Criza financiară nu pune în pericol, în mod direct, piaţa pensiilor private din ţara noastră, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
"Sistemul de pensii private din România pune accent pe siguranţa participanţilor, iar cele mai importante elemente de siguranţă ale sistemului derivă din protecţia pe care legislaţia o oferă participantului", precizează CSSPP.
Arbitrul pensiilor private analizeaza încă solicitarea administratorilor referitoare la relaxarea temporară a legislaţiei pentru a evita eventuale pierderi cauzate de plasamente în acţiuni listate. În perioada următoare se va lua o decizie privind măsurile care pot fi adoptate, suplimentar, pentru protejarea participanţilor din sistemul de pensii private faţă de expunerea la pierderile bursiere.
Prin modul de organizare a sistemului, prin separarea activelor fondurilor de pensii de cele ale administratorilor, contribuţiile participanţilor sunt puse la adăpost de orice dificultăţi prin care pot trece, la un moment dat, administratorii fondurilor de pensii private sau acţionarii acestora informează CSSPP. Potrivit legislaţiei în vigoare, nicio operaţiune cu activele fondului nu poate fi efectuată fără acordul depozitarului, instituţie care răspunde solidar cu administratorul în faţa participanţilor şi care este supravegheată şi controlată de către BNR. Alte elemente de siguranţă ale sistemului de pensii private din România includ auditarea situaţiilor financiare, obligaţia de transparenţă şi raportare, raportul actuarial, provizionul tehnic, activitatea permanentă de supraveghere şi control desfăşurată de către CSSPP, explică supraveghetorul pieţei pensiilor private din ţara noastră.