Cum priveşte Europa strategia SUA - "5G fără China"

A.P.
Miscellanea / 21 septembrie 2020

Cum priveşte Europa strategia SUA - "5G fără China"

Succesul campaniei "Clean Network" de la Washington pentru promovarea unei infrastructuri de date fără China în întreaga lume depinde de cooperarea europeană. Dar SUA nu ar trebui să se bazeze pe acest lucru, a declarat analistul politic Xuewu Gu pentru DW, conform antena3.ro.

Sursa citată arată că, în 5 august, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a dezvăluit un program numit "The Clean Network", despre care a afirmat că va proteja infrastructura de reţea a SUA împotriva "interferenţelor maligne" ale Partidului Comunist Chinez (PCC) şi companiilor chineze.

Programul Clean Network este împărţit în secţiuni: "Clean Carrier", "Clean Store", "Clean Apps", "Clean Cloud" şi "Clean Cable". Acesta conturează o "Fortăreaţă de date curate" în care nu sunt implicate hardware, software sau operatori chinezi.

Într-o declaraţie a Departamentului de Stat, Pompeo a cerut aliaţilor SUA să se alăture programului şi să construiască împreună o "reţea curată fărăChina". Cu toate acestea, succesul "Clean Network United Front" al lui Pompeo depinde de capacitatea SUA de a aduna aliaţi europeni sub un banner 5G fără China.

Europa este cea mai mare piaţă internă din lume şi găzduieşte majoritatea aliaţilor majori ai Americii. Totodată, Europa este cea mai mare piaţă în care companiile chineze de tehnologie au investit cele mai multe resurse pentru viitor. Dacă Europa nu va fi un aliat, atunci declaraţia lui Pompeo va fi doar o bucată de hârtie, notează sursa citată, apreciind că nu este prima dată când SUA încearcă să marginalizeze tehnologia chineză, dar este posibil ca cel mai recent atac al Washingtonului să fie şi el în zadar. Nu există niciun semn că ţările europene vor exclude complet companiile şi tehnologia chineză din reţelele lor de telecomunicaţii.

Germania, gigantul economic european şi cea mai mare piaţă de telecomunicaţii, nu crede în planul lui Pompeo. Cancelarul Angela Merkel a protejat Huawei atât discret, cât şi în mod public, în ciuda presiunii crescânde a politicienilor pro-americani din interiorul şi din afara partidului său, scire site-ul citat.

Acesta menţionează că guvernul german a decis deja, la nivel intern, să nu excludă Huawei. La 11 august, Agenţia Federală pentru Reţele din Germania (BNetzA) şi Oficiul Federal pentru Securitatea Informaţiilor (BSI) au lansat proiectul final al standardelor de securitate pentru construirea reţelelor 5G de către operatorii germani. Documentul are peste 80 de pagini şi nu există nicio clauză care să menţioneze Huawei.

Deutsche Telekom, Vodafone şi Telefonica, cei trei mari operatori din Germania, nu au oprit niciodată comunicarea cu Huawei în spatele uşilor închise. Poate că acest lucru se datorează faptului că guvernul german a făcut aluzii în acest sens sau consideră că este imposibil ca guvernul să blocheze Huawei, opinează specialiştii.

Principalele telecomunicaţii germane au lucrat îndeaproape cu Huawei pentru a accelera lansarea completă a reţelelor 5G comerciale în Germania, deşi accentul este pus mai degrabă pe reţelele de acces decât pe reţelele de bază. Cu toate acestea, reţelele de acces ocupă peste 80% din dispozitivele de reţeaua 5G, ceea ce este suficient pentru Huawei din punct de vedere comercial.

Deşi Regatul Unit s-a conformat, teoretic, propunerilor SUA, practic încă se opune eliminării Huawei din reţelele sale 5G, cel puţin pe termen mediu, arată sursa amintită.

În iulie, guvernul britanic a declarat că reţeaua 5G a ţării trebuie curăţată de echipamentele Huawei până în 2027, iar noile achiziţii de echipamente de reţea Huawei 5G vor fi interzise începând cu 2021.

Totuşi, limita de 7 ani şi perioada de achiziţii de jumătate de an sunt de fapt o încurajare pentru operatorii britanici de a stoca în secret suficiente echipamente Huawei 5G până la 31 decembrie 2020 pentru a fi acoperite până la înlocuirea cu 6G, şapte ani mai târziu, consideră autorii analizei. Acest lucru este departe de viziunea "fără China" a lui Pompeo.

În acelaşi timp, Franţa este şi mai departe de aderarea la propunerile SUA şi şi-a manifestat dezinteresul de a se alătura iniţiativei 5G Clean Path.

Guvernul francez a semnalat operatorilor de telecomunicaţii că va permite companiilor care au colaborat deja cu Huawei să continue să facă acest lucru cu o licenţă care va expira în 2028.

Parisul nu a închis uşa 5G-ului Huawei, dar a dus mingea în terenul operatorilor. Companiile care nu au încheiat încă un parteneriat cu Huawei pot decide singure acest lucru, iar guvernul nu încurajează şi nici nu interzice parteneriatele.

În luna mai, guvernul spaniol a confirmat că dispozitivele Huawei sunt "sigure şi fiabile şi respectă legile şi reglementările actuale". Telefonica a primit astfel undă verde pentru a utiliza echipamentul Huawei nu numai în reţeaua de acces 5G, ci şi în reţeaua de bază.

KPN din Olanda a urmat aceeaşi cale ca Deutsche Telekom, ocolind reţeaua de bază în timp ce desfăşoară o cooperare pe scară largă cu Huawei în reţeaua de acces (RAN). În mod surprinzător, KPN nu şi-a reînnoit parteneriatul 4G cu Ericsson în noiembrie 2019, ci a trecut la Huawei. KPN a ales o reţea Huawei "unclean" pentru a înlocui dispozitivele 4G instalate acum şase ani de către Ericsson, "cel mai curat" furnizor al lui Pompeo.

Irlanda este poarta de acces către Europa pentru cei patru giganţi tehnologici americani Google, Amazon, Facebook şi Apple, majoritatea având aici sediul european. Deşi aici este concentrată reţeaua Clean Network a lui Pompeo, Irlanda a permis încă Huawei să fie o opţiune 5G.

Dublin-ul a preferat discreţia şi nu a invitat niciodată public Huawei să construiască 5G. Cu toate acestea, a protejat cooperarea cu Huawei 5G între cei doi mari operatori de telecomunicaţii, Vodafone şi Eir. Deşi Ericsson încă ocupă reţeaua de bază, reţeaua de acces, cu un volum mai mare de servicii, este încă deschisă gigantului tehnologic chinez, aprecia ză sursa menţionată.

Aceasta arată: "Administraţia Trump a presat în repetate rânduri guvernul irlandez să interzică Huawei. Totuşi, Huawei se bucură încă de o fundaţie solidă în zonă. În spatele indiferenţei europenilor se află frustrarea lor faţă de abandonarea publică a spiritului internetului deschis de către SUA.

Liderii europeni au respins multă vreme ideea reţelelor închise. Pentru ei, Clean Network va marca sfârşitul webului «global». Europenii au criticat cu înverşunare firewall-ul Rusiei şi Chinei şi acum sunt confuzi cu privire la motivele pentru care SUA adoptă aceeaşi poziţie.

Indiferenţa europenilor faţă de reţeaua «fără China» reflectă şi o îngrijorare puternică pentru faptul că, odată ce Clean Network a lui Pompeo va deveni realitate, spaţiul cibernetic mondial se va împărţi în două, unul dominat de China şi celălalt de SUA. Într-o astfel de situaţie dominată de China şi SUA, spaţiul cibernetic european va pierde. Singura opţiune ar fi alegerea între America şi China.

Această dilemă ar fi un coşmar pentru Europa, întrucât iniţiativa Clean Network i-ar putea duce forţat pe europeni într-un abis tehnologic. Vor arăta europenii raţionali entuziasm faţă de acţiunile lui Pompeo? Indiferenţa şi tăcerea lor spun că «nu»".

(C)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb