Cu o întârziere de cinci luni de la termenul limită de aprobare, proiectul de lege care transpune în legislaţia naţională Directiva Tutunului 40/2014 a fost adoptat ieri, în plenul Camerei Deputaţilor.
Reglementările europene ar fi trebuit transpuse în legislaţia noastră cel târziu la data de 20 mai 2016, Comisia Europeană notificând deja România pentru netranspunerea acestei directive.
Industria tutunului a solicitat în mai multe ocazii adoptarea acestei legi, astfel încât producătorii din domeniu să-şi poată conforma produsele noilor reglementări.
Industria de profil a solicitat, în tot acest an, o lege clară şi predictibilă publicată în Monitorul Oficial, norme de aplicare a acesteia şi un timp rezonabil pentru conformarea producţiei.
"Atâta vreme cât reglementările pot fi aplicate şi sunt clare, vom fi primii care vom dori să ne conformăm într-un orizont de timp rezonabil", spun reprezentanţii sectorului, completând, recent: "Sperăm ca Parlamentul să aprobe legea de transpunere în sesiunea de toamnă, iar intrarea în vigoare să fie prevăzută într-un timp rezonabil de la publicarea normelor de aplicare a legii, astfel încât să putem conforma producţia fără sincope. Predictibilitatea este foarte importantă pentru companiile cu investiţii în România".
În termen de 45 de zile, ar trebui să fie emise şi normele de aplicare a noii legi.
Legea adoptată ieri în Camera Deputaţilor urmează să meargă la preşedintele ţării pentru promulgare, urmând să intre în vigoare la 30 de zile după apariţia sa în Monitorul Oficial.
Directiva Europeană vizează, printre altele, modificări în modul de prezentare a avertismentelor de sănătate de pe pachetele de ţigarete, retragerea treptată de pe piaţă a unor categorii de ţigarete, restricţii privitoare la aromele utilizate în fabricarea acestora, precum şi introducerea pachetelor standard pe piaţă.