Cum va fi revoluţia anti-UE din Grecia?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 august 2016

Cum va fi revoluţia anti-UE din Grecia?
CĂLIN RECHEA

Majoritatea ţărilor est-europene a reuşit să scape de comunism, cel puţin la nivel declarativ, prin "victoria" unor revoluţii de "catifea".

La un sfert de secol după aceea, un "deţinut" dintr-o altă "închisoare a popoarelor", Uniunea Europeană, a reuşit minunea evadării printr-un referendum. În acest caz, nu se ştie dacă deţinutul va reuşi să treacă şi de "câmpul minat" aflat dincolo de ziduri, reprezentat de îndelungatele negocieri de despărţire.

Din nefericire, nu toţi prizonierii din UE beneficiază de luxul referendumului şi asta nu din cauză că este interzis de jure. Mai toate ţările mici din UE, cum este şi Grecia, suferă, mai degrabă, de o variantă a "Sindromului Stockholm", un fenomen psihologic caracterizat prin empatia şi simpatia ostaticului faţă de agresor, uneori până la identificarea cu acesta.

Dar explicaţia este, mai degrabă, alta. Poporul grec a devenit prizonierul unor elite politice care nu doar că nu îi mai reprezintă interesele, ci le trădează, pur şi simplu, la lumina zilei.

Fie că este vorba de Partidul Socialist sau Noua Democraţie, care şi-au împărţit guvernarea după căderea Regimului Coloneilor şi sunt responsabile pentru catastrofa financiară şi umanitară care a început la sfârşitul deceniului trecut, fie de Syriza, care nu a avut curajul să-i pună capăt, clasa politică actuală reprezintă cea mai mare ameninţare existenţială din istoria milenară a Eladei.

La un an de la ultima prezenţă notabilă a crizei din Grecia în presa internaţională, un articol de pe site-ul televiziunii CNBC încearcă să găsească pulsul acestui zombi european.

În urma celui de-al treilea program de bailout, cu o valoare de 86 de miliarde de euro, guvernul de la Atena a accentuat măsurile de austeritate.

Reducerea cheltuielilor a mers până acolo încât s-a renunţat şi la aplicarea măsurilor pentru combaterea ţânţarilor, iar efectul este revenirea malariei în Grecia (n.a. cea indigenă, nu cea importată), o boală eradicată în urmă cu 40 de ani, după cum scrie presa internaţională.

De asemenea, 15% din populaţia de circa 11 milioane trăieşte în sărăcie extremă, conform definiţiei Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), în creştere de la 2,2% în 2009.

Pe de altă parte, guvernul Tsipras a anunţat o măsură incredibilă pentru creşterea veniturilor bugetare. Presa elenă scrie că "toată avuţia gospodăriilor trebuie declarată, până la ultimul euro", acesta fiind, probabil, unul dintre ultimii paşi înainte de impunerea unor noi taxe.

Blogul KeepTalkingGreece (KTG) a preluat o ştire din cotidianul To Vima, unde se arată că "înregistrarea avuţiilor va intra în vigoare în februarie 2017", iar "peste 8,5 milioane de contribuabili trebuie să declare toate activele mobile şi fixe".

În plus, "orice schimbare în situaţia activelor trebuie raportată imediat". Încă nu este clar cum vor reuşi autorităţile să administreze un astfel de plan şi care vor fi costurile sale, dar, mai ales, cine va plăti.

Articolul CNBC arată că multe oraşe medii şi mici au rămas, efectiv, doar cu populaţia de peste 60 de ani şi de sub 20 de ani, în timp ce populaţia activă a emigrat.

Alte date de la Ministerul Muncii, preluate de KTG, arată că 127 de mii de angajaţi sunt plătiţi cu salarii lunare de până la 100 de euro, iar circa 340 de mii au salarii brute lunare între 100 şi 400 de euro, în condiţiile în care datoriile restante cumulate ale populaţiei către bugetul statului se ridică la circa 90 de miliarde de euro. Aproape un milion şi jumătate de contribuabili au primit deja somaţii de plată, unde se arată că va urma confiscarea activelor.

Contextul social al aplicării noii legi este descris şi pe site-ul televiziunii americane. "Nimeni nu mai crede în nimic. Oamenii s-au retras în interiorul familiilor şi luptă doar pentru propria supravieţuire. Societatea s-a fragmentat", a declarat un locuitor al oraşului Salonic pentru CNBC.

Întors acasă după o perioadă în care a lucrat la Londra, Evangelos Kyrimlis a observat că "există o animozitate tot mai mare între oameni şi o ură extinsă, dar fără o ţintă precisă", după cum a declarat pentru CNBC. "Toţi sunt împotriva tuturor", a mai observat Kyrimlis, care a subliniat "uriaşa ură a angajaţilor din sectorul privat faţă de angajaţii statului".

Analistul american Martin Armstrong arată că încercarea autorităţilor de la Atena de a trece la urmărirea şi taxarea generală a averilor va "trimite economia Greciei în Lumea a Patra" şi "nu sunt şanse de schimbare a viitorului", deoarece "corupţia guvernamentală a creat acest coşmar".

"Guvernul grec şi-a pierdut minţile în totalitate şi intenţionează să exploateze populaţia doar pentru a rămâne în zona euro, fără nici cea mai mică dovadă a beneficiilor aduse de această acţiune", mai scrie Armstrong şi se întreabă dacă "nu a venit timpul pentru revoluţie în Grecia". Conform estimărilor sale, explozia socială a Greciei va avea loc în a doua jumătate a anului 2018.

Un orizont similar apare şi într-o analiză recentă de la Citigroup. Analiştii marii bănci americane consideră că ieşirea Greciei din zona euro este foarte probabilă în următorii trei ani, pe fondul adâncirii recesiunii economice şi a instabilităţii politice.

"Cei care fac revoluţiile paşnice imposibile, vor face revoluţiile violente inevitabile", spunea odată preşedintele John F. Kennedy.

Declaraţia din timpul Războiului Rece era un avertisment pentru regimurile totalitare din America de Sud, dar acum pare să se potrivească mai bine "imperiului neimperial" din Europa.

Ceva trebuie să se întâmple, deoarece este greu de crezut că grecii, întemeietorii civilizaţiei europene, vor accepta să fie eliminaţi din istorie.

Oare cum va fi revoluţia anti-UE din Grecia?

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Asta arata limpede de ce e capabila o coadă de topor de-a lui Soros. Tsipras nu e decât o coadă de topor sorosista, la fel cum e Movimento 5 stelle in Italia sau Podems in Spania. Sau, la noi, Nicusor Dan. Dacă aveti nevoie de experimente de saracire rapida(incepute de Ciolos), aveti de unde alege!

    1. Le cam amesteci cu mult sârg și plăcere sadică.

    Hm, e clar atunci că e nevoie de un "guvern" paneuropean, se pare că unele tari nu se pot redresa singure, orice ar alege. Trist....

    1. Grecia este primul membru UE condus de guvernul paneuropean si acestea sint rezultatele lui.

      In mod evident, acestea nu sint rezultatele guvernarii lui Yanis Varoufakis, ci ale guvernarii Jean-Claude Juncker, care il bate pe spate, imbarbator, pe Alexis Tsipras. 

      Daca-ti plac rezultatele guvernului paneuropean in Grecia, atunci, da, aceasta guvernare trebuie extinsa asupra intregii Uniuni Europene.

      Bineinteles, cu exceptia Germaniei. 

      Domnul Murgulet, cel care a realizat o analiza tehnica asupra starii economico- financiare a Hidroelectica ar fi in locul domnului Tsipras rezultatele oare nu vor fi aceleasj? E adevarat ca este simpatic, tinar si nelinistit, insa lumea este formats din profit, dobanzi si dividends. PDD nu tine loc de melancolie, corectitudine si morala...

      Ada o fi, nu zic nu, dar cred că nu el a adus Grecia in situatia actuala,ci cei dinaintea lui. E cumva ca la noi, oe cine să mai alegi, că toti au fost la guvernare, si si-au dat măsura valorii lor?

      Adevarat ai grăit, Germania este prea unsuroasă.

    Un gunoi populist si ignorant in treburi economice ca acest Tsipras, un fel de Dan Diaconescu, grec, ar trebui sa taca o vreme, poate definitiv!!!Prostii, aberatii, promisiuni goale, repertoriul sau...

    1. ci doar diversionist. Varoufakis , un geniu al diversiunii a intors mintile celor de la Bruxelles , insa in momentum cans a fost Sa prezinte cifre viabile si-a pus casca si a plecat PE 2 roti. Acum scrie carti, e invitat la conferinte si peste 2 decenii isiva scrie memoriile cum nu a fost ascultat sa salveze Europa....

      Ai înșiruit câteva predicții corecte omițând esențialul. În două decenii UE va fi istorie, iar Varoufakis confirmat de realitate.

      UE cum este acum, poate da, va fi istorie. Dar, in locul UE, daca ne uitam cu atentie, se coace cel de-al 4-lea Reich. Mai trebuie doar un conducator "luminat" in locul lui Merkel si vom vedea istorie live.

      In mod paradoxal Merkel face si desface tot ce tine de Europa si toti ceilalti se supun orbeste. Cea mai stupida actiune se poate defini astfel:

      1 - Merkel anunta ca Germania va primi 1 milion de migranti pe care ii va integra in societatea germana, care are nevoie de mana de lucru, ajutor umanitar etc 

      2 - Migrantii navalesc din toate directiile, trecand prin zona Shenghen ca prin branza, fara acte si fara sa fie controlati - iar pe mine, european corect, ma legitimeaza, ma dezbraca, ma descalta, imi trece bagajele prin raze roentgen si se uita cu dusmanie in ochii mei 

      3- In scurta vreme, Merkel anunta ca sunt prea multi migranti in Germania (???!!! - chemati de ea!) si ca din spirit de solidaritate celelalte tari "trebuie - musai" sa ia o parte din ei si sa-i integreze fiecare in tara lor - fara sa explice cum sunt triati, daca ei vor, daca tarile respective vor, etc. 

      4 - Bomba este ca tarile se intrunesc si accepta conditiile, inclusiv Romania, cu mici exceptii notabile, vezi Ungaria. Germania a facut ce a vrut cu migrantii, apoi face ce vrea cu tarile din Europa, cu migrantii, cu europenii ceilalti in afara de Marea Britanie care in mod logic iese din acest circ dirijat de Germania.

      5 - Germania ramane tara care negociaza cu Rusia in relatiile economice si chiar politice, in timp ce celorlalti le este interzis in mod categoric - si nimeni nu spune nimic despre Germania - o fi corectitudine politica, sau imbecilitate colectiva? Sau poate amandoua? 

      In timpul celui de-al treilea Reich, la Bucuresti, se traia mai bine ca in multe capitale europene!

      Daca nu eram lasati rusilor, care au adus comunistii, acum traiam si noi cel putin ca finlandezii. 

      Statutul de colonie nu ne-a lăsat să trăim ca finlandezii. Slugile rușilor trăiesc la fel ca slugile americanilor, la fel ca slugile germanilor.

      WWII Romania a fost ceamai importanta Tara in Europa din cauza productiei de petrol, de aici venind si bunastarea interbelica...

      Cred ca avem informatii diferite: Varoufakis a demontat punct cu punct calculele europene de supra-indatorare a Greciei (adica iti mai dau 100 de lei ca sa ai de unde sa-mi dai cei 5.000 de lei restanti) si a propus amnistie pana la nu stiu ce suma, care suma putea fi data inapoi creditorilor in nu stiu cati ani. A fost dat la o parte, nu a plecat . Cei drept, a avut lejeritatea de a nu se agata de o pozitie politica (importanta) si a plecat lejer.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb