CUM POT FI SALVATE MARILE ÎNTREPRINDERI ROMÂNEŞTI GM şi Chrysler dau semne serioase de revenire la mai puţin de 1 an de la intrarea în faliment

Gheorghe Piperea
Ziarul BURSA #Editorial / 5 mai 2010

Americanii ne arată că există viaţă şi după criză şi, dacă avem ochi să vedem, putem învăţa foarte repede şi cum. CFR Marfă, Compania Naţională a Huilei, poate Oltchim şi mulţi alţi coloşi de stat ar trebui să fie atenţi la următoarea schemă: societatea intră în insolvenţă şi primeşte un împrumut substanţial de la guvern, reduce producţia, îmbunătăţeşte liniile de producţie, scade stimulentele salariale. Falimentul o curăţă de datorii.

Pasul următor, societatea iese din faliment şi se impune pe piaţă prin noua strategie de business: scade costurile, regândeşte linia de produse şi creşte calitatea.

În faliment, marele GM a fost împărţit în două firme mai mici, şi anume "noul GM" şi "vechiul GM", acesta din urmă incluzând fabricile şi echipamentul care urmează a fi lichidate în urma falimentului. Cererea pentru intrarea în faliment a fost depusă cu "scopul de a elimina restul impedimentelor pentru o relansare de succes a afacerii", astfel noul GM a achiziţionat majoritatea activelor deţinute de vechiul GM, necesare implementării planurilor sale de afaceri, iar guvernul a şters restul datoriilor bugetare. Simplu, nu? Şi atunci de ce în România nu se face un asemenea plan de salvare? Avem şi noi o economie de salvat...

Falimentul societăţilor GM şi Chrysler nu a durat foarte mult, Chrysler a depus cerere de protecţie pe 30 aprilie 2009 şi noul Chrysler a ieşit din faliment pe 10 iunie 2009, în timp ce noul GM a ieşit din faliment pe 10 iulie 2009, la 39 zile după ce a intrat în procedură.

Pentru ca o asemenea schemă să funcţioneze, statul trebuie să fie dispus să salveze aceste societăţi colos. La momentul intrării în faliment a GM mă întrebam câtă putere mai are statul american de a injecta bani într-un asemenea sac fără fund, exclusiv din motive sociale? Cât de bine se pricepe statul la afaceri? Cum şi cine din aparatul de stat va reuşi să reorganizeze acest balaur cu o mie de capete?

Acum am primit răspunsul la aceste întrebări: pentru societăţi de o asemenea importanţă (nu este vorba numai de salariaţii respectivelor societăţi şi de familiile lor, ci şi de întregi industrii mai mici dependente de activitatea societăţii) statul s-a mobilizat şi a găsit resurse şi soluţii. Salvarea acestor societăţi a devenit prioritatea nr. 1 a administraţiei Obama. Se pare că americanii au reuşit.

Ce nu înţelege Europa, şi aici îmi vine în minte mai ales cancelarul german, Angela Merkel, descurajată că Germania va trebui să ajute financiar Grecia, este că ieşirea din criză costă, iar statul trebuie să investească în societăţi, în lipsă de alt capital investiţional. Conservarea de resurse nu ajută la niciun progres. Cum spune şi presa de azi: Germania, şi prin contaminare, întreaga Europă, ar pierde de trei ori mai mult dacă lasă Grecia să falimenteze decât dacă îşi asumă "pierderea" costurilor salvării Greciei.

Nici nu ştiu de unde să încep analiza acţiunilor guvernului Boc de până acum...tot ceea ce face este contra firii. A salvat societăţi cărora trebuia să le facem de mult paras-tasul şi a băgat în groapă industrii şi categorii sociale care trebuiau susţinute. Guvernul actual sprijină societăţi care distrug mediul (Roşia Montană Gold Corporation) şi lasă să moară societăţi care ar putea contribui la refacerea acestuia (de exemplu, CFR Marfă -un mod de transport nepoluant). CFR Marfă poate fi salvată foarte bine prin schema descrisă mai sus, dar...

"Problema persoanelor şi ţărilor este lenea şi indiferenţa pentru a găsi soluţii şi ieşiri din astfel de situaţii. Fără criză nu există duel, fără duel viaţa este o rutină, o agonie lentă. Fără criză nu există valoare. În perioada crizei înfloreşte ce-i mai bun în fiecare, pentru că fără criză orice vânt este o mângâiere. Dacă vorbim de criză o promovăm, iar tăcerea este o exaltare a conformismului. În loc de toate acestea, mai bine să muncim. Să terminăm odată cu singura criza ameninţătoare: tragedia de a nu dori să luptăm pentru a o depăşi." Se pare că într-adevăr trebuie să fii Einstein ca să gândeşti în acest fel.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. La ora cand a aparut articolul dlui avocat am citit in uga cateva idei din el si intentionam sa dau la randul meu cateva sugestii din partea grupului nostru de ingineri si economisti. Citind la ora asta intreg articolul imi dau seama ca dl avocat se ocupa de falimente si insolvente. Lucreaza probabil cu dl Arin -Ary- Stanescu. E treaba Dsale.Sunt de acord cu faptul ca statul face o prostie sustinand proiectul poluant RM cu 1 miliard euro. Desi proiectul este unul privat. Motivul este ca actualul stat -ca functie-este reprezentat de un om bolnav , avid de bani si lipsit de scrupule in alegerea mijloacelor pentru a face rost de cati mai multi bani.Acest personaj si-a ales consilieri pe masura ce nu fac altceva decat sa transpuna ideile sefului in acte de guvernare. Romania are un guvern condus prin decizii dictate de seful statului. Ca exista pozitii divergente intre membrii guvernului si seful statului acest fapt se datoreaza marimii contributiei depuse de fiecare in pungile sefului.Desigur fiecare din ministrii cheie Berceanu si Videanu au grija foarte serios si de pungile proprii La randul sau ,primministrul Boc are si dansul grija, ca si cel al dezvoltarii regionale,dna Udrea- Cocos, de punga proprie. Banii provin din taxele si impozitele platite de cetateni! Cineva a detaliat schema , cred ca luni,030510, in cadrul unei rubrici de pe acest portal.Daca nu se limita la cateva persoane recte varfuri ar fi scos cateva pagini pline cu exemple care demonstreaza faptul ca actualul sef al statului, Basescu este capo di tutti cappi al afacerii de jefuire crunta a Romaniei. Inceputa de guvernul Nastase si continuata de liberalii dlui Tariceanu! Metodele sunt simple adica mai intai capuseaza apoi falimenteaza si vinde la straini la un pret redus si un comision consistent. Asa si cu CFR Marfa .Pretul de vanzare 500 milioane euro comisionul 300milioane euro. Ce sa mai redresezi cand poti vinde si incasa comisioane.! Autorul acestei opinii este sigur de doua evenimente si anume ca personajul avid de bani capul retelei de jaf se va satura de bani prin plecarea spre zone vesnic verzi si ca va exploda mamaliga! Din cauza crizei,vorba dvs.Atunci vom prezenta un plan de redresare economica a tarii.Pana atunci ar fi bine ca BNR sa suspende pe un an liberalizarea contului de capital existenta. Liberalizarea contului de capital facuta de BNR a fost si este o masura imatura si prematura! Pe bune!

    1. La aceasta ora in Atena este revolta populara! Grecii au explodat!Impotriva FMI, zic surse din Atena!O banca a fost incendiata . Deja a murit o persoana in confruntarea cu fortele de ordine! Grecii aveau un venit mediu mult mai mare decat al romanilor! Totusi au explodat intr-o miscare populara ampla!In opinia mea explozia mamaligii romanesti va fi dura! Repet, in momentul de fata sugestia dvs aplicata in SUA nu se mai poate aplica in Romania Nu are cine si nu este interesat nimeni de asa ceva! Convorbirile de la Cotroceni s-au incheeat deja la aceasta ora. Sa avem rabdare pana vineri.Ori se creaza conditiile critice pentru miscari ample de strada ,urmand exemplul grecilor ori confruntarea populatie infometata -guvern-presedintie se mai amana. Nu cu mult!

      Faci parte din tagma PROSTOSCEPTICILOR, nenicule ! ( sau nimicule- cum vrei); in afara de vazutul "in gri" nu stiti / nu sunteti in stare de nimic. Ba da, sa latrati intruna. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb