REVISTA PRESEI 23.08.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 august 2016

ADEVARUL

Germania va adopta primul plan de apărare civilă de la sfârşitul Războiului Rece

Germania va adopta un plan de apărare civilă, primul de la sfârşitul Războiului Rece, care include şi obligaţia populaţiei să facă rezerve de hrană şi de apă, pentru mai multe zile, în cazul unui atentat sau al unei catastrofe informează AFP. Planul, care pune accentul pe prioritatea sprijinirii trupelor de către civili, subliniază necesitatea de a consolida capacitatea de gestionare a sistemului de sănătate şi soliditatea clădirilor, urmează să fie adoptat miercuri de Guvern, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Populaţia va fi obligată să aibă un stoc alimentar individual suficient pentru 10 zile", potrivit publicaţiei, care citează un "proiect al Apărării Civile" elaborat de Ministerul de Interne. De asemenea, fiecare familie va trebui să aibă apă potabilă pentru cinci zile.

Reţeaua Blejnar: 70 de telefoane de om ca să-i zăpăcească pe anchetatori

Radu Nemeş, "Regele motorinei", şi subalternii săi aveau chiar şi 70 de telefoane de om, pentru ca "afacerile" să fie în siguranţă. Fostul şef al Fiscului Sorin Blejnar şi şeful său de cabinet, Codruţ Marta, ştiau exact care sunt numerele de telefon pe care trebuiau să ţină legătura cu evazioniştii. O dată pe lună, numerele şi chiar şi telefoanele erau schimbate. Membrii celei mai bine organizate reţele evazioniste din România, din care făceau parte şi fostul şef al Fiscului Sorin Blejnar, dar şi fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă, dezvoltaseră o adevărată obsesie pentru serviciile secrete şi ideea că ar putea fi interceptaţi. De exemplu, omul de încredere al lui Radu Nemeş, liderul grupării, avea în permanenţă la el zeci de telefoane şi cartele, pentru a evita monitorizarea şi era permanent atent să nu fie filat.

Găgăuzii, turcii rusificaţi stabiliţi în sudul Basarabiei

La doar câţiva kilometri de graniţa României (Galaţi-Giurgiuleşti), în Republica Moldova, trăiesc în două regiuni compacte aproximativ 160.000 de găgăuzi, care şi-au dobândit autonomia în urmă cu 21 de ani. Capitala Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia (Găgăuz Yeri) este Comrat, un orăşel cu aproximativ 25.000 de locuitori, din care peste 72% sunt găgăuzi. Deşi şi-au obţinut autonomia în 1995, găgăuzii, o populaţie turcică, cu origini incerte, care a migrat în urmă cu două secole, împreună cu mii de bulgari din sudul Dunării, din Dobrogea, în sudul Basarabiei şi Bugeac, nu au reuşit să atingă un grad de bunăstare egal cu cel al restului populaţiei Republicii Moldova. Ca identitate, găgăuzii se recunosc ca fiind de origine turcică, dar cei mai mulţi dintre ei continuă să vorbească limba rusă, amestecată cu elemente ale graiului găgăuz.

Declaraţia lui Ponta despre cozile la vot în Diaspora, subiect de băşcălie pentru românii din toată lumea

Ultima apariţia publică a lui Victor Ponta a stârnit un val de critici şi ironii, după ce fostul premier a făcut mai multe declaraţii controversate. Cea mai discutată este cea referitoare la cozile create în faţa secţiilor de vot din diaspora în timpul prezidenţialelor din noiembrie 2014. "Îmi pare rău pentru acele cozi, pe care însă ulterior am aflat că nu le-am făcut eu, ci cei care se aşezau de două ori, de trei ori, de patru ori la rând ca să fie cozi, să se arate la televizor", a spus Victor Ponta la România TV. Ca replică la această afirmaţie, pe reţelele sociale a apărut un val de postări cu mesaje care îl ironizează pe fostul prim-ministru. Într-unul din ele, internauţii au alăturat o poză a lui Ceauşescu cu una înfăţişând celebrele cozi la alimente din perioada comunistă, aplicând următorul mesaj: "Cozile la alimentară erau artificiale. Se aşezau de mai multe ori să se arate la televizor".

Cel mai curajos gest de la Olimpiadă

Feyisa Lilesa din Etiopia era aproape de linia de finiş la maraton, când şi-a încrucişat mâinile deasupra capului. Medaliatul cu argint a repetat gestul şi la finalul conferinţei de presă în care a explicat că este un semn de solidaritate cu protestatarii din ţara sa natală, scrie washingtonpost.com. Lilesa a declarat că se alătură mişcării de rezistenţă, după omorurile care au avut loc în rândul populaţiei Oromo: "Guvernul ne omoară oamenii. Oromo e tribul meu. Rudele mele sunt în închisoare şi dacă vorbesc de drepturi democratice sunt ucise". Întrebat care vor fi consecinţele gestului său când va reveni în Etiopia, a explicat: "Poate mă vor omorî. Dacă nu, mă vor închide. S-ar putea să rămân aici sau să mă mut în altă ţară". În Etiopia, gestul a fost prins pe transmisia în direct, dar a fost tăiat de la toate reluările.

Averea lui Bill Gates a ajuns la 90 de miliarde de dolari

Averea netă a lui Bill Gates, cel mai bogat om din lume, a atins vineri un nivel record de 90 de miliarde de dolari, însă a fost susţinută de participaţiile deţinute la companii publice cum sunt Canadian National Railway Company şi Ecolab, nu de participaţia la Microsoft. Aceasta este, de altfel, doar 15% din averea miliardarului. Averea lui Gates este cu 13,5 miliarde de dolari mai mare decât cea deţinută de al doilea cel mai bogat om, mogulul spaniol al retailului Amancio Ortega, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor. La nivelul de 90 de miliarde de dolari, averea co-fondatorului Microsoft este echivalentă cu 0,5% din PIB-ul Statelor Unite.

Reşiţa începe să respire: suedezii de la Autoliv deschid o fabrică în care vor lucra cel puţin 1.000 de muncitori

În ultimii şapte-opt ani, nicio firmă importantă nu a bătut la porţile administraţie locale din Reşiţa pentru a deschide o fabrică, iar în lipsa locurilor de muncă, tot mai mulţi reşiţeni au luat drumul străinătăţii sau au ales să plece spre alte oraşe din vestul ţării, unde se găseşte mai uşor de lucru. Lucrurile încep să se schimbe, iar cei care sparg gheaţa sunt suedezii de la Autoliv, aflaţi într-o continuă căutare de forţă de muncă. ICCO Braşov ridică pentru Autoliv o hală de 7000 metri pătraţi, plus un centru de cercetare. Aici ar urma să lucreze aproximativ 1000 de muncitori, care se vor alătura celor aproape 10.000 de români care sunt angajaţi în fabricile Autoliv din Braşov, Lugoj, Sfântu Gheorghe şi în cele două centre de inginerie şi dezvoltare din Braşov şi Timişoara.

PNL şi USR trag de Cioloş pentru parlamentare. Culisele negocierilor

Liberalii îi promit lui Dacian Cioloş că-l vor propune premier în toamnă dacă va candida pe listele lor la alegerile parlamentare. Nicuşor Dan, liderul USR, vine cu o contraofertă pentru echipa de tehnocraţi: posibilitatea de a se înscrie într-un partid curat. Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a declarat că îşi doreşte ca premierul, dar şi alţi miniştri din Cabinetul său, să se regăsească pe listele PNL pentru alegerile parlamentare. Însă asta ar însemna ca Dacian Cioloş să nu-şi ţină cuvântul, după ce a declarat în repetate rânduri că nu va candida la alegerile parlamentare, întrucât vrea să-şi încheie mandatul ca tehnocrat. Potrivit unor surse liberale, Dacian Cioloş ezită să se înscrie în PNL, insistând, în schimb, ca liberalii să-l susţină pentru un nou mandat de premier din postura de tehnocrat.

BANCHERUL

Care sunt problemele găsite de BNR la bănci, pentru care acestea au primit zeci de amenzi

Probleme legate de politicile de creditare şi administrare a riscului de credit, constituirea provizioanelor pentru creditele neperformante, administrarea riscului de lichiditate si de finanţare sau îndeplinirea cerinţelor minime de capital au fost descoperite de inspectorii BNR responsabili de supravegherea băncilor la o serie de instituţii de credit, pe care le-au amendat sau le-au trimis avertismente. De exemplu, Credit Europe Bank, una dintre băncile cu multe credite in franci elveţieni (CHF), care nu a luat nicio măsura pentru conversia acestora in lei, a fost sancţionata de BNR pentru ca "nu a dezvoltat scenarii de stres test provenite din deteriorarea portofoliului de credite în CHF, care să ţină seama de impactul generat de acest portofoliu în indicatorii de prudenţă bancară; nu a asigurat identificarea corespunzătoare a expunerii la acest risc".

CURENTUL

Lovitură definitivă de la Tribunal primită de sindicaliştii lui Vântu

Foşti angajaţi ai lui Sorin Ovidiu Vântu ca administratori la Realitatea Media, Dumitru Costin(BNS), Iacob Baciu (CSDR) şi Achille Duţu- Cartel Alfa au primit o lovitură năucitoare. Tribunalul Ilfov a decis irevocabil că o altă confederaţie este continuatoarea mişcării sindicale socialiste şi prin urmare acum vor să preia ce a ami rămas din patrimoniul fostelor sindicate. Cel puţin aşa susţine sindicalistul Dragoş Frumosu care îi acuză pe ceilalţi sindicalişti că au preluat prin fals în decembrie 1989 patrimoniul sindical: "Confederaţia Generală a Muncii - UGSR, legal înfiinţată prin sentinţa civilă nr 43/1945 a Tribunalului Ilfov, a obţinut calitatea de unic continuator neîntrerupt şi netulburat al Confederaţiei Generale a Muncii. Sentinţa este definitivă, prin neapelare.

Turiştii de pe Litoral, testaţi antidrog

În nopţile de 19/20 şi 20/21 august a.c., între orele 24.00 - 07.00, specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, însoţiţi de voluntari antidrog, au desfăşurat în cadrul campaniei LITORAL FĂRĂ DROGURI - 2016, în parteneriat cu I.P.J. Constanţa, Birourile de Poliţie Rutieră Constanţa şi Mangalia, activităţi specifice de prevenire a evenimentelor rutiere produse pe fondul consumului de droguri. Cu această ocazie, au fost testaţi cu testele rapide de depistare a drogurilor în salivă (model DrugWIPE 6S, care depistează până la 7 substanţe psihoactive în salivă) un număr de 300 conducători auto. În noaptea de sâmbătă spre duminică, o persoană care se întorcea de la un club din staţiunea Mamaia a fost depistată pozitiv la volan, sub influenţa consumului de ecstasy (metanfetamină).

CURIERUL NATIONAL

Subvenţiile, acordate cu întârziere fermierilor

Asociaţia Crescătorilor de Vaci "HolsteinRo" critică lipsa de organizare din cadrul APIA şi lipsa de echitate cauzată de existenţa unor date de referinţă istorice în acordarea schemelor de sprijin ANT7 şi ANT8. Pe lângă întârzierile la acordarea subvenţiilor, aceştia sunt nemulţumiţi de limitările privind stabilirea animalelor eligibile. La 1 august, MADR şi APIA anunţau că au plătit sume de peste 60 milioane euro.

O nouă eră în lumea automobilelor

În general, spun analiştii din domeniu, la toate eşaloanele producţiei de vehicule sunt acum în joc mii, dacă nu zeci de mii de locuri de muncă pretutindeni în Europa, multă vreme campioană în ceea ce priveşte inovaţiile tehnologice, cu excepţia - în momentul de faţă - electronicii şi informaticii. De aceea, spune cunoscutul editorialist Jean-Claude Kiefer de la "Dernieres Nouvelles d'Alsace"- se impune ca "bătrâna Europă", "controlată practic de lobby-urile industriale, să ştie cum să abordeze acest viitor". Să înţeleagă, în sfârşit, că în UE motoarele producătoare de gaze poluante vor ajunge, ca pe vremuri, în situaţia depăşitelor locomotive cu vapori. O informaţie cu consecinţe extrem de importante a trecut aproape neobservată în presa europeană şi în lumea construcţiei de automobile: începând din 2023-2025, Norvegia intenţionează să interzică vehiculele ce rulează pe benzină sau diesel.

ELCEN a semnat contractul de mentenanţă cu General Electric Global

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a încheiat ieri un contract de service şi mentenanţă a turbinei cu gaz din centrala cu ciclu combinat aparţinând CET Bucureşti Vest cu General Electric Global Services GmbH, divizia de service a companiei americane General Electric (GE). Acordul pe care ELCEN l-a semnat cu General Electric Global Services intră în vigoare din 9 septembrie a.c., se derulează pe o perioadă de şase ani şi se ridică la 5,65 milioane de euro, preţ fix stabilit pentru toată perioada derulării contractului.

MFE: Absorbţia fondurilor europene a crescut la 77 la sută

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a publicat ieri un raport privind activitatea din primele 100 de zile de mandat guvernamental, potrivit căruia rata de absorbţie curentă a fondurilor avute la dispoziţie de România în exerciţiul bugetar european 2007-2013 a crescut la 76,69%, faţă de 58,67% în noiembrie 2015 şi 66,21% la preluarea mandatului. Potrivit MFE, din această sumă, 13,317 miliarde euro reprezintă valoarea ghidurilor lansate din bugetul 2014 - 2020, disponibilă pentru proiecte, faţă de 6,295 miliarde euro, la preluarea mandatului.

EVENIMENTUL ZILEI

EXPLOZIE la Rafinăria Petromidia Năvodari

În jurul orei 18.00, o explozie puternică a cuprins rafinăria Petromidia Năvodari. Autorităţile constănţene au activat planul roşu de intervenţie. Patru persoane au fost rănite, iar mai multe echipaje de pompieri au intervenit la faţa locului pentru a lichida incendiul. Fumul negru care s-a putut observa deasupra combinatului, imediat după incendiu, a fost provocat de Instalaţia de Distilare în Vid. Conform unui comunicat de presă emis de Inspectoratul pentru Situaţi de Urgenţă al Judeţului Constanţa, incendiul a fost lichidat după două ore de la izbucnirea sa. Salvatorii au reuşit, de asemenea, recuperarea celor 6 persoane afectate (4 rănite grav şi două intoxicate cu fum) şi predarea acestora echipajelor specializate în vederea transportării la Unitatea de Primiri-Urgenţe a Spitalului Clinic judeţean Constanţa.

DNA aruncă în cârca SRI falsificarea înregistrărilor din dosarul prinţului Paltin Sturdza

Arestat pe vremea când era doar un copil de 11 ani de poliţia politică sovietică, alături de întreaga familie, la vârsta senectuţii Paltin Sturdza a stat 5 luni la închisoare în baza unor interceptări alterate de SRI. Prinţul Paltin Sturdza, trimis în judecată alături de Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Tudor Chiuariu şi alte persoane în dosarul privind retrocedarea a 43.000 de hectare de pădure cere directorului SRI Edward Hellvig lămuriri cu privire la transcrierea greşită, manipulatoare a interceptărilor, astfel încât sintagma folosită de Paltin Sturza "faza a doua" a devenit în transcript "şpaga a doua". Paltin Sturdza şi avocaţii săi au identificat nu mai puţin de 1.000 de astfel de alterări în interceptări, după ce au confruntat transcripturile din rechizitoriu cu înregistrările făcute de prinţ, confiscate la percheziţii, scrie luju.ro.

Bacul picaţilor! "Premianţii de toamnă" s-au simţit ca marile vedete

Proba scrisă la Limba şi literatura română a fost întâmpinată fără prea mari emoţii de absolvenţii de clasa a XII-a. Obişnuiţi deja cu Bacalaureatul şi structura lui, elevii n-au fost prea impresionaţi de Eminescu, Blaga sau Stănescu, autorii care au apărut, ieri, în foaia de examen. Încă de dimineaţă a fost mare agitaţie în jurul liceelor. Prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, a fost prilej de discuţii despre vacanţa tocmai trecută. Cei mai mulţi dintre cei veniţi să "dovedească" subiectele la română, nu preau au învăţat în cele două luni pe care le-au avut la dispoziţie.

Război total pe averea lui DINU PATRICIU

Fosta soţie a miliardarului Dinu Patriciu va trebui să dovedească cu cât a contribuit la averea fostului om de afaceri. Fetele omului de afaceri cer în instanţă emiterea de adrese către autorităţile fiscale din care să rezulte veniturile lui Dan-Constache Patriciu şi Dana Rodica-Patriciu în perioada 1994-2014. Potrivit Skynews, fetele miliardarului mai cer emiterea de adrese către mai multe instituţii bancare pentru a se comunica conturile bancare şi extrase de cont ale Danei Patriciu, dar şi ale omului de afaceri, începând cu anul 2007 până în prezent. Următorul termen de judecată a fost fixat la jumătatea lunii septembrie, părţile în proces fiind fiicele acestuia, fosta soţie şi amanta Melanie Chen.

Încotro merge UE: eliminarea graniţelor şi stat federal unic

Un discurs neverosimil al preşedintelui Jean-Claude Juncker arată că liderii europeni vor să transforme Blocul Politic într-o Internaţională Socialistă şi să arunce la coş principala valoare democratică, dreptul la vot. Europenii ar trebui să pună interesele Uniunii înaintea intereselor naţionale şi să înceteze să tot ceară independenţă politică pentru ţările lor, a declarat preşedintele Comisiei Europene. În faţa jurnaliştilor de la Forumul organizat de Alpbach Media Academy din Austria, Jean-Claude Juncker a afirmat că UE este un antidot la naţionalismul care renaşte în Europa şi că, dacă nu este oprit, acesta va duce la război. "Trebuie să luptăm mai întâi împotriva naţionalismului", a tunat euro-birocratul. Juncker a adresat apoi un apel patetic pentru deschiderea tuturor graniţelor: "Frontierele sunt cea mai proastă invenţie făcută vreodată de politicieni".

JURNALUL NATIONAL

Mega-mituitorul Florică este furnizor al Curţii de Conturi

Claudiu Florică, mituitorul din dosarul Microsoft, îşi vede nestingherit de afacerile cu statul, în timp ce beneficiarii şpăgilor sale aşteaptă să vadă cât vor sta după gratii în cel mai mare caz dovedit de corupţie de după 1989. Synotech Global Services România SRL, firma lui Florică, a primit un contract de la Curtea de Conturi, la scurt timp după ce a încasat o sumă frumoasă, culmea, chiar de la Ministerul Justiţiei. Curtea de Conturi a atribut pe 29.06.2016 un contract pentru furnizarea şi instalarea unui sistem de climatizare cu controlul umidităţii, beneficiară fiind Synotech Global Services România SRL. Firma controversatului Claudiu Florică va primi pentru serviciile sale 386.543,31 lei, fără TVA, iar durata de derulare a contractului este de 120 de zile.

Record la producţia de grâu

România va recolta 8,413 milioane de tone de grâu în acest an, cu 7% mai mult decât anul trecut, înregistrând o medie de peste 4 tone la hectar, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu. Acesta a spus că depăşirea pragului de patru tone de grâu la hectar este o premieră pentru România ultimilor 10 ani, în condiţiile în care cele mai mari producţii medii au fost obţinute anul trecut, respectiv 3,84 tone la hectar, în 2011 - 3,68 tone la hectar, în 2014 - 3,58 tone la hectar şi în 2008 - 3,40 tone la hectar, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Ghinea: Statul toacă bani pe nevoi fictive

Guvernul analizează posibilitatea să introducă o "listă neagră"a firmelor care au prejudiciat statul şi care nu ar mai avea dreptul să participe la licitaţii publice. Anunţul a fost făcut de Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, la o emisiune TV. Problema este că această măsură ar putea fi contestată de Consiliul Concurenţei, care ar putea decide că este neconcurenţială, şi de instanţă. Ministrul Fondurilor Europene spune că în sistemul IT corupţia nu este una clasică, în care se dă şpagă pentru aranjarea unei achiziţii, ci este vorba despre un sistem mult mai pervers, în care se inventează nevoi fictive ale statului pentru a putea toca bani pe sistemele IT.

NATIONAL

WhatsApp-ul pica pe tehnica DNA!

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt gata să dea marea lovitura, după ce au reuşit "sa strecoare" ca probe, intr-un dosar răsunător, mai multe convorbiri private interceptate si decriptate de pe serviciul WhatsApp. Si chiar dacă nu vor obţine pe deplin condamnările aşteptate in această anchetă in care sunt implicate multe nume grele de la vârful politicii, mediului de afaceri sau opiniei publice, procurorii aşteaptă cu sufletul la gură ca judecătorii să accepte definitiv respectivele convorbiri drept probe in proces. Ceea ce înseamnă că, de acum înainte, ne putem aştepta la un adevărat "tsunami" de mesaje de pe WhatsApp care sa fie cuprinse in rechizitoriile procurorilor, drept dovezi indubitabile care să probeze vinovăţia inculpaţilor.

Se pregătesc de război: Faceţi rezerve de apă si hrană!

In pofida asigurărilor de pace pe care le dau liderii planetei, devine tot mai sigur ca omenirea se pregăteşte de a treia conflagraţie mondiala. Frankfurter Allgemeine Zeitung si-a şocat cititorii, ieri, cu subiectul de pe prima pagină. "Faceţi rezerve de apă si de hrană", este indemnul Germaniei pentru locuitorii ei si face parte din noul plan de apărare civila, primul adoptat de Bundestag de la sfârşitul Războiului Rece încoace. In el se vorbeşte despre ameninţarea terorista, dar nici măcar ziariştii nemţi nu cred asta, întrucât planul prevede si întărirea/ consolidarea clădirilor. Or, pentru câteva atentate comise de kamikaze jihadişti ori niscaiva atacuri cu topoare prin trenuri nu se impuneau lucrări la adăposturile din oraşe.

ISU a verificat adăposturile antiaeriene

Aparent fără legătură cu subiectul prezentat de Frankfurter Allgemeine Zeitung, o informaţie un pic mai veche capătă acum un cu totul alt înţeles. Cu vreo doi, trei ani in urma, ISU Bucureşti a primit misiunea de a verifica toate adăposturile antiaeriene din Capitala. Iar acolo unde se impunea, buncărele au intrat in proces de recondiţionare.

PUTEREA

Tobă trebuie să rămână doctor, pentru că e ministru

Chestorul principal de Poliţie Petre Tobă trebuie să rămână doctor, pentru că este ministru de Interne. Cam asta este, în linii mari, concluzia Comisiei de Etică a Universităţii Naţionala de Apărare "Carol I". Membrii Comisiei constată că ministrul Tobă a plagiat în lucrarea sa de doctorat (se foloseşte termenul eufemistic de "similitudini"), însă argumentează că autorul beneficiază de "o bogată experienţă în domeniu". Ca şi când experienţa îţi dă mână liberă la copiat şi te califică, automat, pentru titlul de doctor. De fapt, Petre Tobă trebuie să rămână ministru de Interne, pentru a servi anumite interese. Iar ca să rămână ministru şi să-i poată proteja pe subordonaţii care acum îl susţin, trebuie să rămână doctor. Dacă ar fi deposedat de titlul de doctor s-ar admite, implicit, că acesta a comis o infracţiune (fals în declaraţii).

Primăria Capitalei "cesionează" salubrizarea Primăriei Sectorului 5

Peste 762.000 de euro trebuie să scoată "din pălărie" primarul Sectorului 5, Daniel Florea, deoarece Gabriela Firea îi pasează salubrizarea şi deszăpezirea. Un proiect de hotărâre de Consiliu General arată că, din 15 octombrie, Primăria Capitalei nu mai plăteşte niciun leu pentru curăţenia sectorului 5. După 15 ani de când Municipalitatea a preluat salubrizarea acestui sector, se intră în normalitate. Edilul sectorului 5 nu este surprins de decizia lui Firea. Primăriile de sector din Bucuresti, cu excepţia Primăriei sector 5, unde serviciul este plătit de Municipalitate, alocă în 2016 pentru deszăpezire şi salubrizare circa o jumătate de miliard lei, potrivit proiectelor de buget postate în dezbatere publică la începutul acestui an. Contractele cu firmele de salubrizare au fost încheiate de primării înainte de anul 2000.

ROMANIA LIBERA

Aeroportul Otopeni a rămas prea mic

Cel mai mare aeroport din România, a devenit unul dintre cele mai aglomerate din Europa, iar pasagerii se plâng de cozile pe care trebuie să le îndure. Din 2012 nu s-a mai făcut nimic pentru extinderea aerogării. Traficul de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni creşte exponenţial în ultima perioadă, însă nimeni nu face nimic pentru a extinde aerogara. Desele schimbări de la conducerea Ministerului Transporturilor din ultimii ani au făcut ca planurile de dezvoltare a aeroportului să rămână doar pe hârtie. În primele şase luni ale anului, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (care administrează aeroporturile Otopeni şi Băneasa) a înregistrat un trafic de aproape cinci milioane de pasageri şi 56.584 mişcări de aeronave (aterizări şi decolări).

Fostul viceguvernator BNR, în arest preventiv pentru încă 30 de zile

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea DNA de prelungire a arestării preventive a lui Bogdan Olteanu şi a respins cererea inculpatului de cercetare sub control judiciar. Bogdan Olteanu este inculpat pentru că, în 2008, pe când era preşedintele Camerei Deputaţilor, a cerut şi primit de la Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro pentru a sprijini numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Fostul viceguvernator şi-ar fi traficat influenţa în faţa premierului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, care îi era naş. Tăriceanu l-a numit pe Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei, anunţul numirii fiind făcut de însuşi Bogdan Olteanu, deşi acesta nu avea nici o atribuţie guvernamentală.

ZIARUL FINANCIAR

De ce o simplă consultaţie costă 150 de lei la clinicile private, când Casa de Sănătate o evaluează cu doar 20 de lei?

Raportul pe 2015 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate arată că anul trecut 3 miliarde de lei au mers către decontarea serviciilor medicale în ambulatoriu, aproape 9 miliarde pentru serviciile medicale din spitale, iar alte 9 miliarde de lei către produse farmaceutice. O simplă consultaţie la cardiologie, ORL, oftalmologie sau la alte specialităţi medicale, oferită în ambulatoriu şi care implică proceduri diagnostice simple, este evaluată şi implicit decontată cu 20 de lei de Casa de Sănătate, instituţia care se ocupă de acoperirea nevoilor populaţiei pentru serviciile de sănătate, în timp ce la privat preţul unei consultaţii simple începe de la 150 de lei. Un pacient cu bilet de trimitere la cardiologie, de exemplu, are foarte puţine şanse să primească o simplă consultaţie în baza biletului în cadrul clinicilor private, dat fiind numărul redus de medici pentru care operatorii privaţi au făcut contract cu Casa de Sănătate.

Gabriel Comănescu, GSP: "În 2017-2020 vor urma patru ani în care Marea Neagră va da în clocot

Marea Neagră are toate şansele ca până la finalul acestui deceniu să devină cel mai mare "şantier" de lucrări al României pe fondul rezervelor de gaze identificate, iar Gabriel Comănescu, unul dintre cei mai importanţi antreprenori locali, a început deja pregătirile pentru viitoarele contracte. "Sunt foarte optimist pentru că se întâmplă exact ceea ce visam. Se dă drumul la proiecte în Marea Neagră. Avem proiecte precum BRUA (coridor de transport al gazelor pe ruta Bulgaria-România-Ungaria-Austria) sau explorările făcute de ExxonMobil. În 2017-2020 vor urma patru ani în care Marea Neagră va da în clocot, iar noi suntem în pole-position pentru aceste con­tracte. Este un context geopolitic agitat, dar marele nostru noroc sunt americanii", spune Gabriel Comănescu, Grup Servicii Petroliere, un business de 934 de milioane de lei.

Marjele la creditele noi de consum sunt la maximul deceniului

Marja de dobândă dintre creditele noi de consum în lei şi depozitele noi ale populaţiei constituite la bănci a ajuns în luna iunie la cea mai mare valoare din ultimii nouă ani, conform calculelor ZF pe baza datelor BNR, în contextul în care majoritatea băncilor centrale au redus dobânzile la minime istorice pentru stimularea creşterii economice. În perioada post criză, băncile au continuat să aibă un câştig bun de pe urma marjelor mari de dobândă care au rămas la niveluri com­parabile cu cele din perioa­da de boom economic şi, în unele cazuri au depăşit acele niveluri. În ţările Europei de Vest, marja la credite nu depăşeşte 5% în cazul creditelor de consum, respectiv 3% la ipotecare. Unii analişti apreciază că de vină pentru marja mare este lipsa de concurenţă şi susţin că menţinerea unor dobânzi mari la credite ar putea genera noi credite neperformante pe termen lung.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb