Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a reuşit să dea un rateu monumental la finalul săptămânii trecute, când, după ce prezentase cu mare fast cea de-a şaptea ediţie a Forumului Investitorilor Individuali, a anunţat, chiar în seara de dinaintea evenimentului, că acesta nu va mai avea loc, punând astfel lumea degeaba pe drumuri.
Cea de-a şaptea ediţie a Forumului Investitorilor Individuali, eveniment organizat de BVB şi a cărui misiune este de a populariza piaţa de capital în rândul persoanelor fizice, trebuia să aibă loc sâmbătă, 5 mai, între orele 9:00 - 16:30, în Bucureşti.
Vineri seara, operatorul pieţei de capital a adus la cunoştinţa participanţilor că evenimentul nu va mai avea loc în ziua următoare, din motiv că furnizorul spaţiului nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale. Conform comunicatului bursei, Forumului Investitorilor Individuali va fi reprogramat pentru o dată ce va fi anunţată în cel mai scurt timp.
La eveniment figurau 20 de speakeri, printre care antreprenori, administratori de fonduri de investiţii, directori financiari ale unor companii listate la BVB, brokeri şi alte persoane cu experienţă amplă în investiţii în pieţele financiare.
Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, preciza, în comunicatul de presă al evenimentului: "Agenda Forumului reflectă interesele exprimate de investitorii individuali, existenţi şi potenţiali, cu privire la această temă majoră a investiţiilor. Noi spunem tot timpul că bursa este pentru oameni şi acum aducem bursa în mijlocul oamenilor. Ne dorim ca prin astfel de evenimente să prezentăm publicului cazuri concrete despre ce înseamnă experienţa investiţională şi să facilităm accesul celor interesaţi către oportunităţile oferite de piaţa de capital".
Pentru unii investitori, experienţa a constat într-o excursie făcută aiurea până la Bucureşti, bani aruncaţi în vânt şi timp pierdut. Decepţionaţi, aceştia şi-au dat întâlnire, sâmbătă, în jurul prânzului, într-un local din centrul Capitalei. Au venit persoane din Iaşi, Constanţa, dar şi câteva din Bucureşti, poate şi din solidaritate cu cei care bătuseră sute de kilometri de pomană.
Un investitor spunea stupefiat: "La început am crezut că e glumă. Cum să anunţi chiar în seara dinaintea evenimentului că s-a anulat?"
Toţi cei ajunşi degeaba în Capitală s-au arătat contrariaţi: "Nu te interesezi şi tu (n.r. BVB) cu două, trei zile înainte?. Este mare păcat, pentru că există potenţial, dacă ne uităm la cât de mulţi bani stau în depozite bancare. La BVB chiar sunt unele companii solide şi lumea ar trebui să îşi îndrepte economiile către emitenţii de la bursă, dar în acest fel nu ai cum să atragi investitori".
Unul dintre participanţii la ediţiile trecute ale Forumului Investitorilor Individuali a remarcat: "Parcă era mai bine pe timpul lui Sobolewski (n.r. fostul director general al Bursei)". Răspunsul nu a întârziat să apară: "Eu mă duc la BVB cu bonul de la benzinărie să-mi deconteze cheltuiala cu transportul până aici!"
Întrebări retorice precum: "Ce încredere poţi să mai ai în bursă?" şi "Cum să crească lichiditatea în condiţiile astea?" răsunau la masa celor ce ar fi trebuit ca, în acel moment, să-i asculte pe experţii în domeniul financiar.
Uşor, discuţia s-a îndreptat către zona investiţiilor prin piaţa de capital, cei prezenţi dând dovadă de cunoştinţe bogate şi experienţă însemnată în domeniu.
Tineri educaţi, în mare parte activând în alte domenii decât cel financiar, au început să vorbească despre dobânzi, inflaţie, multipli de piaţă, trenduri, oscilatori, gestiunea portofoliilor, strategii de investiţii, riscuri sau impozitare.
Din conversaţie a reieşit că unii deţin portofolii cu valori semnificative, câteva persoane având expuneri chiar şi în pieţele externe.
Împreună, reprezentau exact categoria celor pe care trebuie să se bazeze bursa noastră pentru a se dezvolta. Persoane deschise, cu un venit mult peste medie, racordate foarte bine la tehnologie şi la ceea ce se întâmplă în plan global, dar care, din păcate, conform celor relatate, tind să îşi direcţioneze masiv resursele financiare către pieţele externe.
Sunt oameni pe care nu-i poţi ţine sau atrage prin demersuri mimate şi inutile, cum ar fi concursuri cu premii constând în ceasuri şi maşini sau excursii de care, independent sau nu de BVB, câştigătorii nu au beneficiat nici după un an de zile.
Când îi mai transformi şi în turişti prin Bucureşti, fără voia lor, se conturează scenariul unui naufragiu perfect.
"Vino la Forumul Investitorilor Individuali din 5 mai şi află cum şi de ce merită să investeşti la bursă", a fost unul din îndemnurile prin care şi-a promovat BVB evenimentul.
Au venit şi au aflat, în Centrul Vechi, printre ciorbe, bere şi mici...
1. mai penibil de atat...mai rar
(mesaj trimis de stock în data de 07.05.2018, 07:04)
O antireclama mai eficienta de atat era greu a se realiza. Investitorii obisnuiti au aflat de fapt de ce nu trebuie sa investesti la bursa: lipsa de transparenta, de predictibilitate, primirea informatiilor relevante cu intarziere fata de investitorii "initiati".
2. Pariu?
(mesaj trimis de Alinutza în data de 07.05.2018, 08:32)
Exista ceva mai jenant decat bvb: asf...institutie politizata care mimeaza apararea drepturilor investitorilor
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2018, 09:25)
O echipa incapabila la BVB platita cu bani buni.