Cum s-a investit în spălarea imaginii lui Cristian Sima

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 septembrie 2022

Cristian Sima

Cristian Sima

După apariţia articolului din BURSA "Brokerul fugar Cristian Sima driblează iar ASF-ul", din 26 septembrie, în care arătam cum Sima oferă educaţie financiară poporului dar şi acţiuni la compania sa din Elveţia, Celindra SA, fiind practic ofertant fără ofertă publică, site-ul celindra.ch a trecut prin câteva etape interesante.

Mai întâi a fost complet căzut luni, apoi a revenit online, dar solicitând parolă şi user pentru acces, iar în final, când a devenit iar deschis tututor, găzduia un anunţ privind suspendarea cumpărării şi vânzării de noi acţiuni până la finalizarea majorării de capital la Celindra. Cum anterior solicitării unui punct de vedere ASF de către BURSA publicul era chemat să subscrie acţiuni Celindra, ne putem gândi că au apărut deja primele efecte.

Deoarece afacerea gândită de Sima părea originală - un soi de bursă pentru acţiuni tokenizate după modelul crypto -, am încercat să aflăm mai multe detalii, mai ales că sunt destui cei care i-au încredinţat deja bani pentru asta, cum veţi afla mai jos.

Prima sursă, evident însuşi Cristian Sima, care ne-a trimis scurt să ne informăm de la Camera de Comerţ din Elveţia. Până atunci am apelat tot la materialul clientului, adică la canalul de YouTube al domnului Sima.

Spre surprinderea multora, care cred că personajul în cauză este un soi de paria în societatea românească după închiderea WBS România şi golirea conturilor clienţilor, acolo veţi descoperi că Sima a redevenit un personaj activ în România, unde îşi dă cu părerea în media, lansează cărţi, ţine seminarii, este recenzat de personalităţi.

Găsiţi interviuri din acest an la B1 TV la Robert Turcescu, la Radio Guerilla cu Liviu Mihaiu, podcasturi despre viaţă şi bani cu expertul în educaţie financiară Adrian Asoltanie, lansări de carte în Olteniţa, seminarii în Rucăr, o recenzie elogioasă din partea profesorului de la SNSPA Dumitru Bortun etc.

Sima pare să-şi fie recăpătat aura de Guru al pieţelor financiare şi parcă s-au întors vremurile când media îl răsfăţa cu interviuri, precum Money Chanel în perioada sa de glorie.

Şi atunci cum să nu aibă mare succes la public cu acţiunile Celindra SA, cum rezultă şi dintr-o întâlnire pe Zoom cu investitorii din noiembrie 2021, întâlnire înregistrată şi postată pe canalul său de You Tube?

Brokerul fugar se visează fondator de bursă listată pe Wall Stret

În întâlnirea cu acţionarii Celindra şi potenţialii noi investitori, Sima îi informa pe cei interesaţi că până la 31 decembrie 2021 mai pot cumpăra acţiuni Celindra SA care să dea dreptul la două voturi la fiecare acţiune (deci un soi de acţiuni preferenţiale), urmând să participe ulterior la o majorare de capital specială, cumpărând cu 5 euro o acţiune.

"Celindra SA este o idee nouă, a comunităţii româneşti de pretudindeni, pe care mă bucur că o conduc în acest moment şi pentru care sper să câştigam un loc, nu peste mult timp, pe Wall Street", sună mesajul lui Sima. Şi, fiind vorba de ideea, dar şi banii comunităţii româneşti "de pretudindeni", poate că ASF ar trebui să devină mai implicată în această poveste.

"Celindra doreşte să construiască o platformă, iar pe această platformă să fie tokenizate acţiunile oricărei companii care doreşte să strângă fonduri şi să îşi dezvolte afacerea", explică apoi fostul broker în materialul editat de pe canalul său. Şi sunt deja firme elveţiene interesate de proiect, susţinea Sima, firme care să strângă bani de la necunoscuţi explicându-le ce idei au ele.

De regulă, există bursă pentru oferte publice, majorări de capital, obligaţiuni etc., când transparenţa nu deranjează dar Cristian Sima se gândea la un soi de platformă de crowdfunding pe care să se tranzactioneze şi acţiunile companiilor care se finanţează, contra unui comision către Celindra.

357 de investitori la prima strigare din noiembrie 2021; câţi or fi acum?

Partea interesantă este că Sima anunţă, în acel clip, că sunt deja 357 de persoane care au investit în Celindra SA (minutul 3,20), la nivelul lunii noiembrie 2021, dar vânzarea de acţiuni a continuat până în septembrie 2022, când am descoperit noi oferta pe site-ul celindra.ch, iar o acţiune costa recent 22 de euro.

Sima informa investitorii, atunci, că în jur de 1 decembrie va fi gata "white paper-ul" (cum ar fi un prospect al unei companii care se listează la bursă - după cum explica tot Sima). Adică un soi de prezentare pentru cei interesaţi să investească în Celindra, pe care compania ar fi plătit însă 5.000 de euro profesioniştilor care se ocupă cu aşa ceva.

După ce etapa subscrierii pentru membrii fondatori se încheie în 31 decembrie, va urma o majorare de capital, dar şi o splitare a valorii acţiunilor 1:100, iar o acţiune nu va mai fi 17 euro, ci 17 eurocenţi, sublinia fostul broker în material, care invită şi actionarii fondatori să participe la majorarea de capital viitoare, promiţând că acţiunile nesubscrise vor fi cumpărate de societate şi revândute pe platforma ce urma să fie înfiinţată.

Sima arată că Celindra are deja zece milioane de acţiuni, fără să fie clar dacă se referă la momentul pre-splitării sau după splitare, ceea ce denotă că sumele strânse de la investitori nu sunt deloc mici.

Schema folosită de Sima pe care tot el o explică în clip este următoarea - acţionarii iniţiali Celindra au vândut o parte din deţineri către companie, care le-a revândut mai scump noilor acţionari (de la 7 franci elveţieni la 17 euro), iar în felul acesta banii au intrat tot în companie, umflând însă valoarea participaţiei acţionarilor iniţiali, printre care şi Cristian Sima, acţionarul majoritar.

În ce punct ne aflăm acum? Celindra a încasat bani de la mai mulţi investitori, în marea lor majoritate români, dar pe site-ul companiei nu se mai pomeneşte nimic despre lansarea platformei de tranzacţionare pentru companiile dornice să se finanţeze. Nici căutările pe net nu dau vreun rezultat în acest sens. Compania se prezintă în continuare pe site ca având investiţii în acţiuni, obligaţiuni, instrumente derivate şi proiecte imobiliare (de fapt unul singur, mănăstirea din Franţa care se doreşte a fi transformată în proiect rezidenţial).

Celindra s-a promovat între timp pe Facebook popularizând speculaţiile financiare, Sima a apărut în media, dar veştile despre dezvoltarea businessului iniţial (platforma pentru acţiuni tokenizate) nu sunt de găsit în 2022.

Dacă ideea care a stat la baza proiectului se dovedeşte fără potenţial în final, dacă nu vin dividende din investiţiile financiare ale Celindra sau dacă banii companiei au soarta banilor administraţi de WBS, atunci acţionarii vor începe să cârcotească, acuzând autorităţile că au asistat impasibile la umflarea fenomenului.

Iar faptul că subscrierile au fost suspendate după demersurile BURSA (coincidenţă?) nu e de bun augur nici pentru investitorii Celindra, nici pentru autorităţile de supraveghere din România.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. schema pe scurt de fapt e asta a strans niste bani de la oameni ca sa-i bage in schemele lui de optiuni si tranzactii pe bursa. Chestia cu tokenizarea cu platforme cu mumbo jumbo e pentru impresia artistica. Ideea de baza e sa castigam si sa pierdem cu zambetul pe buze :)

    1. Da. Arbitraj este cand spui una in Elvetia si faci alta in Romania, fiecare pe alta legislatie. Arbitraj mai inseamna sa speculezi ce nu au inteles aia din Elvetia si ce nu au inteles aia din Romania. E ca la slalom.

    Educatia financiara are si ea un pret. DIN acest punct de vedere oferta domnului Sima poate fi asimilata in cadrul etapei 'am castigat experienta'. Totusi orice om normal la cap se intreaba intai cum poate supravietui financiar o entitate economica si acest lucru se poate reflecta dupa o perioada de un an prim documentul numit raport financiar anual.Germanii il numesc Jahresfinanzbericht. Aici apare prima posibilitate de inducere in eroare a investitorilor prin faptul ca aceasta notiune nu este inteleasa in contextul dat de Legea tranzactionarii hartiilor de valoare, asa numita Wertpapierhandelsgesetz.Urmari le pot fi catastrofale precum s a intamplat in cazul companiei Wirecard , unde principalul vinovat la. Intrarea in insolventa este consiliul de supraveghere , domnul McCrum avand doar un rol catalizator. De ce as investi in Cellindra? Ce spune acel raport financiar pentru a ma convinge.Oare nu este mai profitabil sa subscriu la Porsche AG, desi intrebari sunt, printre care cea mai importanta fiind lipsa unui disclosure auditat despre Segment reporting , in speta IFRS 8, desi rapoartele consolidate pe 2019, 2020, 2021 certifica o opinie fara rezerve asupra ansamblului de raportare financiara a concernului conform IFRS Rules .Oare nu era mai indicat ca opinia auditorului, acelasi ca la Wirecard sa contina mentiunea ca disclosureul pentru IFRS 8 nu a fost auditat si de aceea pe aceasta speta nu se poate emite o opinie. Totusi un Porsche este palpabil si nu are nevoie de reclama, doar 5 procente citind un prospect de emisiune. De ce totusi e necesar sa luam atitudine la fenomene de genul domnului Sima? Pentru ca ne place sa fim mintiti frumos. Intre curbele imbietoare ale caroseriei unui Automobil simbol al succesului financiar al posesorului si tokenul unui Broker fugitiv, care pe deasupra nici nu este interpretat de Indiana Jones, alegerea este prea simpla pentru a fi mai mult decat un esec al domnului Sima in intentia domniei sale de a cultiva investitional romanii de pretutindeni.In diesem Sinne, Guten Morgen:-)

    Pare complicat ce a gandit Sima (nu ce scrie pe site Celindra) dar sunt sigur ca cel putin doi oameni inteleg lucruri complexe Ovidiu Petru ca vechi prieten si tovaras cu Sima si prof univ dr Marcu Nicu ca theoretician si specialist de renume mondial in piete financiare. Baieti, suntem pe maini bune.

    Omul a intins-o cu banii in Elvetia, Islanda. A stat zece ani. A terminat banii. Acum vrea altii. E logic. Pare o schema piramidala, la prima vedere. Oricum, cine ar mai putea avea incredere in el? Erau interesante articolele lui, amintiri cu oameni poliitici, etc, mai aflam si noi una alta.....

    Am cumpărat și eu actiuni de 100 Euro. Credeți că e o catastrofa dacă eventual ii pierd? Dar dacă câștig?.......

    1. Nici daca mori nu este o catastrofa.

      Asa gandeste si Sima. Este tipic pentru un anume gen de ..... afaceri. Oamenii nu investesc mult, pana in 100 de euros, cat sa nu merite osteneala sa reclame sau sa se duca la politie daca se intampla ceva nasol. Dar 100 de colo, una de dincolo, se strange....

      Pai...., mesajul de la nr.5 este al lui Sima, ca n-are curajul sa semneze!

      :)))))))

      :))))))))))))

    Scopul activitatii alte institutii financiare

    Data infiintarii 17.12. 2007 

    Sediul actual e Chamerstrasse 172, 6300 Zug 

    Noi obiecte de activitate : comertul cu active fixe, renovare, intretinere, servicii financiara Nu Mai figureaza Statut 04.03.2020 

    Management domnul Smochina si propretar si Chef precum si dnul Ifrim doar propetar fiecare cu 100 CHF participatie 

    1. Daca pui ceva semne de punctuatie, inteleg si eu penultima fraza.

      Punctuatie:-), scuze fiindca e corectare automata, esenta mesajului Este ca dl Sima are doar un rol de atractie, nefiind in catastifele companiei. Fara el ca emblema a calitatii cine ar investi:-)Nu inteleg un singuri lucru si anume de ce romanii de pretutimdeni, cei Bio si Nu maidanezi ca mine sunt prea destepti sa Nu se prinda de cacialma:-)

    Dl. Cristian Sima îți administreaza fondurile (orice suma) în asa fel încât tu sa nu mai ai grija banilor. Apelați cu încredere

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb