Cum contracarează băncile impozitarea câştigurilor din depozite

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 august 2010

Cum contracarează băncile impozitarea câştigurilor din depozite

Noile măsuri de impozitare obligă băncile să caute noi soluţii pentru atragerea clientelei, după ce în prima fază au crescut dobânzile

Plata dobânzii în avans, una din soluţiile pentru atenuarea impozitării depozitelor

Brokerii de credite declară că băncile trebuie să caute soluţii pentru atragerea resurselor de la clienţi, după noile măsuri de impozitare ale Guvernului. Liviu Andrei, directorul Alliance Finance Broker, ne-a declarat: "Băncile trebuie să găsească soluţii pentru a păstra intersul clienţilor pentru depozite".

Unele bănci deja au lansat oferte menite să contracareze impozitarea câştigurilor din dobânzi, şi anume plata dobânzii în avans, la constitui­rea depozitului. "Sunt sigur că băncile vor veni şi cu alte oferte tentante pentru a atrage şi a păstra economiile populaţiei", mai spune Liviu Andrei.

Băncile au fost forţate întâi de introducerea impozitului să crească uşor dobânzile. Revizuirea în creştere a ţintei de inflaţie, în urma modificării TVA-ului, la 24%, va avea un impact mai mare asupra dobânzilor oferite la depozite, consideră brokerul.

Ruxandra Andrei, directorul "FinZoom" ne-a precizat că majorarea TVA-ului nu influenţează direct oferta dobânzilor la depozite, ci rentabilitatea acestora, adică, în ce măsură dobânda depozitului constituit acoperă măcar devalorizarea monedei.

Domnia sa a mai menţionat că un aspect foarte important este corelaţia automată dintre preţul la care se cumpără lichiditate (dobânzi depozite) cu cel la care se vinde lichiditate (dobânzi credite). "Prin urmare, ofertele promoţionale din zona depozitelor se vor răsfrânge cu siguranţă în nivelul dobânzilor la credite", spune Ruxandra Andrei.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, ne-a spus că reacţia băncilor a fost de creştere a dobânzilor, în momentul în care dobânzile au fost impozitate.

"Nu ne miră impozitarea, se întâmplă în mai multe ţări, în plus, s-a mai întâmplat şi în ţara noastră", a spus domnul Gheţea.

Impozitarea dobânzilor nu este o noutate pentru sistemul bancar, acest lucru s-a realizat şi în anul 2008.

Domnia sa ne-a mai spus că, în mod cert, este de aşteptat ca băncile să pregătească unele produse pentru menţinerea interesului în aceste plasamente.

Ruxandra Andrei, directorul "FinZoom", a declarat: "Un prim semn pozitiv este faptul că anunţul impozitării dobânzii la depozite nu a rezultat în luarea cu asalt a băncilor pentru retragerea economiilor (cu excepţia unor evenimente izolate).

Domnia sa atrage atenţia că depozitele nu sunt instrumente de investiţie, ci de economisire, prin urmare, tot ceea ce le putem cere, mai ales, în această perioadă de recesiune, este să treacă pragul inflaţiei pentru a evita devalorizarea sumelor depozitate.

În egală masură, depozitul la termen este cel mai popular instrument din ţara noastră (la nivel de cunoaştere şi înţelgere a produsului de către majoritatea populaţiei).

Celelalte instrumente de economisire sau chiar de investiţie sunt foarte puţin cunoscute şi necesită cunoştinţe financiare peste medie, dar asta nu scuteşte nici pe ele de impozitare.

Avantajul acestora este că oferă o rentabilitate superioară dobânzii depozitelor la termen, având şanse mai mari să aducă un profit real consumatorului (şi peste impozitare, şi peste inflaţie).

Liviu Andrei, şeful Alliance Finance Broker, mai consideră că deşi populaţia ar avea la îndemână şi alte modalităţi de păstrare sau înmulţire a banilor, dobânzile bancare sunt încă cele mai preferate plasamente. Domnia sa susţine că, astfel, se evită riscuri precum cele care apar la achiziţionarea acţiunilor la bursă sau proceduri complicate, cum ar fi titluri de stat sau plasamente în aur.

Radu Graţian Gheţea este de părere că piaţa de capital nu este o soluţie bună pentru obţinerea unor câştiguri foarte mari. "Vedeţi ce bine merge piaţa de capital. În opinia mea este la un nivel redus pentru că şi activitatea economică este redusă", a conchis domnul Gheţea.

De cealaltă parte, Ruxandra Andrei mai spune că majoritatea românilor nu au bani de economisit. "Cea mai mare parte dintre cei care totuşi au ceva de economisit, nu au încredere în sistemul bancar datorită lipsei cunoştinţelor de bază cu privire la produsele bancare", consideră brokerul. De vină sunt şi băncile care au susţinut pentru o perioadă prea îndelungată informarea parţială şi strict necesară a clientului cu privire la produsele pe care voia să le vândă.

Un studiu realizat recent de Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii arată că 65% din populaţie îşi acoperă cu dificultate cheltuielile, iar 61% rămân fără bani de la o lună la alta. De asemenea, dintre cei care spun că reuşesc să economisească o parte din venitul lunar, 75% declară că preferă să păstreze banii lichizi în casă, acesta fiind unul dintre indicatorii gradului scăzut de educaţie financiară (un grad de alfabetizare financiară de 30% dintr-un maxim de 100%).

Câştiguri

Pentru un depozit la termen de 50.000 de euro cu perioadă de 12 luni, câştigul acestuia se va situa între 2.250 de euro şi 1.025 de euro, în funcţie de produsul pe care îl alege (ofertele din acest moment oferă între dobândă maximă de 4,5% şi minimă de 2%).

Dacă, de exemplu, am constitui un depozit la termen de 3 luni pentru 12 luni (cu reinnoire automată şi capitalizare dobânzii la fiecare termen de 3 luni; dobânda se va actualiza la fiecare termen în funcţie de nivelul dobânzilor la depozitele în euro la 3 luni oferite de acea banca din acel moment) dobânzile oferite în acest moment se situeaza intre 4% si 1% pe an.

Dintr-un total de 30 de bănci care au oferte pentru depozite la termen, doar 4 bănci în Romania depăşesc termenul de 12 luni:

üProCredit: termen maxim = 36 luni (3 ani); dobânda anuală = 3,5%.

üBanca Comercială Carpatica: termen maxim = 24 luni (2 ani); dobanda anuala = 4%;

üRomanian Internaţional Bank: termen maxim = 18 luni (1 an şi jumatate); dobânda anuală = 3,5%;

ATE Bank: termen maxim = 16 luni (1 an şi 4 luni); dobânda anuală = 4%

Dobânda obţinută se va impozita de către stat cu 16%, suma aferenta va fi automat reţinută de către bancă la fiecare virament al dobânzii. Reintroducerea impozitării de 16% practic, în medie, înseamna o scădere a dobânzii reale cu aproximativ 1 punct procentual.

Dobânda anuală la depozitele în lei ar fi ideal să depăşescă nivelul inflaţiei, în caz contrar, vom obţine ceea ce se numeşte "dobânzi negative la depozite". Astfel, deşi avem o dobândă avantajoasă, aceasta nu acoperă devalorizarea monedei naţionale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Am eu o sugestie pentru contracararea introducerii impozitului pe dobanda: banca ar putea sa NU ma mai taxeze pentru amabilitatea de a-mi folosi banii depusi la termen.

    Comisionul LUNAR de administrare al contului curent costa mai mult decat 16% din dobanda anuala de 8% (ex.), adica dobanda lunara de 0,66%.

    Si mai are un atribut: "rontaie" din banii clientului si cand acesta n-are nici un depozit activ. 

    1. Pai sigur ca da; procedeaza corect, vrea sa-l scoata din pasivitate; tu esti activ sau pasiv ?. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb