• Deschiderea
(Context: cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale - nici lui Băsescu, nici lui Geoană nu le convine să se prezinte în faţa electoratului drept candidaţi opuşi, având un guvern comun).
1. Dan Nica acuză pregătiri pentru fraudarea alegerilor.
2. Emil Boc îl demite pe Nica.
3. Mircea Geoană îşi retrage miniştrii din Guvern.
• Sacrificiul de turn
4. PNL introduce moţiunea de cenzură.
5. PSD, UDMR şi minorităţile din Parlament, în acord cu PNL, votează moţiunea.
6. PNL îl propune drept premier pe Klaus Johannis.
7. Johannis este susţinut şi de restul formaţiunilor politice care au forţat căderea Guvernului Boc şi care formează "majoritatea transparentă", sub ameninţarea că se adresează Curţii Constituţionale dacă Băsescu nu îl desemnează pe alesul lor drept premier.
8. Folosindu-se de faptul că "majoritatea transparentă" nu este oficializată într-un document (şi deci nu are temei să sesizeze Curtea Constituţională), Băsescu îl desemnează pe Lucian Croitoru drept premier.
9. "Majoritatea transparentă" intră în defensivă - reuneşte Camerele şi îşi declară (în cadrul organizat), prin liderii de partid, susţinerea pentru Klaus Johannis, dar nu îşi mai pune în aplicare ameninţarea cu Curtea Constituţională (era prea târziu, Croitoru era, deja, desemnat).
10. Băsescu ameninţă că, în decembrie, nu vom mai avea bani fie de investiţii, fie de salarii, fie de pensii, dacă "majoritatea transparentă" nu îl validează pe Croitoru drept premier, astfel ca tranşele împrumutului UE-FMI să poată fi trase.
11. "Majoritatea transparentă" declară că îl susţine, în continuare, pe Klaus Johannis, iar Geoană îl acuză de şantaj pe Băsescu.
12. Băsescu ameninţă că, dacă nu va fi validat Croitoru, va menţine demisul Cabinet Boc până după alegerile prezidenţiale (ceea ce Costituţia îi permite).
13. Băsescu cheamă înapoi delegaţia FMI (care îşi amânase vizita, până după constituirea noului Guvern) şi obţine o promisiune pozitivă.
• Întreruperea partidei; mutarea din plic
(V-am zis că puteaţi sări direct, aici. Bun venit celor care au făcut-o!)
14. Vizita FMI va coincide cu vizita delegaţiei Băncii Mondiale (iniţial, trebuia să vină şi delegaţia UE); ambele sunt programate pentru ziua de mâine, miercuri; tot mâine, este programată să aibă loc în Parlament, audierea miniştrilor Cabinetului Croitoru; peste o săptămână ar trebui să aibă loc votul de învestitură al Cabinetului Croitoru, moment în care delegaţiile organizaţiilor financiare internaţionale sunt, deja, aici, de o bună bucată de vreme şi vor mai avea de stat vreo patru-cinci zile; în cazul că Guvernul Croitoru va fi respins (ceea ce este cel mai probabil, conform cu atitudinea de până acum a "majorităţii transparente"), Parlamentul va da un semnal puternic delegatiilor Băncii Mondiale şi FMI, că sunt nişte caraghioase şi că n-au ce căuta aici.
Ceea ce poate fi considerat drept încheierea partidei de şah preelectoral.
Câştigător: Traian Băsescu.
Mat în 14 mutări.
Alegerile însele vor constitui o altă partidă a meciului. Dar ea va fi jucată pe premisele create de aceasta, câştigată de Băsescu.
Câteva observaţii:
A. "Majoritatea transparentă" pierde din cauza precipitării, lipsei de atenţie la detalii, lipsei de orizont (în general, nu prevede a doua mutare, în faţa unui adversar - Traian Băsescu - care poate concepe cel putin trei mutări viitoare);
B. Una dintre greşelile "majorităţii transparente" este să-şi invoce "majoritatea"; în realitate, este vorba despre acea majoritate parlamentară compromisă la momentul suspendării preşedintelui Traian Băsescu (şi în optica unei anumite părţi importante din electorat, nu contează că acesta este un alt Parlament); întrucât electoratul l-a reconfirmat pe Băsescu drept preşedinte, o parte importantă a publicului percepe drept nereprezentativă majoritatea parlamentară şi consideră actualul conflict drept un nou "puci parlamentar".
C. Spectaculosul acestor partide de şah politic este fascinant; problema este că nu-i un "video-game", ci este "for real".
Cât ar fi Băsescu de bun jucător ca preşedinte, nu ar trebui să se joace "pe noi".
Asta-i buba!
"Ca răspuns la solicitarea preşedintelui României, FMI va trimite o delegaţie la Bucureşti în perioada 28 octombrie - 9 noiembrie. Din cauza evoluţiei situaţiei politice din România, această misiune FMI va iniţia discuţii cu autorităţile în privinţa situaţiei acordului stand-by, dar va fi nevoie ca o misiune ulterioară să continue discuţiile în privinţa perioadei următoare, cu un nou guvern învestit cu puteri depline. La vizita FMI vor participa şi delegaţii ale CE şi Băncii Mondiale", se arată în comunicatul semnat de Jeffrey Franks, şeful Misiunii FMI pentru România.
•
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, joi, că există o "veste bună" în ceea ce priveşte problemele economice, anume că delegaţiile FMI şi cea a Băncii Mondiale vor veni la Bucureşti, nu însă şi cea a CE, care aşteaptă instalarea noului Guvern, el spunând că aceasta este "vestea proastă", informează NewsIn.
1. Nu joacă pe noi
(mesaj trimis de Marius Delaepicentru în data de 27.10.2009, 09:16)
Automat vs. manual, sau diferenţa dintre joc şi bătaie de joc.
Acum vreo 10 ani, la spitalul municipal din Hiroşima, s-a petrecut o scenă halucinantă. Un pacient murea cu zile, în timp ce tînărul doctor lovea cu sete monitorul electrocardiografului, crezînd că inerţia prompterului se datorează vreunui contact imperfect.
Scena seamănă cu situaţia actuală. În salonul 254, doctorul 四派爾ॣ 5;(Yohanisu*) loveşte monitorul cu sete, şi e prea surd ca să audă familia, ce cere resuscitarea manuală a pacientului.
------------------
* Cuibul celor patru aripi dojenitoare
1.1. Moncher, confunzi doctorii (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Natafletz în data de 27.10.2009, 10:02)
doctorul care loveste e Bao Sescu si familia e parlamentul... Analogia dumitale e tampa si fortzata... Invers e mult mai plauzibil... Tzi s'au cam atrofiat reflexele de fiara intelectuala decand te droghezi cu politica
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de d.i. în data de 27.10.2009, 12:42)
oricum, rocada fiind imposibila, nu castiga basescu "Presdintele", ci basescu "Timonierul". Mie-mi place palma " de infarct" ce i-a fost pregatita de ziua nasterii. P'asta n-are cum s-o uite!
p.s. pentru 1 si 2, cu respect: nu se poate si fara? tinta e alta!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2009, 16:50)
Imi place.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2009, 16:52)
Natafletu-i nataflet
2. fără titlu
(mesaj trimis de EXACTISIMUM în data de 27.10.2009, 16:48)
Haideti sa facem o precizare; tot este vorba de detalii si amanunte:
reformulam si scriem " majoritatea " trnsparenta (era sa scriu transpirata, ca doar a transpirat, nu ?) ; deci daca lasam in ghilimele doar "majoritatea" imediat devine transparenta, adica reiese clar cat de transparenta /si cat/ si de ce este transparenta; adica pentru cei care pot sa inteleaga, este majoritate in ghilimele, adica nu este cu adevarat si uite asa a devenit transparent pentru cine poate sa inteleaga, ce au vrut si n-au putut.
Ce mult inseamna detaliile cateodata !.
De data asta imi place remarca Geoana , ca delegatiile FMI si BM vin la Bucuresti; a uitat sa precizeze ca datorita (la chemarea) lui Basescu, dar oricum l-a laudat.