Memoria genocidului armean

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 23 august 2016

Cătălin Avramescu

S-a petrecut în 1915. Au fost masacraţi circa un milion şi jumătate de oameni. Imaginile sunt zguduitoare. Au pierit femei şi copii. Au fost organizate coloane ale morţii prin deşert. Alţii au fost ucişi în lagăre de concentrare. Proprietăţile armenilor au fost jefuite şi confiscate sistematic. Martorii au reconoscut imediat scopul genocidar al autorităţilor turce. În Iunie 1915, ambasadorul german raporta într-o telegramă: "Nu există nici o îndoială că Poarta încearcă să extermine rasa armeană din Imperiul Turc".

Unde suntem acum, la mai bine de un secol? Autorităţile române nu au recunoscut nici acum caracterul de genocid al acelor evenimente.

Vedeţi, asta contează. Chiar foarte mult. Poţi înţelege multe despre o guvernare atunci când vezi cum se situează ea faţă de adevărul istoric.

Unul dintre motivele pentru care regimul socialist de dinainte de 1989 era atât de strâmb era exact acesta. Minţea cum respira. Construise o istorie fabulatorie, cu voievozi care îl anticipau pe Secretarul General PCR. Tăcea cu privire la implicarea trupelor române în masacrele de pe frontul de Est. Minţea cu privire la acapararea puterii de către comunişti.

La Muzeul de Istorie al Partidului şi pozele vremii erau falsificate. Una era celebră. Într-o imagine alb-negru erau protestatari. Comunişti - se spunea. Între chipurile granulate mâna lungă a Partidului inserase o fotografie cu El (Nicolae Ceauşescu) şi una cu Ea (Elena Petrescu, viitoare Ceauşescu). Figurile celor doi erau mai mari decât ar fi fost normal, probabil pentru că trebuiau să iasă în evidenţă. El privea dintre două urechi mari, pe deasupra gloatei. Rezultatul era grotesc.Turcia modernă a refuzat întotdeauna să admită că a fost vorba de un genocid. Îmi aduc aminte că acum circa 10 ani am publicat un articol despre genocidul armenilor. M-am trezit cu o invitaţie la ambasada turcă, aceea de pe Calea Dorobanţi. M-am dus şi am avut o discuţie (politicoasă) cu un diplomat (cred că era adjunctul ambasadorului). Ideea era că doreau să îşi prezinte punctul de vedere. După ce am plecat, m-am uitat pe vraful de materiale pe care mi l-a dat. Era propagandă guvernamentală.

Multe state democratice (Germania, Franţa, Canada etc) au recunoscut deja genocidul armenilor. Papa Francisc a condamnat, în 2016, negarea genocidului.

România are o datorie specială să recunoască aceste atrocităţi ca genocid. O parte dintre armenii care au scăpat din Imperiul Otoman în 1915 şi-au găsit refugiul la noi.

Aflarea şi spunerea adevărului însă nu se află printre priorităţile actualului regim. Motivul, rostit în şoaptă: "Să nu supărăm Turcia!". Acum nu mai avem ce supăra, pentru că regimul de la Ankara a devenit o dictatură aliată cu Federaţia Rusă.

Am spus-o şi am să o repet: nimeni şi nimic nu trebuie să deraieze politica externă şi, mai ales, aceea internă de la adevăr. Atunci când autorităţile unui stat sunt indiferente la adevăr, să ştiţi că acesta este doar primul pas într-o listă lungă de abuzuri care vor urma, garantat.

Regimul socialist din România, după 1989, a manifestat un dispreţ sistematic faţă de adevărul istoric. A ascuns dosarele Securităţii. A refuzat să confrunte chestiunea spolierii bisericii greco-catolice. A fabricat chiar un discurs fals despre Revoluţia din Decembrie, cu "emanaţi" şi cu "fasciştii din Piaţa Universităţii". După care a chemat minerii să le rupă oasele celor din urmă...

Iar în acest timp au făcut temenele faţă de tot felul de dictaturi. În parcul Tei a fost amenajată o alee kitsch care poartă numele lui Haidar Aliev, dictatorul Azerbaidjanului, fost general KGB. Să mai adăugăm că acest atentat la bunul-simţ s-a petrecut sub domnia lui Neculai Onţanu, care a ajuns după gratii pentru luare de mită. Fost fierar-betonist, suspectat de plagiat şi făcut "doctor" în "ştiinţe militare" de Gabriel Oprea (şi el cercetat penal în câteva dosare).

Pe Calea Victoriei au amplasat un bust, tot kitsch, al lui Mustafa Kemal Ataturk. Adică pe artera al cărui nume comemorează victoria din Războiul de Independenţă de Imperiul Otoman şi pe care au intrat în triumf trupele române după întoarcerea din campania din Sudul Dunării. Câtă lipsă de minte şi de respect pentru istoria naţională îţi trebuie pentru a consimţi la aşa ceva?

Genocidul nu este ceva care ţine doar de istoria unui stat sau altul. Prin magnitudinea sa, genocidul - oricare genocid, iar din păcate există o listă destul de lungă - este un afront la valorile comune ale civilizaţiei. De aceea nu putem să ne spălăm pe mâini. Să pretindem că memoria genocidului este ceva care îi priveşte doar pe armeni şi pe turci este o formă de orbire. Masacrarea armenilor a fost, în secolul XX, prima din "era catastrofelor sociale", după expresia lui Robert Gelatelly. La rândul său, Vladimir Tismăneanu afirma, foarte potrivit, că "A numi exterminarea armenilor genocid este o obligaţie morală". Iar acum trebuie să constatăm că avem o clasă politică ce a abdicat de la această obligaţie.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Domnule Avramescu, suntem prea mici pentru un război așa de mare. Am rezolvat toate problemele de subzistență a acestui popor batjocurit de guvernanții săi și acum am ajuns să ne certăm cu vecinii pentru o cauză care nu-i a noastră.

    Dar apropo de spolierea bisericii greco-catolice, poate mergeti mai departe în istorie, să ne spuneți cum a apărut și să ne povestiți drama celor care erau ortodocși și au ajuns greco-catolici; cum s-ar putea îndrepta lucrurile în privința asta? Asta nu vă preocupă? Sau nu e problema poporului român, cu atât mai puțin a presei din Romania sau a guvernanților! 

    Pana una alta va ramane memoria GENOCIDULUI BASIST si ale cozilor de topor ce si-au batut joc de oamenii de varsta a 3-a si de Romania rurala !

    Taranii si pensionarii au fost BATJOCORITI de basisti si pentru acele umilintele NU EXISTA PRESCRIERE ! 

    Multi ani vor ramane cicatricile HOLODOMORULUI BASIST !

    Dar VETI RASPUNDE candva, mai devreme sau mai tarziu... 

    1. Asa ca tine.

      Cum s-o chema plecarea masiva din tara a unei mari parti a populatiei de varsta medie in cautarea mijloacelor de subzistenta ,lasand in urma copii carora nu li se garanteaza in mod practic dreptul la educatie si parinti in varsta formand in marea majoritate o patura cu pensii nespeciale de pana in 1200 RON carora nu li se garanteaza practic dreptul la asistenta medicala de incredere? O fi cineva de vina,macar asa pentru istorie daca nu ,cum ar fi cel mai bine, pentru indreptarea lucrurilor?

      Inchiderea spitalelor si taierea salariilor cine le-a facut , Mama mare ?

      Stiti si voi ca au comis-o mascaricii boc , udrea si restul faunei pedeliste !

      Moise Guran a evidentiat clar ALTERNATIVA la GENOCIDUL BASIST dar voi continuati sa credeti ca romanii uita... 

    Rețeta? Se bagă informații alandala, se dă cu presupusul, se amestecă bine și se lasă la foc mic.

    Ipocrit? Păi dacă nu acum e momentul să dăm în turci, atunci când? Poate, poate primim vreo felicitare de la ambasada americană, o atenție, vreo măslină.

    Și ce o fi vrut să spună autorul cu "implicarea trupelor române în masacrele de pe frontul de Est", Dumnezeu cu mila. Dar pică bine, nu cade greu la stomac când e vorba de genociduri.  

    1. Am vrut sa zic genocide ca asa este mai corect decat altfel cand am zis genociduri. Dumnezeu cu mila.

      Ești analfabet, dar comentezi.

      Bre, genocide, genociduri, sunt forme de plural acceptate in mod egal.

       

      Iar despre holocaust, armata romana a ucis sute de mii de civili in Transnistria. 

       

      Două sute de mii de evrei au fost masacrați de armatele română și germană (pe alocuri că nu ei au fost vioara întâi în Basarabia) în perioada de ocupație română a Basarabiei. 

       

      "Following the invasion of the Soviet Union, Romania reannexed Bessarabia and northern Bukovina, which had been seized by the Soviets a year earlier. After the conquest of the Ukraine by German and Romanian troops in July and August 1941, Romania was given the territory between the Dniester and Bug Rivers. Romanian authorities established a military administration there and dubbed the region "Transnistria." 

      Both in support of German SS and police units and on their own initiative, Romanian army and gendarmerie (police) personnel massacred thousands of Jews in Bessarabia, northern Bukovina, and Transnistria. Romanian and German units began systematic shootings of the Jewish residents of Kishinev, the capital of Bessarabia, shortly after occupying the city in July 1941. Survivors of the initial massacres, about 11,000 people, were herded into a ghetto and conscripted to perform forced labor under harsh conditions. In October, those left alive were deported to camps and ghettos in Transnistria, as were most of the surviving Jews in Bessarabia and northern Bukovina. Many Jews died of exposure, starvation, or disease during the deportations to Transnistria or after arrival. Others were murdered by Romanian or German units, either in Transnistria or after being driven across the Bug River into the German-occupied Ukraine. 

      Romanian authorities established several de facto ghettos and two concentration camps in Transnistria. Among the most notorious of these ghettos (which the Romanians referred to as "colonies") was Bogdanovka, on the west bank of the Bug River, where thousands of Jews were interned. In December 1941, Romanian troops, together with Ukrainian auxiliaries, massacred almost all the Jews in Bogdanovka; shootings continued for more than a week. The Romanians also massacred Jews in the Domanevka and Akhmetchetkha camps. Typhus-devastated Jews were crowded into the "colony" in Mogilev. Romanian authorities established concentration camps at Pechora and Vapniarka in Transnistria in the winter of 1941-1942. Vapniarka was reserved for Jewish political prisoners deported from Romania proper. Of its several thousand prisoners, very few were able to survive. 

      Between 1941 and 1944, German and Romanian authorities murdered or caused the deaths of between 150,000 and 250,000 Romanian and Ukrainian Jews in Transnistria. At least 270,000 Romanian Jews were killed or died from mistreatment during the Holocaust." 

    e corect, dar tonul n-ar strica sa fie imbunatatit : ultimii 10 ani stau marturie nasterii unei drepte romanesti mizerabile si infecte, de oamenii care isi exprima doar viscerele in public, care promoveaza nepotismul sefului, care tuna si fulgera cu prea multa modestie ca ei sunt intelectuali mari, care gandesc si discuta numai in grup s.a.m.d. in orice caz oameni antipatici si adesea in eroare, chiar dacaa opozitia lor e plina de mai multi netoti, mincinosi si prosti fara discutie, ei au descalificat moral intr-o anumita masura prestigiul pe care drepta, care era de fapta o centru-stanga occidentala cu cativa mai religiosi/legionari ascunsi, din anii 1990.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb