Lucrările de însămînţare a culturilor agricole de primăvară în Bihor s-au încheiat, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor, ing. Florian Pavel, citat de Rompres. Din datele centralizate ale DADR Bihor rezultă că suprafaţa totală destinată însămînţării în această primăvară este de 173.864 de hectare, din care cea mai mare pondere o are cultura de porumb, fiind semănate 92.290 ha, floarea soarelui - 22.780 ha, ovăz - 17.000 ha, plante furajere 14.477 ha şi cartofi - 11.000 ha.
La ovăz, mazăre şi floarea-soarelui, programul de însămînţare stabilit a fost depăşit, singura cultură la care nu a fost realizat planul propus fiind sfecla de zahăr, unde, din cele 3.500 de hectare programate, au fost însămînţate doar 1.015 ha, adică abia 29%. "Situaţia este total nemulţumitoare, iar ce se întîmplă în Bihor nu este un caz singular", a subliniat directorul DADR Bihor, precizînd că "pînă cînd nu se vor îmbunătăţi condiţiile contractuale între producător şi unităţile procesatoare şi pînă nu se va reglementa piaţa zahărului, vor exista probleme."
Dacă în anul 1985, în Bihor se cultivau peste 10.000 de hectare cu sfeclă de zahăr, impasul în care a ajuns cultura sfeclei este pus de Florian Pavel pe seama preţului foarte scăzut pe care procesatorii sunt dispuşi să-l plătească la achiziţia sfeclei de zahăr.
Judeţele din vestul ţării, Satu Mare, Bihor, Sălaj şi Timiş, depind de SC "Zahărul" SA, singurul procesator de sfeclă de zahăr din zonă.
• În Arad, slab interes manifestat de agricultorii arădeni faţă de cultura sfeclei de zahăr
Agricultorii arădeni au finalizat însămînţările de primăvară pe 181.040 ha, reprezentînd 83% din programul de 217.959 ha terenuri agricole prevăzute să fie însămînţate, campania agricolă derulîndu-se în continuare într-un ritm susţinut, a declarat ing.Gheorghe Rus, director executiv adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Arad.
Potrivit directorului Gheorghe Rus, citat de Rompres, au fost însămînţate cu porumb 123.401 ha, cu floarea-soarelui - 18.645 ha, cu ovăz - 13.030 ha, iar cu legume - 7.453 ha. Programul de însămînţări s-a încheiat la orzoaică de primăvară, pe 2.192 ha, la cartofi timpurii, pe 403 ha, la mazăre boabe, pe 330 ha, la legume în solarii, pe 266 ha.
Îngrijorător este slabul interes manifestat de agricultorii arădeni faţă de cultura sfeclei de zahăr, situaţie generată de trecera în conservare a Fabricii de zahăr din Arad, de către actualii ei proprietari francezi, aşa încît este posibil ca nici măcar programul de 1.276 de ha, prevăzut pentru acest an, să nu se realizeze. "Doresc să menţionez că, potrivit estimărilor noastre, vor rămîne nelucrate circa 20.000 ha din programul de 217.959 ha, deoarece unii dintre noii proprietari ai terenurilor, după ce le-au cumpărat, le lasă pur şi simplu nelucrate", a mai adăugat directorul Gheorghe Rus.