CU INVESTIŢII DE 47 MILIARDE DOLARI, O companie chineză vrea să devină al treilea mare producător de cipuri

Adina Lateş
Internaţional / 16 noiembrie 2015

Tsinghua Unigroup din China, vrea să investească 300 de miliarde de yuani (47 miliarde dolari), în următorii cinci ani, pentru a deveni al treilea mare producător de cipuri la nivel mondial, a declarat preşedintele grupului susţinut de stat, Zhao Weiguo, potrivit Reuters.

Zhao Weiguo a arătat că grupul, controlat de Tsinghua University, între ai cărei absolvenţi se numără preşedintele Xi Jinping, negociază o asociere cu o companie americană din industria IT, iar acordul ar putea fi finalizat până la sfârşitul lunii noiembrie.

El a refuzat să ofere detalii, dar a precizat că este improbabil ca Tsinghua Unigroup să preia o participaţie majoritară la compania americană, având în vedere "sensibilităţile" guvernului american.

"Dacă nu poţi fi al treilea mare producător este greu să îţi dezvolţi o afacere în industria cipurilor", a spus Zhao.

"Următorii cinci ani sunt esenţiali. Piaţa este enormă", a afirmat Zhao.

Qualcomm ocupă în prezent locul al treilea pe piaţa mondială a cipurilor, în urma Samsung Electronics şi a liderului Intel, care are o capitalizare bursieră de 151,5 miliarde de dolari.

Investiţiile planificate de Tsinghua Unigroup sunt aproape egale cu veniturile din 2014 ale Intel din vânzările de cipuri şi ar putea produce perturbări în industria cipurilor NAND.

Cei mai mari cinci producători de cipuri controlează peste 90% din piaţa cipurilor NAND, după ce creşterile şi scăderile pieţei au dus la dispariţia producătorilor mai mici.

Dezvoltarea industriei de cipuri este considerată o prioritate strategică de către guvernul de la Beijing, pentru a pune capăt dependenţei Chinei de producătorii străini de semiconductori şi a putea dezvolta o armată digitalizată, la nivelul altor armate avansate.

Guvernul chinez vrea să dezvolte producţia internă de semiconductori şi pe fondul temerilor de spionaj cibernetic.

În ultimii doi ani, Tsinghua Unigroup a cheltuit peste 9,4 miliarde de dolari pentru achiziţii şi investiţii în China şi în străinătate, inclusiv pentru participaţii la compania americană de stocare a datelor Western Digital Corp şi la Powertech Technology din Taiwan.

În august, Tsinghua Unigroup a făcut o ofertă neoficială pentru preluarea grupului american Micron Technology, care a fost respinsă de producătorul de cipuri din Idaho pe fondul temerilor că acordul ar pune în pericol securitatea naţională.

Oferta eşuată de preluare a Micron sugerează că grupul chinez are intenţii serioase să se extindă în producţia de cipuri NAND, utilizate la stocarea de muzică, fotografii şi alte date pe dispozitive mobile.

Anul trecut, piaţa mondială a cipurilor valora 355 de miliarde de dolari, potrivit companiei de cercetare IHS Technology.

Tsinghua Unigroup, care anul trecut a realizat venituri de circa 12,3 miliarde de yuani, a discutat şi colaborarea cu un producător global de cipuri pentru construcţia unei fabrici în China, a spus Zhao, ceea ce ar putea ajuta compania să cumpere drepturi de proprietate intelectuală pentru fabricarea de cipuri de memorie.

Zhao a precizat însă că Tsinghua Unigroup nu intenţionează pentru moment să se implice în producţia de cipuri DRAM, folosite în mare parte la PC-uri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb