CU O INVESTIŢIE DE 58 DE MILIOANE DE EURO, Compania Apa şi-a mărit pierderile de la 37% la 52%

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii / 25 aprilie 2013

Doru Şopterean, director Programe Externe în cadrul Companiei Apa Braşov, a anunţat, ieri, că în urma implementării programului ISPA, cu o valoare de 58 de milioane de euro, în perioada 1999 - 2010, pierderile societăţii au cres­cut de la 37% la 52%, deşi ţinta era o reducere a acestora la 20%. "În 1999, consumul de apă din Braşov era de 74 de milioane de metri cubi, din pierderi erau 25 de milioane de metri cubi. La finalizarea implementării acestui program de 58 de milioane de euro, pierderile fuseseră reduse la 18 milioane de metri cubi, dar consumul, pe fondul închiderii marilor companii, se redusese de la 74 la 35 de milioane de metri cubi", a explicat sursa citată.

Compania Apa desfăşoară în prezent un program de investiţii de 189 de milioane de euro. "Deşi iniţial se anunţase că la finele acestui an vor fi finalizate lucrările în cadrul acestui program finanţat din fonduri structurale, am solicitat Comisiei Europene prelungirea termenului până în septembrie - octombrie 2015, termen negociat între Comisia Europeană şi Guvernul României", a spus Şopterean, care a adăugat că anul acesta "vor fi finalizate doar lucrările din Feldioara, la noua staţie de epurare, din Rupea, Hoghiz, Homorod, Prejmer şi Lunca Câlni­cului".

"Contractul de finanţare este de 189 de milioane de euro, dar contractele încheiate ajung undeva la 72% din această sumă, adică pe la 136 de milioane de euro, la care se va mai adăuga probabil un 17%, procent la care a fost calculată inflaţia până în 2015. Din această sumă, până acum, s-au cheltuit doar vreo 30 de milioane de euro, adică 22% din total", a spus Şopterean.

Aliniere la standardele europene

Valoarea totală a investiţiilor, aşa cum erau ele prezentate la acordarea finanţării, este de aproximativ 189 de milioane de euro adică 794.611.641 lei, fără TVA. Asigurarea finanţării proiectului este structurată astfel: 595.203.954 lei (76,43%) din Fondul de Coeziune (fonduri nerambursabile); 105.035.992 lei (11,69%) din bugetul de stat; 14.290.611 lei (1,8%) din contribuţia membrilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, alocată de la bugetele locale; 80.081.084 lei (10,08%) din împrumutul pe care operatorul regional l-a contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. BERD a aprobat acest împrumut necesar cofinanţării proiectului prin care Compania Apa primeşte cea mai mare sumă nerambursabilă alocată din fonduri structurale unui judeţ din Româ­nia. Proiectul este finanţat în cadrul Axei prioritare 1 a Programului Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu) - extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare. Investiţiile se realizează în parteneriat prin implicarea factorilor-cheie titulari ai investiţiei: Consiliul Judeţean Braşov, Consiliul Local al Municipiului Braşov şi Consiliile Locale ale localităţilor Codlea, Săcele, Rupea, Ghimbav, Feldioara, Hărman, Homorod, Hoghiz, Moieciu, Prejmer şi Sânpetru. Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea infrastructurii în sectorul de apă potabilă şi apă uzată în judeţul Braşov, în vederea alinierii la standardele prevăzute în Tratatul de Aderare şi atingerii obiectivelor POS Mediu.

Compania pregăteşte un nou proiect de investiţii de 100 de milioane de euro

Potrivit lui Şopterean, Compania Apa Braşov pregăteşte un nou program de investiţii, de 100 de milioane de euro. "În prezent, îl pregătim şi vom depune proiectul pentru aprobarea finanţării undeva la începutul lui 2014, fiind vorba de perioada de programare 2014 - 2020".

Înainte de demararea investiţiei de 189 de milioane de euro, Compania Apa Braşov a mai beneficiat de finanţări pentru investiţii de peste 75 de milioane de euro.

Apa se scumpeşte în iulie

Braşovenii vor plăti din iulie mai mult pentru metrul cub de apă consumat. În iulie anul trecut s-a făcut ultima majorare de preţ, la 6,3%, iar pentru anul acesta se aşteaptă o nouă majorare, cel mai probabil cu 5%, deşi reprezentanţii companiei spun că va fi aplicată doar valoarea inflaţiei pe anul trecut.

În anul 2000, un metru cub de apă rece costa 0,37 de lei. Până în 2012, tariful a crescut de zece ori ajungând la 3,73 lei, iar pentru canalizare, preţul a explodat şi mai mult, respectiv de la 0,05 lei, la 2,57 de lei, respectiv o majorare de 51 de ori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb