Plăţile aferente campaniei agricole de anul trecut pentru schemele de finanţare din sectorul zootehnic se vor finaliza în această lună, potrivit directorului general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Nicolae Horumbă. Domnia sa a recunoscut, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu şi-a ţinut promisiunea faţă de fermieri: "Plăţile pe domeniul zootehnic se vor termina până la sfârşitul lunii august. Totodată, recunosc că nu ne-am respectat promisiunea faţă de fermieri (n.r. să fie făcute plăţile până la 15 august)".
Pentru sectorul zootehnic, termenul de plată a fost prelungit până la 15 august, după ce mai mulţi fermieri au intrat în greva foamei de joi, ora 11:00 şi au protestat şi ieri în faţa Guvernului pentru că nu şi-au primit la termenul promis subvenţiile pentru animale. Nicolae Horumbă a precizat: "Noi înţelegem că fermierii care fac greva foamei acum sunt nemulţumiţi de faptul că plăţile se mişcă încet. Suntem de acord cu acuzaţiile lor şi îi înţelegem, dar plăţile se mişcă încet şi din motive care ţin de modul în care fermierii îşi completează cererile de plată, de greşelile care se fac acolo. Şi asta necesită clarificări cu fermierii. Trebuie să precizăm faptul că plăţile pe care le fac agenţiile de plăţi trebuie făcute în deplină legalitate. Acesta este motivul pentru care până la această dată unii fermieri nu şi-au primit plăţile pentru că încă sunt verificări administrative în curs pe cererile acestora".
Pe lângă nemulţumirea fermierilor, directorul general APIA a subliniat că suntem ţara cu cele mai mari subvenţii la animale din Europa şi, de asemenea, că suntem unul dintre cele 27 de state care înregistrează întârzieri la plată: "Deci, altfel spus, fenomenul întârzierii la plată nu este o scuză, ci este o constatare sintetică, rece".
Nicolae Horumbă a mai precizat că există fermieri care nu se prezintă la sediile APIA atunci când sunt chemaţi pentru clarificări: "Din punct de vedere tehnic al aplicaţiei şi al persoanelor care gestioneză cererile, lucrurile la acea dată (n.r 15 august) erau fezabile. Când vorbeşti de 192.000 de fermieri cu cereri pe zootehnie, lucrurile nu pot curge întotdeauna aşa cum îţi doreşti. După data de 28 august, toţi fermierii cu scheme solicitate pe sectorul zootehnic vor putea fi autorizaţi la plată".
Revenind la stadiul plăţilor, oficialul APIA a declarat: "De luni de zile lucrăm aproape non stop, inclusiv în weekend-uri, uneori şi noaptea, tocmai ca plăţile să fie cât mai accelerate. În ceea ce priveşte weekend-ul care tocmai s-a încheiat, pot să vă spun că APIA a efectuat plăţi în valoare de 20 de milioane de euro, iar procesul continuă şi zilele acestea".
• APIA: "Probabil 99% dintre fermieri vor fi plătiţi până la 15 octombrie"
Până la noul termen limită, de 15 octombrie, 99% dintre fermieri vor fi plătiţi, pentru că dincolo de acest termen nu mai pot fi efectuate plăţi din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), potrivit lui Nicolae Horumbă, care a menţionat: "99% sau chiar 99,9% dintre fermieri vor fi plătiţi până la 15 octombrie. Este şi obligaţia statului membru, pentru că dincolo de data respectivă nu mai poţi face plăţi din FEGA. A spune că plăteşti sută la sută toate sumele este utopic, deoarece printre fermierii care au depus cereri la APIA în 2015 sunt şi unii anchetaţi de organele de cercetare ale statului român. Până nu ştii ce se întâmplă în acea anchetă, dacă e trimis sau nu în judecată, nu poţi lua o decizie".
Domnia sa nu exclude posibilitatea ca Agenţia de Plăţi să fie dată în judecată de către unii fermieri, dacă nu îşi onorează plăţile la termenul limită, însă precizează că fermierii care fac acest lucru trebuie să ştie cu siguranţă că sunt eligibili la plată.
În cadrul campaniei agricole 2015, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a făcut plăţi totale de 1,919 miliarde euro, pentru circa 920.000 fermieri, dintr-un total alocat de 2,1 miliarde euro.