AVOCATUL ADRIAN CUCULIS: "Creditele cesionate nu pot fi executate decât în instanţă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 august 2016

"Creditele cesionate nu pot fi executate decât în instanţă"

Cuculis: "Deşi este ilegală, executarea creanţelor de către societăţile comerciale de recuperare fără ca acestea să apeleze la instanţă este uzuală"

Recuperatorii de creanţe nu pot executa creditele neperformante achiziţionate de la bănci decât după ce obţin în instanţă o hotărâre executorie, reiterează avocatul Adrian Călin Cuculis.

Domnia sa ne-a precizat că, deşi este ilegală, executarea creanţelor de către societăţile comerciale de recuperare fără ca acestea să apeleze la instanţă este uzuală.

Avocatul ne-a explicat: "Legea interzice recuperatorilor să execute creanţe în baza titlului executoriu pe care, îl au contractele de credit. Acest titlu nu este transferat de bănci societăţilor de recupertare şi, ca urmare, aceste societăţi trebuie să se adreseze instanţelor şi să solicite o hotărâre executorie în baza căreia să-şi poată recupera banii.

Mai mult decât atât, recuperatorii nu au voie să execute decât sumele plătite băncilor ca preţ pentru neperformantele cumpărate, iar aceste sume sunt mult mai mici decât valoarea împrumuturilor. De asemenea, societăţile de recuperare nu au voie să încaseze decât dobânda legală, care este în jur de 0,3%. Cu toate acestea, recuperatorii aplică dobânda bancară, de 5-6%".

De altfel, există instanţe care s-au pronunţat definitiv pe astfel de speţe, atât în ţară, cât şi în Capitală.

În urmă cu câteva luni, judecătoria sectorului 2 al Capitalei a stabilit, printr-o hotărâre definitivă, că, prin cesionarea contractelor, acestea îşi pierd valoarea de titlul executoriu, anulând executarea.

Motivarea instanţei, făcută publică de avocatul Cuculis, arată: "Conform OUG 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvare a capitalului, contractele de credit, inclusiv contractele de garanţie reală sau personală, încheiate de o instituţie de credit, constituie titluri executorii. (...) Contractele de credit îşi păstrează caracterul de titluri executorii atâta vreme cât parte în contract este o instituţie bancară. De îndată ce contractul de credit este cesionat către o altă entitate juridică decât o Bancă (cel mai frecvent SRL-uri) raportul dintre noul creditor şi debitor capătă o altă natură juridică. În acest sens, OUG 99/2006 interzice în mod expres entităţilor juridice care nu sunt instituţii de credit să desfăşoare activităţi cu specific bancar. SRL-ul recuperator de credite nu are dreptul de a percepe dobânzi/penalizări comisioane bancare şi nu mai este supus normelor şi controalelor BNR. Astfel, prin cesiune se pierde caracterul de titlu executoriu al contractului de credit, întrucât leguitorul nu a înţeles să confere caracter de titlu executoriu şi contractelor de împrumut încheiate cu alte entităţi juridice decât unităţi bancare. (...) Este greşit a interpreta că transferul creanţei implică şi transmiterea valorii sale de titlu executoriu, întrucât caracterul de titlu executoriu al creanţei nu este un accesoriu al dreptului cedat, ci un atribut pe care legiuitorul l-a prevăzut expres sau nu pentru un anume contract. Potrivit Codului de Procedură Civilă, executarea silită se poate efectua numai în temeiul unui titlu executoriu, respectiv hotărâri ale instanţelor de judecată, alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare.

Cum legiuitorul nu a conferit contractului de cesiune de creanţă caracter de titlu executoriu, rezultă că acest contract nu se bucură de beneficiul recunoscut de lege contractelor de credit".

Potrivit domnului Adrian Cuculis, cei care au fost executaţi silit sau care sunt executaţi silit de către un recuperator de creanţe, fără ca, în prealabil, recuperatorul să îl fi chemat în instanţă pe debitor pentru a primi o hotărâre judecătorească, pot formula contestaţie la executare şi pot desfiinţa întreaga executare silită.

Ţara noastră se află printre statele din Europa Centrală şi de Est care înregistrează cele mai dinamice vânzări de credite neperformante, după cum arată un raport al Comisiei Europene.

Acesta subliniază: "Curăţarea bilanţului băncilor s-a realizat în principal prin eliminarea unor credite nerecuperabile provizionate integral sau parţial. În plus, în 2014 şi 2015, piaţa românească a fost una dintre cele mai dinamice pieţe din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte vânzarea activelor depreciate. De exemplu, în 2014, băncile au vândut credite neperformante în valoare de aproximativ 8,9 miliarde lei".

Reprezentanţi din piaţa de colectare a creanţelor susţin că, de obicei, astfel de tranzacţii se fac cu discounturi între 80-90%.

Avocaţii clienţilor bancari au cerut public, în mai multe rânduri, ca băncile să ofere disconturi similare debitorilor, însă reprezentanţii Băncii Naţionale a României au spus că nu sunt de acord cu această propunere, întrucât ar crea hazard moral.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Isarescule eu am fost executat o data si inca o data pe diferenta, am platit tot cu varf si indesat de am ramas doar cu un brat de hartii.

    Nu aveau voie! 

    Unde ai fost sa ma aperi?

    Demisia de urgenta! 

    1. Vezi ca Cuculis poate sa ajunga la concluzia (daca are clienti care platesc in procesepe tema asta, de ce nu?) ce Legea gravitatiei e ilegala si ca se respecta din inertie fara sa fi fost vreodata promulgata. Pe el nu il costa nimic sa zicaorice ineptie juridica, eventual mai agata niste clienti. Totuso, daca Cuculis zice ca Legea gravitatiei e ilegala pentri ca nu a indeplinit conditiile de corma si fond pentru aplicare nu te sfatuiesc sa-ll crezi si sa sari de la etajul 8. Keep calm ca va leaga :-)))))))))))))

      Voi bancile ar trebui sa fiti date in suturi afara din tara pt ca nu respectati legislatia si va permiteti sa luati in deradere opiniile avocatilor, judecatorilor, si ale tuturor celora care vi se opun. O sa ajungeti sa implorati un euro profit si sa zburati de aici.

      Vorbeam cu cineva din croatia care imi povestea ca la ei exista o lege care interzice ca omul sa fie evacuat din casa si aruncat in strada in caz de executare silita. Politicienii nostri dorm in papuci

      Suturi afara din tara, voi bancile, va permiteti sa luati in deradere opinia avocatilor, mwuahahahaaaaa :-))))))))

      Keep calm ca te leaga si pe tine! :-)))))) 

      Incearca sa vorbesti si cu cineva din UK sau Franta sau SUA sau Germania sa vezi ce se intampla la ei cu cei care ca sa scape de credite baga mana adanc in buzunarele tinerilor si ale deponentilor la banci. Si intreaba si ce se intampla la ei cu politicienii care nu dorm, precum Zamfur si Piperea, si la adapostul noptii daulegi on beneficiul fratilor si a casei de avocatura din care mulg bani.

      Keep calm ca ii leaga! :-))))))) 

      Am mai auzit amenintari. La cateva saptamani dupa darea in plata l-au legat pe viceguvernatorul BNR.

      Ti se pare ca viceguveratorul mi-e unchi sau matusa? Foarte bine, sa stea la inchisoare pentru ca a furat si a mintit. Si el se credea smecher, cu dreptatea la rever si intangibil dar El e dovada ca pana la urma o sa infundati puscaria si voi pentru minciuna, furt de la tineri si deponenti, santaj (la Biris, la mai multi parlamentari, Birchal), lobi -e ilegal in Romania, instigare, folosire de identitate falsa in scopuri criminale-Nicu Nichifor, et.

      Keep calm, l-au legat pe OB, va leaga si pe voi! :-)))))) 

      E o scena epica intr un film american cu tom hanks in care personajul lui se duce la banca si preda cheile unui bancherite spunandu i sec ca poate dispune de ipoteca lui. Bancherita incearca sa il faca sa se razgandeasca, dar el ii intoarce spatele sec si pmeaca. Este darea in plata la americani

      Am cuniscut o data un executor judecatoresc care vroia sa execute avas vanzandu i pachete de actiuni pe bursa. Era un individ uns cu toate alifiile, mi a povestit cum a inceput el ca un om sarac si cum meseria asta de executor judecatoresc este banoasa, cate a facut ca sa ajunga sa o practice,etc. In definitiv,individul vroia sa execute silit statul.era doar un smecher care profitase de o legislatie interpretabila. Asa o fi si cazul executorilor judecatoresti care dau oamenii afara din locuinte?care este adevarata relatie dintre ei si angajatii bancilor, cei care te suna zi de zi sa ti platesti rata, vin la tine sa ti evalueze apartamentul si par usurati cand le spui ca dai in plata si nu mergi in instanta

      Da, ai dreptate pokemonule. Doar ca la americani cand ceri credit trebui sa bifezi si casuta "cu/fara dare in plata". Daca bifezi casuta "cu dare in plata" banca iti cere avans mai mare si platesti dobanda mai mare. Daca bifezi "fara dare in plata", primesti conditii mai bune insa raspunzi pana la INDESTULAREA ciocoiului de bancher. Sau poti sa nu iei deloc credit daca nu-ti convin conditiile.

      Diferenta e ca in SUA daca ai semnat, cum ai facut si tu cand ti-ai luat cotetul, e bun semnat si nici un judecator, parlamentar,avocat, mirodenie sau asociatie nu te sustine sa devii hot si sa nu-ti platesti ce ai peomis semband. Poti sa plangi cat vrei ca tu nh stiai, nu ai vrut decat o casa, sa plateasca bancherii ca au de unde, s-au ieftinit casele si nu mai si chef, etc. Esti bun de plata sau de puscarie. 

      Tot la puscarie o sa ajungeti si voi pentru ca ati pus la cale un jaf mascat cu o lege ilegala. Doar ca in Romania e mai lentap rocedura, amatorasule de filme epice cu happy end. In realitate hotul ajunge la puscarie, va explicala un moment dat colegii de celula.

      Keep calm ca va leaga! :)))))))))))))))) 

      Lege ilegala :))))).

      Mă așteptam ca un consilier ca tine sa stea mai bine cu logica. 

      Keep calm ca mai mult nu poți.

      :))))) 

      Mai citește încă odată !

      Aici vorba de o hotărâre a instanței. 

      Mă așteptam la mai mult decât poluarea literară de mai sus.

      Niște argumente, poate. 

      :)))) ma onoreaza faptul ca ma crezi consilier si sper ca nu o zici doar din paranoia de grup care ii caracterizeaza pe speculatorii valutari si imobiliari. Hadarean trebuie sa fi, speculaciosule :))))))))

      Ma bucur ca ai insa ramasite de bun simt si nu incerci sa negi jaful legalist pentru care veti ajunge unde va e locul. M-a distrat veselia sfertdocta in care te-ai scufundat gasind ca unic contraargument ceea ce pentru mintea ta limitata pare o absurditate :))) Ii mancati degeaba timpul lui Piperea si Cuculis (noroc ca fac si bani ca altfel va ejectau de mult) daca nu reusiti sa va adaptati vremurilor actuale. 

      Probabil ca de lege neconstitutionala ai auzit. Daca nu ai auzit o sa auzi cand Curtea Constitutionala o sa anuleze "opera" lui Piperea sustinuta de Zamfur.  

      Spre surprinderea ta, Constitutia e tot o lege, doar ca e o lege speciala. De aia i se mai zice si legea fundamentala. Asadar, daca exista legi neconstitutionale (si exista) inseamna ca acestea nu respecta/incalca legea fundamentala sau Constitutia. Acuma incearca tu sa zici intr-un cuvant cum se numeste in limba romana ceva care incalca o lege, fundamentala in cazul Constitutiei, cum poate fi descris?  

      Ca e alegal? Mmmmnu. Poate ca e nelegal sau ilegal? 

      Vezi ma ficior de ce ati luat voi creditele alea in CHF? Nu pentru ca v-ar fi pacalit nu stiu ce bancheri, ca doara nu o pacalit pe toti care au luat credite. Din cauza ca sunteti lacomi, o buna parte dintre voi, si mai aveti o trasatura comuna cam toti. 

      Keep calm ca-ti pune jujeul ! :))))))))))))))))))))))))))))) )'' 

      AVEȚI DREPTATE DLE DESI NU VA CUNOSC...IN URMA UNOR STATISTICI S-A CONSTATAT CA DNUL CUCULIS A CASTIGAT PÂNĂ LA 5% DIN PROCESE!!...DE CE OARE DLE CUCULIS??

      AȘADAR NU MAI MINȚIȚI OAMENII 

    Sa traisca dl avocat CucuMIC, cata inteligenta, cata expertiza, wow...

    1. Bine bah Gigel ca ai tu cucuMare sau la tine se cheama gigel Mare ?

    Dle Cuculis sau cum va numiți nu mai mințiți și amăgiți oamenii datoria rămâne datorie și după 3 ani desi de prescrie....NU SE ȘTERGE RAMANE IN CONTINUARE ÎNSCRISĂ LA BIROUL DE CREDIT...IN PLUS VA FI TRANSMISĂ SI COPIILOR SAU ORICAOR MOȘTENITORI LEGALI AI DEBITORULUI!!!....

    ASTA NU LE SPUNETI LA OAMENI?? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb