JOSEPH STIGLITZ: "Ne aşteaptă un cataclism care va duce la prăbuşirea zonei euro"

G.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 august 2016

"Ne aşteaptă un cataclism care va duce la prăbuşirea zonei euro"

Europa se îndreaptă către un "eveniment cataclismic", care riscă să ducă la prăbuşirea zonei euro şi la finalul proiectului european aşa cum îl ştim, avertizează economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel.

Într-un interviu acordat Business Insider, Stiglitz a declarat că un eveniment politic "dezastruos", similar cu decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, riscă să declanşeze o asemenea prăbuşire.

"Cred că cel mai probabil ar fi un eveniment politic cataclismic precum Brexit. Cu alte cuvinte, ţările membre ale zonei euro sunt democraţii şi se poate vedea o ostilitate tot mai mare faţă de euro, o ostilitate care, din păcate, se extinde faţă de proiectul european şi valorile liberale", a arătat Stiglitz, în interviul acordat din biroul sau din New York.

"Acesta va fi sfârşitul. Ce se va întâmpla va fi un consens concret că Europa nu mai merge", aşa că se va decide să se renunţe la moneda unică şi să se păstreze restul, a continuat economistul.

"Îngrijorarea mea este că exact un eveniment politic va fi catalizatorul pentru schimbare", a precizat Joseph Stiglitz.

Întrebat dacă crede că problemele curente - atât politice, cât şi economice - din Italia pot declanşa aşa ceva, Stiglitz a răspuns afirmativ.

"Este un mare risc. Mulţi oameni încearcă acum să-l convingă pe Matteo Renzi să renunţe la promisiunea că îşi va da demisia dacă referendumul său eşuează", a spus economistul.

Problemele din sistemul bancar al Italiei, susţine Stiglitz, se lovesc acum de rigiditatea zonei euro. "Este una dintre temele cărţii mele, şi anume că a avea o monedă unică ce funcţionează bine, având în vedere diversitatea din Europa, este extrem de greu. Şi trebuie să ai reguli şi politicieni sensibili la această diversitate", a arătat economistul.

El spune că, dacă deţinătorii de obligaţiuni din Italia vor fi puşi să suporte costurile, atunci vor fi afectaţi şi deponenţii la bănci, cum s-a întâmplat în Cipru.

"O regulă care funcţionează în majoritatea ocaziilor, cea în care îi laşi pe deţinătorii de obligaţiuni să suporte costurile, ar putea să nu fie regula potrivită pentru Italia", a precizat Stiglitz.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb