EXPORTATORII ÎI CER PREMIERULUI DEBLOCAREA URGENTĂ A PROGRAMULUI DE PROMOVARE A EXPORTURILOR ANEIR: "Tehnocraţii de la Economie au depăşit contra-performanţele guvernelor anterioare"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 august 2016

Exportatorii apelează la intervenţia urgentă a premierului Dacian Cioloş pentru deblocarea Programului de Promovare a Exporturilor (PPE), potrivit unui comunicat al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Documentul menţionează: "În acest an s-a blocat de două ori PPE: prima dată în primăvară (când s-a tergiversat mai multe luni soluţionarea problemelor de minimis - parte componentă a PPE), iar acum, după intrarea în vigoare a noilor reglementări în domeniul achiziţiilor, PPE a fost blocat integral. Motivul?"

Comunicatul ANEIR precizează că actuala echipă de tehnocraţi de la Ministerul Economiei, "care a adus în fruntea Departamentului de comerţ exterior un ... medic ginecolog/virusolog, a depăşit toate contra-performanţele guvernelor anterioare".

Mihai Ionescu, preşedintele ANEIR, menţionează, în comunicatul de presă: "În toată perioada în care proiectele noilor reglementări din domeniul achiziţiilor au fost supuse avizărilor la instituţiile de resort, «tehnocraţii» de la Ministerul Economiei nu au solicitat iniţiatorilor actelor legislative tratarea într-o manieră adecvată specificului său a PPE. În ultimele zile se tot poartă discuţii post-factum cum anume să fie reglementată derularea PPE, dar, deocamdată, fără succes.

În tot acest timp, toate acţiunile externe programate au fost ratate, firmele reclamând pierderea banilor pentru pregătirea mostrelor (care nu au putut fi expuse), organizatorii externi se minunează de incapacitatea funcţională a instituţiilor româneşti, iar imaginea ţării este batjocorită. Iar, ca un corolar al lipsei de profesionalism a «tehnocraţilor», exporturile româneşti în zona extra-UE (principala ţintă a PPE) bat pasul pe loc.

Reamintim că aceiaşi «tehnocraţi» din Ministerul Economiei au blocat de la venirea lor la putere toate plecările la posturile externe de consilieri economici în cadrul Ambasadelor României (în prezent peste o treime din posturi sunt neocupate). În schimb «tehnocratul» ginecolog/virusolog, care a gestionat toate nereuşitele Departamentului de comerţ exterior se pregăteşte să plece ... Ambasador (poate ca o răsplată a contra-performanţelor sale de la Ministerul Economiei)".

Ziarul BURSA a scris, recent, că Programul de Promovare a Exporturilor este blocat. Mihai Ionescu ne-a explicat: "Guvernul actual a «reuşit» să blocheze toate acţiunile din Programul de Promovare a Exporturilor, pentru că au fost identificate anumite probleme în sistemul de licitaţii. Astfel, toate licitaţiile care au avut loc au fost anulate, iar cele care ar fi urmat să se desfăşoare au fost suspendate. De două luni de când există Legea achiziţiilor publice, Programul pentru Promovarea Exporturilor este blocat, întrucât cei din Ministerul Economiei nu s-au pus de acord pe anumite aspecte din lege cu cei de la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice. Acest lucru vine în condiţiile în care oricum programul scârţâia".

Lansat în urmă cu 14 ani (prin OUG nr. 120/2002) la iniţiativa sectorului privat, Programul de Promovare a Exporturilor a avut menirea să ofere în fiecare an sutelor de firme - îndeosebi IMM - posibilitatea să-şi promoveze, cu subvenţie parţială de la bugetul de stat, ofertele de export la târgurile şi expoziţiile internaţionale, precum şi cu prilejul misiunilor economice externe, menţionează comunicatul ANEIR.

Aceasta arată că, dacă din 2002 până în prezent exporturile României au crescut de circa şase ori, o contribuţie importantă a avut-o şi derularea în parteneriat public-privat a respectivului PPE: "Gestionarea PPE a suferit modificări aproape la fiecare schimbare de guvernare - şi au fost 15 schimbări ai demnitarilor (în multe cazuri neprofesionişti) care au coordonat Departamentul de comerţ exterior, fiecare încercând să aducă «perfecţionări»" care de care mai aberante. Ultima (de acum patru ani) a însemnat desfiinţarea peste noapte a Centrului de promovare a exporturilor (CRPCIS), care derula PPE - fără măsuri tranzitorii şi fără să se pună în loc un mecanism modern, identic cu cel promovat de majoritatea ţărilor comunitare".

Mihai Ionescu ne-a mai spus că, la rectificarea bugetară, a reuşit să obţină "deblocarea rezervei de 10% şi credite de angajare de 30 de milioane de lei în cadrul Programului pentru Promovarea Exporturilor de anul viitor, astfel încât să poată fi angajate acţiuni pentru 2017".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb