Board-ul BVB nu a informat acţionarii, la adunarea de bilanţ, despre impasul Contrapărţii Centrale; Ce spune Radu Hanga ?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 august

Board-ul BVB nu a informat acţionarii, la adunarea de bilanţ, despre impasul Contrapărţii Centrale; Ce spune Radu Hanga ?

English Version

Proiectul mai are nevoie de cinci milioane de euro pentru ca CCP-ul să devină operaţional, conform CCP.RO Bucharest

Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu a informat acţionarii, la adunarea de bilanţ, despre impasul în care se afla proiectul Contrapărţii Centrale, cu toate că, până la acel moment, fusese notificat despre intenţia Euronext Clearing (fosta CC&G) de a ieşi din contractul cu CCP.RO Bucharest, după cum reiese din raportările ulterioare şi informaţiile apărute în spaţiul public.

Radu Hanga, preşedintele BVB, spune că în momentul când a avut loc adunarea acţionarilor operatorului pieţei noastre de capital, conducerea CCP.RO înştiinţase board-ul bursei despre începerea negocierilor cu Euronext Clearing pentru găsirea unei soluţii în vederea continuării proiectului. În momentul în care "autorizarea până la finalului anului 2024 a CCP.RO Bucharest a devenit supusă unor riscuri", BVB a informat imediat piaţa, adică în data de 29 aprilie, conform preşedintelui bursei.

În documentele aferente Bugetului BVB pentru acest an, acţionarii sunt informaţi că operaţionalizarea CCP-ului este aşteptată în 2024

Adunarea de bilanţ a acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti a avut loc în data de 24 aprilie, între punctele aflate pe ordinea de zi găsindu-se aprobarea situaţiilor financiare ale societăţii aferente anului 2023, descărcarea de gestiune a administratorilor şi Bugetul şi Planul de Afaceri pentru anul 2024.

În Raportului Administratorilor pentru anul trecut se menţionează că: "Autorizarea şi operaţionalizarea CCP.RO sunt aşteptate pe parcursul anului 2024".

În Bugetul şi Planul de Afaceri pentru acest an se specifică: "Anul 2024 este un an vital şi din perspectiva noilor produse pe care BVB intenţionează să le lanseze, respectiv piaţa de produse derivate având ca activ suport indici, acţiuni dar şi energie. Lansarea acestor produse, estimată a avea loc în a doua jumătatea a anului, va implica un efort substanţial de promovare dar şi de educare a partenerilor şi investitorilor".

Planul de Investiţii pentru 2024 prevede investiţii în diferite active şi răscumpărări de acţiuni proprii, în conformitate cu proiectele BVB pentru acest an, conducerea operatorului pieţei de capital estimând valoarea investiţiilor la 11,6 milioane lei, precum şi un profit net de 12,6 milioane lei.

La evenimentele semnificative ce pot afecta bugetul pentru 2024 conducerea BVB menţionează conflicul din Ucraina dar care, probabil, nu va afecta semnificativ activitatea societăţii, conform BVC-ului.

La scurt timp după AGA în care acţionarii au aprobat bugetul, conducerea bursei anunţă că proiectul Contrapărţii Centrale este în impas

În data de 29 aprilie, la doar câteva zile după ce BVC-ul a primit undă verde din partea acţionarilor, conducerea BVB a informat piaţa, printr-un raport curent, despre existenţa unor riscuri privind operaţionalizarea CCP-ului până la finalul anului, induse de necesitatea unor negocieri în ceea ce priveşte serviciile de tehnologie ale CCP.RO. De asemenea, se menţiona că bursa evaluează inclusiv necesitatea unei deprecieri parţiale a investiţiei în CCP.RO.

Altfel spus, Euronext Clearing (fosta CC&G), entitatea ce a asigurat consultanţă proiectului Contrapărţii Centrale din ţara noastră şi se ocupa de dezvoltarea şi livrarea soft-ului pentru sistemul de decontare nu se mai angaja să ofere soft-ul.

Radu Hanga: "Euronext Clearing a notificat CCP.RO despre intenţia de a înceta contractul în data de 16 aprilie; ulterior, din informaţiile care ne-au fost aduse la cunoştinţă, CCP.RO a purtat negocieri cu Euronext pentru găsirea unei soluţii de continuare a proiectului"

Ziarul BURSA a solicitat preşedintelui BVB o explicaţie legată de motivul pentru care board-ul nu a informat acţionarii, la adunarea de bilanţ, despre impasul în care se afla proiectul Contrapărţii Centrale.

Rada Hanga ne-a transmis: "Bursa de Valori Bucureşti, în calitate de companie listată şi de operator de piaţă, reiterează angajamentul faţă de o comunicare transparentă cu partenerii, autorităţile, investitorii, acţionarii şi mass media, cu privire la evoluţia proiectului CCP.RO, cât şi a altor demersuri de dezvoltare a pieţei locale de capital.

Astfel, în ceea ce priveşte derularea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din 24 aprilie 2024, documentele de fundamentare aferente punctelor de pe ordinea de zi a AGOA convocată pentru 24/25.04.2024 au fost puse la dispoziţia acţionarilor BVB, conform prevederilor Legii nr. 24/2017 coroborate cu prevederile Regulamentului ASF nr. 5/2018, cu cel puţin 30 de zile înainte de data adunării, respectiv în 21 martie 2024. La acel moment, Euronext Clearing (fosta CC&G) - furnizorul de consultanţă privind stabilirea Contrapărţii Centrale în România, cât şi de asistenţă tehnologică specifică serviciilor de compensare şi management al riscului - nu notificase CCP.RO intenţia de încetare a contractului semnat în 2020, pe o durată de şapte ani. Această notificare a fost realizată în data de 16 aprilie 2024.

După data de 16 aprilie 2024, din informaţiile care ne-au fost aduse la cunoştinţă, CCP.RO a iniţiat şi purtat negocieri bilaterale cu Euronext Clearing pentru găsirea unei soluţii de continuare a proiectului, respectiv furnizarea soluţiei tehnologice. În momentul în care autorizarea până la finalului anului 2024 a CCP.RO Bucharest SA, în calitate de contraparte centrală, a devenit supusă unor potenţiale riscuri induse de necesitatea negocierilor în ceea ce priveşte serviciile de tehnologie pentru administrarea tehnică a sistemului de compensare administrat operaţional de către CCP.RO, Bursa de Valori Bucureşti a informat de îndată, respectiv în 29 aprilie 2024, acţionarii şi întreaga piaţă cu privire la acest aspect.

Bursa de Valori Bucureşti îşi reafirmă angajamentul în privinţa susţinerii proiectului Contrapărţii Centrale, demers major pentru dezvoltarea pieţei de capital".

Din răspunsul preşedintelui BVB nu reiese clar motivul pentru care operatorul pieţei de capital nu a informat acţionarii, la adunarea din aprilie, despre intenţiile Euronext. Ce putem deduce este că, în baza informaţiilor furnizate de conducerea CCP.RO, board-ul bursei se aştepta ca negocierile să se încheie rapid, cu o soluţie favorabilă pentru CCP.RO şi în termenii stabiliţi iniţial. Dar asta nu exclude informarea acţionarilor, la adunarea de bilanţ, despre intenţia Euronext şi negocierile în curs.

Acţionarii BVB sunt convocaţi să aprobe participarea societăţii cu încă trei milioane de euro la majorarea capitalului CCP.RO

Consiliul Bursei de Valori Bucureşti a convocat acţionarii, pentru data de 3 septembrie, în vederea aprobării participării BVB cu cel mult trei milioane de euro la majorarea capitalului CCP.RO Bucharest.

Potrivit documentelor de fundamentare ale punctelor de pe ordinea de zi, proiectul Contrapărţii Centrale necesită un aport suplimentar de circa cinci milioane de euro pentru a deveni operaţional. Din ultima variantă a Planului de Afaceri al CCP.RO reiese că entitatea va fi operaţională anul viitor, în iulie 2025 urmând să fie lansate primele contracte futures.

Recent, conducerea CCP.RO a solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară prelungirea termenului până la care trebuie să depună dosarul complet al Contrapărţii Centrale, care în prezent este 8 septembrie. Solicitarea implică modificarea unui regulament al ASF care a propus o prelungire de 90 de zile, astfel încât, probabil, noul termen va fi 8 decembrie 2024.

Bursa de Valori Bucureşti deţine 53% din CCP.RO Bucharest, entitate în acţionariatul căreia mai sunt OPCOM, PPC Energy (fosta Enel), Electrica, Banca Transilvania, foste SIF-uri şi case de brokeraj. Contrapartea Centrală este entitatea menită să faciliteze lansarea derivatelor în ţara noastră şi a unor operaţiuni specifice pieţei de capital, precum vânzarea în lipsă, ce acum nu pot fi efectuate.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. in momentul in care impotenta institutionala ajunge in presa.....concluzia e una singura. impotenta institutionala este evidenta. viermisorii institutionali sunt pe pupat in ... iar tasta "survior mode" e pe "on". viata de limbrici, ce mai. asta e. atit s-a putut

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb