CSM a decis: Demisia Danei Gîrbovan nu mai este valabilă

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 4 septembrie 2019

Dana Gîrbovan

Dana Gîrbovan

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat act, ieri, de retragerea demisiei formulată de magistratul Dana Gîrbovan.

Pentru revenirea Danei Gîrbovan în magistratură au votat opt dintre cei nouă membri ai Secţiei pentru judecători din cadrul CSM.

Şedinţa CSM a fost furtunoasă, deoarece au existat discuţii contradictorii cu privire la solicitarea Danei Gârbovan. Cele mai acide replici au fost între judecătorii Mihai Bălan şi Andrea Anamaria Chiş, pe de o parte, şi Gabriela Baltag, de cealaltă parte.

Magistratul Anamaria Chiş a cerut sesizarea Inspecţiei Judiciare, care să stabilească dacă judecătoarea Dana Gîrbovan se face vinovată de abatere disciplinară.

Chiş a spus: "Părerea mea este că se poate retrage o astfel de demisie. În legătură cu ceea ce a propus doamna judecător, cred că se ridică o altă problemă şi anume dacă a accepta fără a fi eliberat din funcţie nominalizarea pentru o funcţie în Executiv reprezintă sau nu activitate cu caracter politic care, din perspectiva legii statutului art. 99 litera d, reprezintă abatere disciplinară sancţionabilă conform art. 100 doar cu retrogradarea din funcţie sau excluderea din magistratură".

Chiş susţine că Inspecţia Judiciară ar trebui să verifice şi informaţiile apărute în mass-media referitoare la o întâlnire a Danei Gîrbovan cu deputatul social-democrat Florin Iordache, fost ministru al justiţiei, promotorul OUG 13/2017 prin care dezincrimina abuzul în serviciu.

Andrea Chiş a atras atenţia şi cu privire la modul în care conducerea CSM a înţeles să îşi exercite atribuţiile. Amintim că CSM nu a trimis demisia Danei Gîrbovan la Palatul Cotroceni şi, în aceste condiţii, preşedintele Klaus Iohannis nu a putut emite decretul de eliberare din funcţie care este prealabil numirii într-o funcţie în Guvern.

Magistratul Gabriela Baltag, apropiată a preşedintelui CSM, Lia Savonea, a criticat solicitările Andreei Chiş şi lui Mihai Bălan: "Este prea mult ce cereţi dumneavoastră. Sunt uimită că faceţi aceste afirmaţii, că doamna judecător (n.a.- Dana Gîrbovan) a negociat cu lumea politică. Această doamnă pe care o acuzaţi mi-a spus: «Veţi avea un sprijin în domnul judecător Bălan». Cred că regretă acum aceste cuvinte. Nu cred că se gândea că o să o suspectaţi de legături cu lumea politică".

Judecătorul Bogdan Mateescu a precizat: "Independenţa justiţiei nu stă în acceptarea sau respingerea unui ministru, stă în separaţia puterilor în stat. Nu există om providenţial. Independenţa justiţiei nu stă în Dana Gîrbovan".

Amintim că Dana Gîrbovan a fost propunerea premierului Viorica Dăncilă pentru ocuparea funcţiei de ministru al justiţiei. Gîrbovan urma să îi ia locul Anei Birchall, care ar fi fost trecută pe funcţia de vicepremier pentru parteneriatele strategice.

Înainte ca preşedintele Klaus Iohannis să ia o decizie cu privire la această numire, Gîrbovan a demisionat din magistratură, iar Secţia pentru Judecători din cadrul CSM a luat act de această demisie în şedinţa din 26 august.

Numai că, timp de două zile, CSM nu a trimis hotărârea sa la Administraţia Prezidenţială pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să emită decretul de eliberare din funcţie a Danei Gârbovan aşa cum scrie în legea 303/2004 privind statutul magistraţilor. Astfel, demisia nu a intrat efectiv în vigoare, iar după ce Klaus Iohannis a anunţat, în 28 august, că refuză remanierea propusă de premier, Dana Gîrbovan a precizat că îşi retrage demisia depusă la CSM.

Menţionăm că în conformitate cu dispoziţiile Codului Muncii, demisia este un act unilateral de voinţă şi are efecte din momentul înaintării ei. În speţă, Dana Gîrbovan a înaintat demisia către CSM, iar instituţia a luat act de demisia respectivă. Numai că, în conformitate cu legea 303/2004, ar mai fi fost nevoie şi de decretul prezidenţial de eliberare din funcţie a Danei Gîrbovan. Decret care nu a mai fost emis, din vina CSM, instituţie condusă de Lia Savonea, care a trimis la Cotroceni doar demisia, fără hotărârea Secţiei pentru Judecători.

De aceea, mai mulţi magistraţi au susţinut că practic CSM şi preşedintele instituţiei, Lia Savonea, au protejat-o pe Gîrbovan de un refuz al lui Klaus Iohannis şi i-au păstrat locul în magistratură. Judecătorul Cristi Dănileţ a afirmat pe pagina sa de Facebook că Dana Gîrbovan, chiar şi cu retragerea demisiei, nu ar mai avea dreptul moral să fie magistrat, deoarece a negociat politic numirea sa în funcţia de ministru al justiţiei, ceea ce încalcă normele codului deontologic al magistraţilor şi legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb