Confederaţia Sindicală Naţională Meridian a transmis la data de 12 iulie, Preşedintelui României, Primului Ministru, Preşedintelui Camerei Deputaţilor şi Preşedintei Senatului, o scrisoare prin care îşi manifesta preocuparea privind conţinutul Dosarului Roşia Montană pentru UNESCO şi procedura administrativă incompletă prin care s-au ocolit căile de avizare legală care ar fi trebuit urmate pentru finalizarea unui astfel de demers asumat al Statului Român, conform unui comunicat de presă.
Oficialii au afirmat:"Din păcate, a trecut o săptămână şi nu am primit o reacţie oficială din partea acestor instituţii. Să înţelegem că autorităţile din România îşi asumă introducerea forţată şi nelegală în Patrimoniul UNESCO a unui perimetru extins pe 2000 de hectare, care coincide cu întreaga suprafaţă a zăcămintelor minerale exploatabile de la Roşia Montană?
Cei care au fost şi sunt foarte vocali în susţinerea acestui demers populist sunt aceia care, în ultimii ani, au exploatat politic şi nu numai, dezbaterea naţională privind viitorul Roşiei Montane. Au câştigat locuri în Parlamentul României, au tras sfori în stânga şi în dreapta, iar acum sunt oameni realizaţi, prosperi, în timp ce la Roşia Montană, oamenii sărăcesc pe zi ce trece, iar noile oportunităţi de angajare nu mai apar pentru că nu prea mai au de unde.
Săptămâna trecută, la un post de televiziune, se susţinea degajat că "listarea sau nelistarea nu schimbă cu nimic soarta procesului de arbitraj" de la Washington între Statul Român şi Gabriel Resources, proces care are ca miză 4 miliarde USD, bani pe care vor trebui să-i plătească contribuabilii români în situaţia în care World Bank - ICSID - Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor cu privire la Investiţii va da câştig de cauză companiei canadiene.
Niciun cuvânt însă, despre respectarea prevederilor din Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Canadei pentru Promovarea şi Protecţia Reciprocă a investiţiilor, semnat în anul 2011, sau a Acordului dintre Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord cu Guvernul României pentru Promovarea şi Protecţia Reciprocă a investiţiilor semnat în anul 1996, etc.
Introducerea a 2000 de ha din Roşia Montană în Patrimoniul UNESCO, în condiţiile în care cea mai mare parte a obiectivului propus spre clasare este deja descărcat de sarcină arheologică, prin 11 Certificate de Descărcare deja emise de Ministerul Culturii, reprezintă un act de sabotaj al economiei naţionale, pentru că se impiedică dezvoltarea unor activităţi industriale în proximitatea unor surse de materie primă aflate pe teritoriul ţării noastre."
Potrivit sursei citate, Suedia, Finlanda, Spania sau Bulgaria, sunt state ale UE cu potenţial geologic care nu ezită să exploreze noi oportunităţi pentru extracţia şi procesarea mineralelor, însă România, unul dintre statele membre UE bogate în resurse minerale, datorită decidenţilor slab pregătiţi şi cu agende oculte, îşi ţine comunităţile miniere în sărăcie şi mizerie socială.
"Statul Român, în domeniul industriei miniere metalifere a dezvoltat un comportament dezinteresat şi neadecvat intereselor României. După ce în anii 90, primea orice investitor străin pentru a veni cu finanţare pentru modernizarea tehnologiilor de exploatare şi procesare a minereurilor, în ultimii 10 ani, nu ştie ce să mai facă să-i descurajeze pe cei care, chiar doresc să investească în acest sector de activitate economică.
De zeci de ani se blochează dezvoltarea unor exploatări miniere moderne în România, la Roşia Montană, Moldova Nouă, Certej şi Rovina, iar locurile de muncă promise comunităţilor miniere nu s-au concretizat.
Promisiunile care au însoţit procesul de restructurare a mineritului au avut un impact devastator, însă prin blocarea accesului la perimetrele miniere prin subordonarea gestiunii acestora către organisme internaţionale, se va spulbera orice speranţă că vor mai putea fi create curând, locuri de muncă relativ bine plătite în aceste regiuni monoindustriale.
Astăzi nu ni se mai flutură prin faţă efectele miraculoase ale restructurării, ale investiţiilor, nu, astăzi ni se serveşte o altă versiune: includerea în patrimoniul UNESCO a unui perimetru minier de 2000 de ha se face pentru protejarea Patrimoniului cultural de la Roşia Montană.
Oare?
Ceasul ticăie şi în curând vom afla care este şi poziţia oficială a Guvernului."
Din păcate, acţiunile decidenţilor actuali în acest dosar ne vor costa câteva procente din PIB-ul României, dar, aşa cum ne-am obişnuit, probabil că numai poporul va plăti oalele sparte !, susţin oficialii "Meridian".
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 23.07.2021, 09:17)
indiferent ca il retrag sau nu, SA FACA IN ASA FEL INCAT SA SCOATA ROMANIA AURUL DE ACOLO IN BENEFICIUL TARII, NU AL GABRIEL RESOURCES SAU AL ALTOR BAGABONTI !
2. A început propaganda mizerabilă
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2021, 09:58)
A început propaganda mizerabilă deși românii s-au pronunțat clar, în stradă, că nu vor niciun fel de minerit la Roșia Montană și că se distruge arealul cu cianuri
Înscrierea la UNESCO trebuie sa continue.
3. fără titlu
(mesaj trimis de ferencz în data de 23.07.2021, 10:43)
Nu sunt în temă, dar probabil este un demers pt. denunțarea contractului cu Gabriel Resources, păgubos pt. România, și singura cale este UNESCO. Dacă este așa, oamenii care reprezintă Statul Român , și duc la bun sfârșit cauza, sa primească bani grei. Fără bani nu este performanță.
După Romexpo, Rompetrol , Roșia Montana este a treia chestiune de interes major românesc. Dacă aceste trei situații le rezolvăm, putem sa fim mândri, că avem bătălii câștigate cu statul paralel.
4. Bani grei
(mesaj trimis de Sorin în data de 23.07.2021, 20:33)
A primit bani grei PSD si Ponta care le-a aprobat! Tipic pentru tarile din lume 3-a, dai aur pe margele.
Multe porcarii si pagube a facut acest PSD, un grup infractional organizat pentru jaful banului public.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2021, 01:00)
Aurul sa ramana in munte pentru generatiile viitoare. Macar atata sa le ramana din tara asta praduita.
5.1. Toti cei care (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2021, 08:11)
Vand tara pe nimic: ani grei de puscatie! La fel cei care au participat la arestarile medicale ale asimptomaticilor!
6. Ori cianuri, ori inundatii cu cianuri
(mesaj trimis de Vlad în data de 24.07.2021, 08:16)
Sunt tari baietii astia de la Meridian, ajutati discret de compania canadiana. Vrem cianuri, da-o naibii de natura, da-i naibii de oameni, putina cianura nu le strica, mai ales cand mai vine cate o viitura si se revarse lacul de decantare in satucul uitat de lume nunit Rosia Montana, nu? Pai da, zic nesimtitii de la companie, asta e oiengist, ca d-aia e impotriva imbogatirii noastre de 99% si, poate, indirect, cca 1%, imbogatirii statului roman.
Cine sa dea statului aur? Ce, credeti ca Rosia Montana (adica compania aia listata in Canada) o sa dea aur pe gratis, sau cu dedicatie, sau cu discount, Romaniei???? Ei cer 4 miliarde de euro sau dolari GANDINDU-SE LA CEEA CE AR FI FACUT, nu la ce au facut pana acum. Ca de investit nu au investit mai mult de 3-4 milioane. Nu a inceput lucrul, oamenii sunt angajati fictiv, ca sa demonstreze ca exista ceva acolo, iar familiile sunt terorizate daca incearca sa faca bani din altceva decat... sa astepte sa vina cianura.