TRAIAN BĂSESCU: "Şi dacă «Hexi Pharma» a fost o înscenare uriaşă?"

Ionuţ Stănescu
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 23 august 2016

Traian Băsescu (Sursa foto: Facebook)

Traian Băsescu (Sursa foto: Facebook)

Concentraţia dezinfectanţilor "Hexi Pharma" este în limita admisă de normele UE, arată primele teste efectuate la cererea Parchetului General

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că temperatura scandalului generat de diluarea dezinfectanţilor a scăzut suficient pentru a putea fi discutată raţional şi se întreabă, pe Facebook, dacă nu cumva "Hexi Pharma" a fost o "înscenare uriaşă" profitând de câteva inadvertenţe sau de câteva probe "trucate deliberat sau accidental" şi trimise la ICECHIM.

Traian Băsescu a scris astăzi, pe pagina sa de Facebook: "Mă întreb: şi dacă «Hexi Pharma» a fost o înscenare uriaşă profitând de câteva inadvertenţe sau de câteva probe trucate deliberat sau accidental şi trimise la ICECHIM?

Patru realităţi mi-au creat şi continuă să-mi creeze suspiciuni puternice:

1.Nu este posibil ca SRI să nu fi captat informaţia despre o diluare sistematică, consistentă şi pe termen lung a dezinfectanţilor cu care au fost aprovizionate sute de spitale, inclusiv spitalul SRI.

2.Nu este posibil ca managerii a sute de spitale şi probabil mii de medici să nu fi sesizat aprovizionarea pe termen lung şi sistematică a spitalelor cu dezinfectanţi puternic diluanţi, dacă acest lucru ar fi fost o realitate.

3.Resping hotărât ideea că sute de manageri şi medici români au sacrificat vieţile bolnavilor de dragul unei şpăgi, fie ea şi relativ consistentă raportată la salariile din sănătate.

4.Resping ideea că mult blamata Comisia de Biocide de pe lângă Ministerul Sănătăţii a tolerat ca ani de zile spitalele din România să fie aprovizionate cu dezinfectanţi puternic diluaţi".

Fostul şef al statului consideră că medicii au fost "cu siguranţă" umiliţi şi copleşiţi de campania "furibundă" dusă prin presă împotriva "Hexi Pharma" dar şi împotriva acelor doctori care acum se gândesc să-şi urmeze colegii ce lucrează în străinătate.

"Oare aceasta să fi fost miza?", se mai întreabă Traian Băsescu, care spune că ceva nu se leagă şi "miroase urât" în acest scandal.

Fostul preşedinte îi mai previne pe "amatorii de speculaţii" că nu a avut şi nu are nici un fel de legături sau interese legate de "Hexi Pharma" şi precizează că îl interesează "în cel mai înalt grad situaţia sistemului de sănătate din România".

Primele teste efectuate pe produsele Hexi Pharma, la cererea procurorilor Parchetului General, au arătat rezultate surprinzătoare, informează Digi24.ro. Concentraţia dezinfectanţilor este în limita admisă de normele UE, adică substanţa activă nu a fost diluată.

Astfel, rezultatele testelor preliminare cerute de procurori în ancheta Hexi Pharma contrazic ce se ştia până acum despre dezinfectanţii diluaţi. O parte dintre substanţele ridicate din spitale aveau concentraţii în limitele admise de normele Uniunii Europene. Rezultatul este total diferit de cel obţinut în urma analizelor făcute iniţial de Ministerul Sănătăţii, care arătau că Hexi Pharma a livrat dezinfectanţi diluaţi şi de patru mii de ori.

Astăzi, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a anunţat că datele noi nu schimbă cu nimic cursul anchetei. Nu sunt singurele teste cerute, iar procurorii vor apela inclusiv la experţi străini în această anchetă.

"S-a finalizat efectuarea testelor de eficienţă pe unul dintre loturile care au fost supuse analizei. Este vorba de soluţiile care au fost ridicate de organele judiciare. Urmează alte teste de eficienţă pe un alt lot. Pregătim teste care să fie efectuate la institute din străinătate. Este o procedură în curs. Rezultatele sunt de ambele tipuri, şi negative, şi pozitive", a confirmat procurorul general, Augustin Lazăr.

"Urmează alte teste care se vor efectua şi va fi un ansamblu de loturi în final care vor da tonul final al procentajului", a adăugat el.

Este important de subliniat, însă, că acestea sunt doar testele preliminare, iar lotul examinat a fost ridicat de procurori din spitale la o săptămână după izbucnirea scandalului. Există informaţii potrivit cărora, în acea săptămână, societatea Hexi Pharma şi-ar fi retras dezinfectanţii din spitale sau i-ar fi înlocuit, mai scrie Digi24.ro. Ancheta va confirma sau infirma aceste informaţii.

În momentul de faţă sunt aşteptate rezultatele testelor complexe comandate în acest dosar.

De asemenea, testele făcute de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii au confirmat, în primă instanţă, că substanţele erau diluate. Aceste analize sunt depuse la dosarul penal. Până acum, procurorii şi-au îndreptat acuzaţiile de zădărnicire a combaterii bolilor către directorul general şi către chimistul companiei. De asemenea, compania Hexipharma este pusă sub acuzare în acest dosar.

Patronul firmei, Dan Condrea, a murit după izbucnirea scandalului, într-un accident rutier.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb