Cum va fi revoluţia anti-UE din Grecia?
CĂLIN RECHEAInternaţional / 23 august 2016
Majoritatea ţărilor est-europene a reuşit să scape de comunism, cel puţin la nivel declarativ, prin "victoria" unor revoluţii de "catifea".
La un sfert de secol după aceea, un "deţinut" dintr-o altă "închisoare a popoarelor", Uniunea Europeană, a reuşit minunea evadării printr-un referendum. În acest caz, nu se ştie dacă deţinutul va reuşi să treacă şi de "câmpul minat" aflat dincolo de ziduri, reprezentat de îndelungatele negocieri de despărţire.
Din nefericire, nu toţi prizonierii din UE beneficiază de luxul referendumului şi asta nu din cauză că este interzis de jure. Mai toate ţările mici din UE, cum este şi Grecia, suferă, mai degrabă, de o variantă a "Sindromului Stockholm", un fenomen psihologic caracterizat prin empatia şi simpatia ostaticului faţă de agresor, uneori până la identificarea cu acesta.
Dar explicaţia este, mai degrabă, alta. Poporul grec a devenit prizonierul unor elite politice care nu doar că nu îi mai reprezintă interesele, ci le trădează, pur şi simplu, la lumina zilei.