Şedinţa CSAT, care a avut loc astăzi la Palatul Cotroceni, condusă de către Preşedintele României, Klaus Iohannis, transmite că în urma analizelor "un candidat la alegerile prezidenţiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferenţial" pe platforma TikTok, potrivit comunicatului CSAT. Conform documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral.
În cadrul şedinţei, reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniul apărării, al ordinii publice şi al securităţii naţionale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securităţii naţionale, generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.
De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional şi mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale unor actori statali şi non-statali, în special Federaţia Rusă, existând din partea acesteia un interes în creştere pentru a influenţa agenda publică în societatea românească şi coeziunea socială.
TikTok l-a acordat unuia dintre candidaţi un avantaj prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligaţia de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de AEP la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligaţie impusă prin legislaţia electorală.
"Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalţi candidaţi care au fost recunoscuţi de algoritmii TikTok drept candidaţi la alegerile prezidenţiale, iar conţinutul promovat de aceştia a fost filtrat masiv, diminuând exponenţial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei. Acest tratament preferenţial a fost potenţat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităţilor române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.", se precizează în comunicat.
Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că reţeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.
" În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităţilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, celor cu atribuţii în buna desfăşurare a procesului electoral, precum şi organelor de urmărire penală să întreprindă de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în şedinţa CSAT.", anunţă consiliul.
În cadrul şedinţei, reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniul apărării, al ordinii publice şi al securităţii naţionale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securităţii naţionale, generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu are atribuţii legate de desfăşurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securităţii naţionale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2024, 17:35)
S-au întâlnit exact ca pe vremea comunismului.... să arate activitate!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2024, 17:52)
Vorbe goale,au distrus complet increderea cetateanului in stat.Nu stim cine ne ataca,pana acum cateva zile nu ne ataca nimeni,acum ne-a atacat acum o saptamana,noi nu am stiut,apoi noi stiam ceva dar nu intelegeam ca atat a putut securitatea,asta e toata competenta lor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2024, 18:06)
toti au folosit tik tok
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2024, 18:18)
pai STS tocmai ce au zis ca nu au fost asemenea atacuri cibernetice.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2024, 18:23)
Minciuni. Daca iesea cine trebuie, nu existau atacuri.
5. Vinovate sunt TOATE partidele politice!
(mesaj trimis de mike în data de 29.11.2024, 09:02)
Daca cel putin unul din ele ar fi cerut suspendarea Presedintelui Iohannis dupa respingerea admiterii Romaniei in Schengen, pentru banuiala legitima de tradare, nu am fi ajuns aici. La acel moment totul a parut a fi o intelegere intre Iohannis si Scholz pentru admiterea Croatiei. Iohannis putea sa spuna : runda aceasta acceptam Romania si Bulgaria si in sedinta viitoare Croatia. De ce n-a facut-o?
Acum vine si ne spune de Tik Tok. Dar cand in 2014 el a strans peste un milion de like-uri pe Face Book, cum a fost? Avea mai multe like-uri decat orice politician european! Mai era putin si Madonna incepea sa planga de oftica.
Acum joaca la rupere. Daca ajunge Presedinte unul care nu e din sistem, e jale cu procesele lui penale. A vazut deja ce-au patit predecesorii lui.
Asa ne trebuie.