. Fiind o persoană cu înaltă demnitate publică, influenţează comportamente în societate şi atunci are o responsabilitate mai accentuată în exprimare şi rigoarea este mai importantă în cazul unor astfel de persoane".
Asztalos a mai spus că, în general, demnitarii nu sunt în cunoştinţă de cauză asupra efectelor pe care le pot genera prin exprimările nefericite sau prin incitare la ură, etichetări sau stigmatizări, dar că unii politicieni şi unii demnitari sunt în cunoştinţă de cauză şi exploatează stereotipuri şi prejudecăţi tocmai pentru a câştiga voturi.
Premierul Viorica Dăncilă a susţinut joi seară, la Antena 3, că vrea să aibă o abordare transparentă cu liderii europeni şi că Monica Macovei a făcut mult rău României prin atitudinea ei şi prin faptul că "şi-a pârât propria ţară" în Parlamentul European, cerând, referitor la legile Justiţiei, să fie judecată de alte 27 de ţări. Premierul i-a catalogat drept "autişti" pe cei care "dezinformează UE, în ciuda faptului că stiu adevărul".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2018, 08:33)
Moșule astaloș, mai lucrează bre la gramatica române! Ighen?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2018, 09:11)
Dvs pe Monica Macovei ati audiato vreodata legate de ce vorbeste despre unii dar nu spune nimic despre ea si despre rauvoitori tari?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2018, 20:57)
Haraso, rusnacule betiv. Ai uitat sa amintesti de soros asa ca nu-ti iei ratia de ulei, faina, votca pe saptamana asta.