CU ARIERATE DE SUTE DE MILIOANE DE LEI LA BUGET, Poşta a primit înlesniri la plata datoriilor

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 26 iunie 2013

Poşta a primit înlesniri la plata datoriilor

Chiriţoiu: "Ne pregătim să ştergem datoriile Poştei Române, dacă se va dovedi că privatizarea sa este mai rentabilă decât lichidarea"

Statul a acordat Poştei Române înlesniri la plata datoriilor pe care aceasta le are la buget, după cum reiese din Lista marilor contribuabili care înregistrau obligaţii restante la bugetul de stat, la finalul lunii martie 2013, publicată de Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF).

În document se arată că societatea avea, la vremea respectivă, datorii de peste 91 de milioane de lei la bugetul de stat, însă Ion Smeeianu, directorul general al Poştei Române, a subliniat, recent: "Poşta are datorii fiscale de 242 milioane de lei, sumă care include şi datoria calculată de ANAF, de 107 milioane de lei (n.r. în urma unui control finalizat în 16 mai 2013, care a avut ca rezultat o suplimentare a datoriei fiscale a Poştei). Cea mai mare parte a datoriilor este efectul unui contract încheiat cu sindicatul Poştei, în mandatul directorului general Dan Mihai Toader, care prevedea acordarea de tichete de masă premium".

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, subliniază că înlesnirile la plată acordate Poştei nu reprezintă ajutor de stat, întrucât legislaţia în domeniu, care a fost modificată în urmă cu un an, prevede posibilitatea eşalonării inclusiv a amenzilor, dacă sunt luate în calcul dobânzile şi garanţiile aferente.

Domnia sa ne-a declarat că autorităţile se pregătesc să şteargă datoriile Poştei Române la stat, în vederea privatizării operatorului nostru poştal.

"Ne pregătim pentru aşa ceva (n.r. ştergerea datoriilor), însă mai întâi aşteptăm finalizarea studiului care ne va arăta ce este mai rentabil - privatizarea companiei sau lichidarea sa, pentru că acestea sunt cele două variante pentru Poşta Română", ne-a spus Bogdan Chiriţoiu.

Ion Smeeianu a precizat, în urmă cu circa o lună - când a fost termenul limită pentru cumpărarea caietelor de sarcini în vederea vânzării pachetului majoritar de acţiuni de la Poştă şi până la care nu a fost achiziţionat niciun caiet de sarcini -, că potenţialii investitori au fost opriţi să participe la privatizarea operatorului român de poştă de datoriile importante ale societăţii de stat.

Poşta Română are datorii totale de 650 de milioane de lei, înregistrând o pierdere financiară, la finalul lui 2012, de 52 de milioane de lei, de la 182 de milioane de lei, cât au reprezentat pierderile companiei în 2011.

CFR şi CFR Marfă - uite datoria, nu e datoria!

Se pare că datoriile reprezintă unul dintre principalele obstacole care-i împiedică pe investitori să cumpere acţiuni la companiile noastre de stat, situaţia datoriilor istorice reprezentând o problemă atât în privatizarea combinatului Oltchim, cât şi a companiei CFR Marfă.

În cazul acesteia din urmă, prezentă şi ea pe Lista marilor datornici la buget din luna martie, autorităţile au rezolvat situaţia, ştergând toate obligaţiile restante la stat, de circa 1,8 miliarde lei, prin conversie în acţiuni, în vederea vânzării a 51% din acţiunile CFR Marfă.

Prin procedura de privatizare a CFR Marfă, care a fost finalizată joia trecută, prin anunţarea unui câştigător - Grup Feroviar Român -, au fost şterse şi arieratele CFR SA către bugetul consolidat, care ajungeau la 133,64 milioane de lei, la 31 martie 2013.

Astfel, datoriile pe care CFR Marfă le avea către ANAF, după ce le-a preluat de la CFR SA, au fost şterse prin conversie în acţiuni, în baza unei Ordonanţe de Urgenţă.

Operaţiunea, prin care au fost convertite în acţiuni datorii în valoare de aproximativ 127 de milioane de lei, a urmărit "o echilibrare economico-financiară" a CFR Marfă în vederea creşterii atractivităţii la privatizare, iar caracterul de urgenţă al ordonanţei este generat de necesitatea de a îndeplini obiectivele asumate prin înţelegerile cu Fondul Monetar Internaţional", potrivit autorităţilor din domeniu.

Aceasta nu este prima dată când Guvernul "curăţă" de datorii compania naţională de căi ferate.

La începutul lunii martie, Parlamentul a adoptat Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind conversia datoriilor CFR în acţiuni, după ce aceasta fusese promulgată de preşedintele Traian Băsescu, printr-un decret.

Astfel, obligaţiile principale şi accesoriile aferente acestora, pe care CFR le are către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi bugetele fondurilor speciale, reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri bugetare, cu excepţia impozitului pe venitul din salarii şi pe veniturile asimilate salariilor, emise până la data de 29 februarie 2012, au fost stinse prin conversie în acţiuni, făcându-se o derogare de la reglementările actuale în domeniu ce reglementează datoria publică.

Guvernul şi-a dat acordul pentru începerea procedurii de conversie a datoriilor CFR în acţiuni în luna aprilie a anului trecut.

În acest fel, datoriile CFR către stat în valoare de 3,99 miliarde lei (peste 900 de milioane de euro), din care mai mult de 2 miliarde lei reprezintă penalităţi şi majorări pentru neplată sau plata cu întârziere, au fost anulate, prin conversia lor în acţiuni.

"Întregul proces a primit aprobarea Comisiei Europene. (...) Avem acordul Comisiei Europene, care nu consideră conversia în acţiuni ajutor de stat, întrucât nu există concurenţă pe această piaţă. Este o piaţă cu un singur operator important şi atunci problema ajutorului de stat nu se pune", a precizat, anul trecut, Dan Suciu, purtător de cuvânt al Guvernului la vremea respectivă. Acesta a afirmat că procesul privind conversia în acţiuni a datoriilor istorice ale CFR este condiţionat şi dublat de un Plan de măsuri de redresare economico-financiară a companiei de stat.

Potrivit ANAF, Alico Asigurări România SA ar fi avut, la 31 martie, datorii la stat de circa 1,43 de milioane de euro, pe Lista marilor datornici la bugetul consolidat fiind menţionat că, în cazul acestei companii, a fost demarată procedura de executare silită.

Reprezentanţii societăţii ne-au spus, însă, că aceste informaţii reprezintă erori ale ANAF, subliniind că Alico Asigurări nu a avut niciodată datorii la stat.

Un Certificat de Atestare Fiscală emis de Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, din cadrul ANAF, la data de 22 mai 2013, arată că, la finalul lunii aprilie, compania Alico Asigurări România figura cu zero datorii la bugetul de stat.

Alico a fost cumpărată de Metropolitan Life, în 2010, de la AIG, pentru 16,2 miliarde dolari, iar anul trecut a fost finalizată achiziţia operaţiunilor de asigurări de viaţă din România ale Aviva.

Până la jumătatea acestui an, urmează să aibă loc fuziunea operaţiunilor de asigurări ale Alico şi Aviva şi până la sfârşitul lui 2013 - cea a operaţiunilor de pensii private ale celor două companii.

CNH continuă să deţină primul loc în Lista marilor datornici la stat

Fruntaşă, însă, în Lista marilor datornici la stat, este, în continuare, Compania Naţională a Huilei (CNH), cu arierate la buget de peste 1,37 miliarde lei. Societatea se află în lichidare voluntară.

A doua companie în topul marilor datornici la stat este producătorul de ţigarete Galaxy Tobacco, ce înregistra, la 31 martie, datorii la bugetul consolidat de aproape 550 de milioane de lei, şi pentru această societate fiind acordate înlesniri la plată.

European Food SA, companie asupra căreia a fost demarată procedura de executare silită, figurează cu obligaţii restante către ANAF de circa 239 de milioane de lei, în timp ce Rompetrol Downstream SRL datora statului, în urmă cu mai puţin de două luni, 128 de milioane de lei. Şi în acest caz au fost acordate înlesniri la plată.

Energia, reprezentată, printre altele, de câteva C.E.T.-uri, precum şi de companii de termoficare şi de distribuţie a electricităţii, totaliza datorii, la finalul lui martie, de aproximativ 178 de milioane de lei. Cele mai importante arierate în acest domeniu, de peste 38 de milioane de euro, sunt înregistrate de Servicii Energetice Moldova, fiind urmată de Electrica Serv, cu obligaţii restante mai mari de 36 milioane euro. Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice (Electrica) figurează cu datorii de 19,25 milioane de lei.

ANAF are creanţe de recuperat şi din alte domenii, precum transportul - feroviar (Transferoviar - cu 2 milioane de lei, Alstom Transport - cu aproximativ 307.000 lei), aerian (Blue Air - cu 11 milioane lei şi Carpatair - cu circa 850.000 de lei) şi terestru (RAT Bucureşti, RAT Craiova, RAT Iaşi, RAT Timişoara, RAT Braşov - cu un total de circa 52 de milioane de lei) -, sănătatea, comerţul, agricultura (Agricover, Agrimon, Agrirom, Agro-Chirnogi, Agro-Invest Prod, Agroglobal, Interagro ş.a.), alimentaţia (Aldis, Galli Gallo, Gepeto Impex ş.a.), etc.

După cum ne-au spus reprezentanţii ANAF, la data de 31 martie 2013, marii datornici înregistrau obligaţii restante la buget în sumă totală de 9,4 miliarde lei, după cum urmează: mai mult de 4 miliarde lei la bugetul de stat, peste 3,9 miliarde lei la bugetul asigurărilor sociale de stat, circa 1 miliard de lei la bugetul asigurărilor sociale de sănătate şi aproximativ 304 milioane de lei la bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb