CSAT: "Consumul de droguri şi alte substanţe stupefiante prejudiciază valorile de securitate naţională"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 13 octombrie 2023

CSAT: "Consumul de droguri şi alte substanţe stupefiante prejudiciază valorile de securitate naţională"

English Version

Pentru prevenirea şi combaterea traficului şi consumului de droguri, vor fi constituite grupuri operaţionale la nivelul fiecărui judeţ din ţară şi un grup inter-instituţional sub autoritatea Guvernului

Consumul de droguri şi alte substanţe stupefiante prejudiciază valorile de securitate naţională, au stabilit ieri memebrii Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, care au decis constituirea unui grup de lucru inter-instituţional care în perioada următoare va elabora un plan comun de acţiune în scopul prevenirii şi al combaterii eficiente a riscurilor generate de traficul şi consumul de droguri la adresa siguranţei individuale şi colective, se arată în comunicatul de presă emis de Administraţia Prezidenţială.

Sursa citată precizează: "Membrii CSAT au ajuns la concluzia că, prin gravitate, modalităţi de manifestare, repetabilitatea acţiunilor şi cumulul prejudiciilor aduse atât în planul sănătăţii, prin punerea în pericol a vieţii sau a calităţii acesteia, cât şi în planul siguranţei publice, pe fondul conectării ţării noastre la trasee şi rute internaţionale de transfer/transport al stupefiantelor, consumul de droguri şi alte substanţe stupefiante prejudiciază valorile de securitate naţională prevăzute de Constituţie şi legislaţia în domeniul securităţii naţionale. Astfel, sunt afectate ordinea de drept şi climatul de exercitare neîngrădită a drepturilor, a libertăţilor şi a îndatoririlor fundamentale ale cetăţenilor. Gestionarea fenomenului prevenirii şi combaterii consumului de droguri în rândul tinerilor şi al elevilor, inclusiv tratamentul de specialitate, reabilitarea, reintegrarea socială şi recuperarea, presupune un efort naţional conjugat, multidisciplinar, cu implicarea instituţiilor din arcul guvernamental, a serviciilor de informaţii, a structurilor Ministerului Public, a autorităţilor locale şi a societăţii civile. Nu în ultimul rând, familia consumatorilor este deosebit de importantă şi are un rol esenţial în acest proces complex. Astfel, membrii Consiliului au decis constituirea unui grup de lucru interinstituţional format din secretari de stat, nominalizaţi de către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, reprezentanţi ai Serviciului Român de Informaţii, procurori desemnaţi de către Ministerul Public şi specialişti din instituţiile angrenate, sub coordonarea Guvernului României".

În afara grupului de lucru interinstituţional de la nivel central, în lupta împotriva traficului şi consumului de droguri vor fi angrenate şi grupurile de lucru operaţionale care vor fi constituite la nivelul fiecărui judeţ din ţară, grupuri care vor fi alcătuite din specialişti şi experţi desemnaţi de către celelalte instituţii responsabile.

Totodată, conform deciziei CSAT, Guvernul va adopta mai multe măsuri pentru consolidarea autorităţilor care sunt direct responsabile de combaterea unor fenomene infracţionale grave, printre care şi traficul şi consumul de droguri. Printre măsurile respective se numără şi următoarele: propuneri de modificare şi completare a legislaţiei care sancţionează traficul şi consumul de droguri pentru a elimina lacunele legislative şi a limita posibilităţilor de interpretare speculativă a prevederilor legale; garantarea unui cadru instituţional sanitar corespunzător, coerent şi eficient care să asigure extinderea accesului la tratament şi la serviciile pentru recuperare, investigaţii specifice şi măsuri integrate de protecţie împotriva riscurilor asociate consumului de substanţe stupefiante în rândul elevilor şi al tinerilor; implementarea cu rigurozitate a Planului Naţional Cadru de Acţiune privind siguranţa şcolară, mecanism de cooperare care prevede, alături de măsurile pentru asigurarea unui climat optim în unităţile de învăţământ, pentru elevi şi cadrele didactice, şi măsuri concrete în problematica drogurilor, precum şi a Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale în domeniul drogurilor 2022-2026.

Securitatea în zona Mării Negre şi înzestrarea Armatei - două teme importante pentru CSAT

O altă temă importantă analizată de către membrii Consiliului a fost situaţia de securitate din Regiunea Mării Negre, pe fondul celor mai recente evoluţii, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Membrii CSAT au constatat că în ultima lună situaţia de securitate în regiune s-a deteriorat semnificativ, ca urmare a sporirii acţiunilor ostile ale Rusiei la adresa securităţii şi libertăţii de navigaţie în Marea Neagră. Comunicatul de presă emis de Administraţia Prezidenţială arată: "Intensificarea atacurilor ruseşti cu drone asupra porturilor maritime şi fluviale ale Ucrainei în zona Mării Negre a adus războiul şi mai aproape de frontierele României. Incidentele cu fragmente de drone căzute pe teritoriul ţării noastre şi implicit al NATO au crescut riscul de escaladare. (...) Ţara noastră a primit din partea tuturor Aliaţilor şi partenerilor sprijin politic şi practic semnificativ, care a inclus şi componenta de poliţie aeriană şi supravegherea spaţiului aerian de deasupra Mării Negre.

În cadrul şedinţei, Ministerul Apărării Naţionale a prezentat un set de măsuri concrete pentru creşterea capacităţii de supraveghere aeriană, detecţie şi intervenţie, în funcţie de situaţie, în regiunile din proximitatea obiectivelor ucrainene vizate de atacurile ruse".

În ceea ce priveşte Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2024-2033, membrii CSAT au obserrvat că schimbarea majoră a situaţiei regionale de securitate generate de postura agresivă a Federaţiei Ruse a determinat reanalizarea, reprioritizarea şi reconfigurarea programelor de înzestrare pentru dotarea şi dezvoltarea capabilităţilor militare necesare contracarării noilor ameninţări inclusiv prin creşterea, în cadrul acestora, a achiziţiei cantităţilor de muniţii necesare pentru luptă şi pentru constituirea graduală a stocurilor.

De aceea, în contextul menţinerii alocaţiilor bugetare pentru Apărare la 2,5% din PIB, CSAT a decis că "Armata României îşi va concentra eforturile strategice pentru consolidarea capacităţii de apărare la nivel naţional şi în cadru Aliat, în vederea descurajării şi a combaterii în mod eficient a tuturor tipurilor de ameninţări clasice, asimetrice, de tip hibrid sau de altă natură".

Comunicatul de presă citat precizează că forţele terestre, navale şi aeriene vor fi dotate "cu tehnică şi echipamente militare performante, compatibile şi interoperabile cu cele existente în armatele celorlalte state membre NATO şi UE, care să asigure atât îndeplinirea misiunilor de descurajare şi apărare, cât şi viabilitatea acestora pe termen lung prin nivelul de eficienţă şi dezvoltare tehnologică".

Mai mult, pentru protejarea intereselor esenţiale de securitate şi asigurarea securităţii aprovizionării, CSAT a decis că este necesart ca pe teritoriul naţional să existe capacităţi industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă pentru dotarea structurii de forţe pe timp de pace şi menţinerea în stare operaţională a echipamentelor achiziţionate, cât şi fabricarea/dezvoltarea de noi echipamente care să contribuie la multiplicarea capabilităţilor militare în situaţii de criză sau război.

La finalul şedinţei de ieri, membrii CSAT au discutat şi despre situaţia din Israel şi despre atacurile teroriste ale grupării Hamas, care s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi răniţi în rândul civililor.

CSAT a decis ca autorităţile de la Bucureşti să continuie eforturile pentru a acorda sprijin cetăţenilor români care se află în Israel şi Gaza, în vederea repatrierii acestora, precum şi pentru acordarea de asistenţă consulară. Până aseară, aproximativ 2.035 de români au fost repatriaţi.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. si coruptia.

    … dragnea. 

    s c c r e t 

    Și setea de putere este un drog pentru unii. Pentru a descuraja traficul, consumul de droguri trebuie modificat legislația, pedeapsa trebuie sa fie foarte aspră, nu ca acum. Dar parcă văd că se va înainta ca cu pensiile speciale, că sunt prea multi bani la mijloc.

    Care e cauza drogurilor? pt ca nici in america nici in alta parte nu a fost asa o epidemie de drogati si de homeless nicodata ca acum.

    scaderea nivelului de trai , nu ma refer doar la ultimii ani, din printarea de bani a bancilor si guvernului ne-am trezit cu o mega inflatie. ma refer in general, populatia planetei creste, doar in ultimii 50 de ani, s-a dublat de la 4 mld la 8 mld, mijloacele de productie sunt tot mai performante, de ex tesla produce si vinde peste 1.000.000 masini pe luna , o singura companie cu cateva mii de angajati, si salariile sunt tot mai mici. iar cei ce detin mijloacele de productie , devin tot mai bogati.  

    si da inainte de industrializare nu era asa: pantofarul facea cate o pereche de pantofi pe saptamana, fierarul cate o pereche de potcoave pe zi, fermierul mult mai putina mancare decat in prezent. etc 

    globalizarea si emigratia si cresterea populatiei toate duc sal scaderea nivelului de trai a celor ce muncesc pe salariu(in afara de super profesionisti sau manageri, care sunt vanati de companii, acelora le-au crescut salariile). 

    tinerii se drogheaza cel mai mult, renunta la scola cel mai mult, ba chiar se gandesc sa "nu-si mai piarda vremea cu facultatea" ci sa se ap[uce direct de vreun "bussiness". dar normal ca e greu sa reusesti in afaceri, scoala nu le mai asigura un loc de munca platit decent, pretu locuintelor creste ca niciodata(ei a mai fost in 2005-2008 si mai mult). dar acum nu dau semne de revenire.

    si ce fac tinerii si cei mai putin tineri, fug de realitate, escaping reality in droguri, alcool, pacanele etc. deci guvernul sa se uite mai intai in oglinda , ca scumpirile din ultima vreme li se datoreaza, extremismul din Romania li se datoreaza, epidemia de drogati li se datoreaza. prin politica pe care o au, bogatii productivi devin tot mai bogati, mai mult decat au nevoie si, ceva specific pt Romania hotii devin tot mai bogati si aroganti iar restul tot mai stresati. 

    Portie dubla de puscarie, cu executare si fara eliberare conditionata, pentru politistii, magistratii si pentru cei din servicii care protejeaza, sau chiar organizeaza, traficul si consumul de droguri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb