Cum te pregăteşti financiar pentru schimbările climatice

Miscellanea / 16 octombrie 2023

Cum te pregăteşti financiar pentru schimbările climatice

Schimbările climatice produc modificări pe termen lung în vreme şi temperaturi. Ele cauzează fenomene extreme şi dezastre meteorologice. Toate acestea pot avea impact asupra banilor tăi. Iată câteva strategii financiare utilizate în faţa unor riscuri şi incertitudini care pot fi cauzate de schimbările climatice.

Pe măsură ce efectele schimbărilor climatice devin din ce în ce mai evidente, impactul asupra vieţii de zi cu zi se extinde cu mult dincolo de mediu. Unul dintre domeniile adesea trecute cu vederea este influenţa schimbărilor climatice asupra finanţelor personale. Incertitudinile financiare legate de schimbările climatice devin o preocupare reală, iar înţelegerea şi pregătirea pentru aceste provocări nu mai sunt opţionale, ci esenţiale.

Conform specialiştilor, până în mijlocul secolului actual, economia globală ar putea suferi o reducere de aproximativ 10% din cauza schimbărilor climatice. Acest lucru va deveni realitate în cazul în care creşterea temperaturii globale continuă pe traiectoria actuală şi dacă Acordul de la Paris şi obiectivele de reducere a emisiilor nete până în 2050 nu sunt atinse.

Anul 2023 a marcat recorduri multiple. Iulie a fost cea mai fierbinte lună din istoria măsurătorilor, cu cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată, în timp ce temperaturile oceanelor au atins maxime din toate timpurile. Planeta s-a confruntat cu valuri de căldură, secete, inundaţii, grindină gigantică şi niveluri record de formare a gheţii de mare în Antarctica. Climatologii atribuie această situaţie dramatică schimbărilor climatice provocate de om, exacerbate de sosirea fenomenului El Niño, un fenomen climatic natural, asociat în general cu o creştere a temperaturilor, care provoacă secete sporite în anumite regiuni ale lumii şi ploi abundente în altele.

Aceste evenimente nu numai că produc daune extinse mediului şi au ca rezultat suferinţe umane enorme, dar au şi un impact negativ asupra macroeconomiei, dând naştere la riscuri financiare semnificative.

Ţările în curs de dezvoltare au propus ca un nou fond al ONU să deblocheze cel puţin 100 de miliarde de dolari până în 2030, pentru a aborda daunele ireversibile cauzate de schimbările climatice.

În cele ce urmează, vom dezbate diverse strategii pentru a înţelege, evalua şi adapta riscurile legate de climă care pot afecta finanţele personale. Pentru aceasta, am cerut opinia câtorva experţi invitaţi în cadrul celei de-a doua ediţii a Climate Change Summit, un eveniment amplu dedicat soluţiilor pentru provocările legate de schimbările climatice prezente şi viitoare, desfăşurat între 19-20 octombrie, la Bucureşti. Am explorat instrumente pentru evaluarea expunerii financiare personale, strategii de investiţii aliniate la durabilitate, ajustări în stilul de viaţă şi consum şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă.

Iată câteva modalităţi de a-ţi face finanţele mai rezistente la schimbările climatice.

Analizează factorii de risc individual

Schimbările climatice pot avea un impact semnificativ diferit, de la creşterea nivelului mării şi inundaţii în zonele de coastă, până la secetă şi declinul agriculturii în regiunile predispuse.

Într-o lume marcată rapid de schimbările climatice şi incertitudinile aferente, devine crucială evaluarea expunerii financiare personale la astfel de riscuri. Pentru a dezvolta un plan financiar rezilient, trebuie să înţelegi cum te pot afecta aceste schimbări în funcţie de locaţia ta geografică, cariera şi industria în care activezi.

Consultaţia financiară profesională rămâne o resursă esenţială pentru înţelegerea complexităţii riscurilor climatice şi pentru elaborarea unei strategii financiare adaptate. Însă în lumina noilor tehnologii, ai la dispoziţie şi instrumente de evaluare a riscurilor financiare ghidate de inteligenţa artificială, care analizează date variate şi oferă recomandări personalizate.

O categorie socială vulnerabilă financiar la schimbările climatice sunt femeile. "În timpul pandemiei de COVID-19, femeile din întreaga lume au fost afectate în mod disproporţionat. Au înregistrat un număr mai mare de concedieri în sectoarele de comerţ cu amănuntul şi HoReCa, şi tot lor le-a revenit responsabilitatea îngrijirii copiilor acasă. Pe măsură ce evenimentele legate de climă provoacă instabilitate pe piaţă, există riscul ca femeile să fie din nou grav afectate. Este crucial să impunem companiilor să-şi asume responsabilitatea pentru felul în care abordează diversitatea şi incluziunea. Politicile statelor trebuie să fie susţinute de planuri practice pe termen lung pentru a sprijini femeile la locul de muncă, oferindu-le siguranţă în privinţa jobului şi flexibilitate pentru a gestiona responsabilităţile legate de îngrijirea copiilor", consideră Georgia Elliott Smith, fondatoarea companiei de consultanţă în sustenabilitate Element Four şi speaker n cadrul Climate Change Summit.

Creează strategii de investiţii rezistente la climă

Investiţia în fonduri şi acţiuni responsabile din punct de vedere ecologic este o modalitate inteligentă de a compensa riscurile legate de climă. Astfel de fonduri se concentrează pe companiile care aderă la practici sustenabile, care îşi minimizează amprenta de carbon şi lucrează activ pentru reducerea daunelor mediului. Stocurile verzi, în special în energia regenerabilă, agricultura durabilă şi tehnologia curată, sunt privite din ce în ce mai mult ca zone de creştere, pe măsură ce economia globală trece de la combustibilii fosili la surse de energie sustenabile.

"Asigură-te că investiţiile tale financiare sunt plasate la o bancă, un investitor sau un fond cu acreditări ESG bune. (N.red.: Criteriile ESG - Environmental, Social, Governance - se referă la factori de mediu, sociali şi de guvernanţă corporativă. Acesta este un cadru utilizat pentru a evalua riscul de durabilitate şi impactul etic al unei companii sau al unei investiţii.)", spune Georgia Elliott Smith. "În Uniunea Europeană, fondurile cele mai responsabile din punct de vedere ecologic şi social sunt cunoscute sub denumirea de Dark Green (verde închis) şi respectă articolul 9 din Sustainable Finance Disclosures Regulation (SFDR), ceea ce înseamnă că au drept obiectiv sustenabilitatea sau reducerea emisiilor de carbon."

Fondurile de pensii convenţionale pot fi şi ele expuse industriilor care sunt vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, cum ar fi combustibilii fosili. Ajustarea planurilor de pensii pentru a include mai multe obligaţiuni verzi şi acţiuni poate minimiza această expunere.

Investitorii ar trebui să ia în considerare, de asemenea, impactul potenţial al schimbărilor climatice asupra inflaţiei şi ratelor dobânzilor, care pot afecta valoarea economiilor. Integrarea strategiilor rezistente la schimbările climatice în planificarea pensionării înseamnă reevaluarea riscului, diversificarea în sectoare susceptibile de a prospera într-o economie cu emisii scăzute de carbon şi colaborarea cu consilieri financiari care înţeleg intersecţia dintre schimbările climatice şi finanţe.

Alege poliţe care acoperă daune legate de climă

Intensificarea evenimentelor meteo extreme precum furtunile, inundaţiile şi incendiile de vegetaţie face vitală revizuirea şi adaptarea poliţelor de asigurare, pentru a acoperi daunele legate de climă. Poliţele tradiţionale de asigurare a locuinţei pot să nu includă acoperire pentru aceste evenimente. Întreabă-ţi consultantul financiar şi adaugă o clauză dedicată poliţei tale actuale ori optează pentru o poliţă specială.

Această adaptare se extinde şi în alte domenii ale asigurărilor. De exemplu, asigurările pentru culturi agricole ar putea necesita o revizuire pentru a ţine cont de schimbările modelelor meteo. Asigurările auto ar putea să ia în considerare creşterea vehiculelor electrice. Asigurările de sănătate s-ar putea, de asemenea, să evolueze pentru a acoperi bolile legate de factorii de mediu.

Adaptează stilul de viaţă şi consum la schimbările climatice

Impactul schimbărilor climatice este vast şi afectează fiecare aspect al vieţii, de la locul în care cineva trăieşte la produsele pe care le consumă. Adaptarea la această nouă realitate implică alegeri de viaţă sustenabile şi regândirea asigurărilor pentru a te proteja împotriva eventualelor daune legate de climă.

Investiţia în case energetic eficiente, inclusiv într-o mai bună izolaţie, electrocasnice durabile din punct de vedere energetic şi surse de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare, poate reduce semnificativ amprenta de carbon. Aceste schimbări nu numai că se aliniază cu responsabilitatea faţă de mediu, dar înseamnă şi economii semnificative la facturile de utilităţi.

În mod similar, transportul contribuie semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră. Alegerea vehiculelor sustenabile din punct de vedere energetic, precum cele electrice, utilizarea transportului public sau folosirea bicicletei şi a mersului pe jos ori de câte ori este posibil sunt paşi spre reducerea emisiilor individuale de carbon.

Consumul conştient înseamnă şi sprijinirea companiilor cu practici sustenabile, cumpărarea unor produse locale şi reducerea deşeurilor - toate sunt modalităţi de a contribui la un viitor mai durabil.

Pregăteşte-te pentru situaţii de urgenţă

Natura incontestabilă şi imprevizibilă a schimbărilor climatice scoate în evidenţă necesitatea pregătirii pentru situaţii de urgenţă. Fie că este vorba despre o furtună bruscă, un incendiu de pădure, inundaţii sau oricare alt dezastru natural, a fi pregătit financiar şi logistic poate face diferenţa dintre rezilienţă şi catastrofă.

Un fond de urgenţă este o rezervă financiară care ajută indivizii şi familiile să facă faţă cheltuielilor neaşteptate, inclusiv cele legate de dezastrele naturale. Un astfel de fond poate oferi stabilitate financiară dar şi linişte sufletească atunci când te confrunţi cu anumite costuri neprevăzute, cum ar fi reparaţii la casă, urgenţe medicale sau pierderi de venituri.

Încearcă să economiseşti constant. O recomandare obişnuită este să ai suficient pentru a acoperi cheltuielile esenţiale pentru trei până la şase luni. Dacă obiectivul pare copleşitor, începe cu un ţel mai mic şi mai realizabil şi măreşte-l treptat.

Configurarea transferurilor automate către un cont de economii dedicat poate face procesul fără efort şi consecvent. Revizuieşte regulat fondul şi ajustează-l la nevoie, în special după schimbări semnificative din viaţa ta sau schimbări în peisajul economic.

Identifică ajutoarele oferite de guverne şi instituţiile financiare

Schimbările climatice ridică atât provocări globale, cât şi locale. Abordarea acestor provocări necesită un efort concertat care implică nu numai acţiuni individuale şi la nivelul unei familii, ci şi implicarea comunităţilor şi sprijinul guvernelor. Toate acestea pot fi valorificate pentru a oferi siguranţă în faţa incertitudinilor financiare legate de climă.

Multe guverne oferă stimulente pentru a încuraja un comportament responsabil faţă de mediu. Acestea pot include credite fiscale, deduceri sau reduceri pentru acţiuni precum instalarea panourilor solare, achiziţionarea unor aparate electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic sau utilizarea transportului public.

"Guvernele şi sectorul financiar joacă un rol major în asigurarea unei societăţi durabile şi rezistente. Politicile guvernamentale ar trebui să creeze stimulentele potrivite pentru a ajuta persoanele şi companiile să facă alegeri care să ţină cont de riscuri", e de părere David Carlin, şeful departamentului de risc la UNEP-FI, cu background în modelare cantitativă şi ştiinţa deciziei. "Asemenea guvernelor, instituţiile financiare pot oferi stimulente care să ajute la accelerarea tranziţiei pe piaţă, cum ar fi trecerea la clădiri cu zero net."

"Cel mai important pas este să votezi pentru guvernele care vor acţiona rapid pentru a restricţiona afacerile nesustenabile de la continuarea activităţii ca de obicei" crede şi Peter Elwin, director pentru Venituri fixe şi şef al Departamentului pentru alimentare şi utilizare a terenurilor în cadrul Planet Tracker. Peter Elwin este, de asemenea, consultant în management, expert în probleme de raportare financiară şi evaluare şi trainer financiar de top.

În concluzie, planificarea financiară timpurie împotriva impactului schimbărilor climatice este esenţială. Ca în cazul oricărei schimbări economice majore şi al fiecărui proiect major, planificarea bine gândită şi bine structurată economiseşte semnificativ costurile de implementare şi reduce într-o mare măsură riscurile asociate schimbărilor climatice.

(C)

Ziarul Bursa este partener media al evenimentului.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb