Agricover Holding SA, companie în sectorul agricol local, a înregistrat în 2024 o creştere semnificativă a profitului operaţional consolidat, care a ajuns la 92,4 milioane RON, marcând o creştere de 66,5% faţă de anul precedent, conform unui comunicat emis redacţiei, din care realtăm următoarele, conform unui comunicat emis redacţiei, din care relatăm următoarele. Această performanţă reflectă atât expansiunea portofoliului de finanţare, cât şi optimizarea eficienţei operaţionale în segmentul de distribuţie.
Într-un an marcat de provocări precum seceta şi volatilitatea economică, Agricover a reuşit să îşi consolideze poziţia pe piaţă, sprijinind fermierii cu soluţii financiare şi tehnologice adaptate nevoilor actuale. Strategia grupului s-a dovedit eficientă, asigurând atât creşterea segmentului de Agrifinance, cât şi redresarea marjelor în Agribusiness.
"Prin soluţiile oferite, Agricover susţine performanţa şi adaptabilitatea fermierilor români într- un sector tot mai complex şi dinamic. Am sprijinit extinderea finanţărilor personalizate în funcţie de nevoile reale din teren, reuşind, în paralel, o redresare solidă a marjelor în segmentul Agribusiness. În acelaşi timp, am gestionat riguros riscurile, am optimizat structura capitalului şi ne-am pregătit pentru provocările anului 2025. Ne menţinem angajamentul ferm de a fi alături de fermieri şi continuăm să urmăm o strategie care anticipează şi răspunde nevoilor partenerilor noştri", a declarat Liviu Dobre, CEO al Agricover Holding.
Profitul operaţional consolidat a ajuns la 92,4 milioane RON, marcând o creştere de 66,5% faţă de 2023. Segmentul de agribusiness a înregistrat un EBITDA de 20,3 milioane RON, o valoare de trei ori mai mare comparativ cu cele 6,5 milioane RON raportate în anul precedent.
Marja netă de dobândă pentru divizia Agrifinance s-a menţinut la un nivel stabil, de 8,05%, demonstrând o strategie echilibrată de gestionare a costurilor financiare. Portofoliul de credite şi avansuri a crescut cu 9,2%, ajungând la 3,17 miliarde RON, ceea ce confirmă o cerere constantă pentru soluţiile de finanţare oferite de Agricover, precizează comunicatul.
Un alt indicator relevant este rata creditelor neperformante, care s-a menţinut la 3,48%, sub media pieţei de 4,7% pentru IMM-uri. Acest rezultat reflectă o abordare prudentă în gestionarea riscurilor şi o selecţie atentă a partenerilor de finanţare.
Într-un an dificil, marcat de secetă şi volatilitate economică, Agricover a reuşit să-şi consolideze poziţia de partener de încredere pentru fermierii români. Printr-o strategie eficientă de aprovizionare şi optimizare a costurilor, compania a susţinut fermierii cu soluţii personalizate pentru seminţe, îngrăşăminte şi produse pentru protecţia plantelor.
În paralel, Agricover a accelerat procesul de digitalizare prin lansarea platformei "My Agricover", care simplifică accesul fermierilor la finanţare, reducând birocraţia şi permiţând aprobarea online a creditelor în mai puţin de 24 de ore. Această iniţiativă are ca scop sprijinirea fermierilor mici şi micro, care se confruntă cu cele mai mari dificultăţi în obţinerea resurselor financiare necesare.
Pentru 2025, Agricover îşi propune să continue investiţiile în inovare şi expansiune sustenabilă. Compania va extinde serviciile financiare şi digitale pentru a sprijini fermierii, va menţine o strategie prudentă de management al riscurilor şi va optimiza structura de capital pentru a susţine creşterea viitoare. De asemenea, accelerarea transformării digitale rămâne o prioritate, cu scopul de a creşte eficienţa şi accesibilitatea serviciilor oferite.