CUPLUL DĂNCILĂ-DRAGNEA RECIDIVEAZĂ: Regele Iordaniei nu mai vine Premierul insistă să mute ambasada la Ierusalim

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 26 martie 2019

Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă

Declaraţiile premierului Viorica Dăncilă au depăşit nivelul unor gafe diplomatice şi au ajuns să afecteze politica externă a ţării. Afirmaţiile prim-ministrului referitoare la mutarea ambasadei ţării noastre de la Tel Aviv la Ierusalim au avut drept primă consecinţă anularea vizitei oficiale pe care regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, urma să o efectueze în aceste zile în ţara noastră.

Conform unui comunicat oficial al Curţii regale a Iordaniei citat de agenţia Arab News, decizia "a venit în semn de solidaritate cu Ierusalimul, ca urmare a declaraţiilor de duminică ale premierului Viorica Dăncilă cu privire la intenţiile de a muta ambasada la Ierusalim".

Vizita urma să înceapă ieri, iar regele Iordaniei urma să aibă întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu liderii Parlamentului.

În paralel cu vizita, reprezentanţii celor două guverne urmau să semneze un acord, două memorandumuri de înţelegere şi un program de cooperare, iar astăzi era programat un forum de afaceri iordanian-român, cu participarea reprezentanţilor sectorului privat din cele două ţări. Niciunul dintre aceste evenimente nu va mai avea loc.

Drept urmare a acestei decizii, Raluca Turcan, liderul parlamentarilor PNL din Camera Deputaţilor a solicitat demisia Vioricăi Dăncilă din func­ţia de prim-ministru al ţării.

Raluca Turcan a precizat: "Viorica Dăncilă nu trebuie lăsată să vorbească despre relaţiile internaţionale ale României! Nu ştie, nu înţelege, nu are atribuţii! Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, şi-a anulat vizita oficială în România din cauza declaraţiilor ires­ponsabile şi revoltătoare cu privire la mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. În limbaj diplomatic, anularea unei astfel de vizite, în momentul în care Regele era deja pe scara avionului, este un semnal de o gravitate maximă! Din cauza Vioricăi Dăncilă nu vor mai fi semnate cele trei acorduri între România şi Iordania pe justiţie, sănătate şi educaţie".

Domnia sa consideră că ţara noastră "a ajuns o ruşine pe plan internaţional din cauza gafelor unui premier diletant" şi că vinovat este şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, "care a tolerat şi tolerează în continuare greşelile de politică externă ale premierului.

Declaraţiile premierului Viorica Dăncilă au fost taxate şi de Fuad Kokaly, ambasadorul Palestinei la Bucureşti, care a transmis: "Cred că Dăncilă va distruge speranţa ca România să devină membră a Consiliului de Securitate. Doamna Dăncilă încearcă să joace un joc pe care nu îl poate juca. Este vorba de campania electorală din Israel, vrea să îl susţină pe Netanyahu".

Mai mult, fostul preşedinte Traian Băsescu, actual senator din partea PMP, a scris pe pagina sa de Facebook: "Mizând pe faptul că e proastă, lobiştii americani au invitat-o pe Dăncilă la un eveniment de comemorare al Holocaustului" şi "crezând că e ocazia vieţii ei de a se manifesta pe pământ american, Dăncilă a recitat instrucţiunile primite de la Dragnea fără a înţelege efectul propriului discurs".

Băsescu afirmă că astfel s-au irosit 50 de ani de politică externă româneas­că în Orientul Mijlociu şi că astfel ne singularizăm în interiorul Uniunii Europene prin nerespectarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Domnia sa arată: "De azi (n.r.- de ieri), politica externă a României este dăncilizată şi riscă să devină nesemnificativă, pentru că se face în interesul strict al lui Dragnea şi nu în interesul ţării".

Ce strică Dăncilă, nu poate repara Iohannis

Mutarea ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim reprezintă o problemă spinoasă a diplomaţiei care nu a fost rezolvată, deşi au trecut 11 luni de la lansarea acestei ipoteze.

Propunerea a venit în luna aprilie a anului trecut, înainte ca SUA să-şi mute efectiv ambasada în capitala istorică a Israelului. Din dorinţa de a capta bunăvoinţa liderilor politici din Israel, premierul Viorica Dăncilă, la sugestia lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a semnat la mijlocul lunii aprilie 2018 un memorandum cu guvernul israelian prin care stabilea că ambasada ţării noastre va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, încâlcând astfel dispoziţiile constituţionale ce stabilesc că preşedintele României conduce politica externă a statului.

Aflată în SUA, în urmă cu câteva zile, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), Viorica Dăncilă a recidivat şi a spus: "Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului".

Declaraţia Vioricăi Dăncilă a fost criticată imediat de preşedintele Klaus Iohannis care i-a reamintit premierului că deciziile de politică externă aparţin, conform Constituţiei, în exclusivitate şefului statului.

Într-un comunicat de presă, preşedintele Iohannis a spus: "Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe şi în ceea ce priveşte luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorinţa de a-şi revendica o decizie care nu aparţine doar Guvernului României, aşa cum doreşte să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbeşte să facă anunţuri publice fără să existe o decizie în acest sens. Poziţia Preşedintelui României cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rânduri şi nu va fi reluată acum. Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfăşoară în prezent şi doar cu avizul tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul politicii externe şi al securităţii naţionale. Decizia finală aparţine Preşedintelui României, care este, potrivit Constituţiei, titular al deciziilor de politică externă a României şi reprezentant al ţării noastre în plan extern".

Opinii personale în politica externă

Administraţia Prezidenţială susţine că nu a primit până în prezent analiza care a fost anunţată în repetate rânduri de Guvern, deşi în 18 octombrie 2018, Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, anunţa că a întocmit o analiză cu privire la acest subiect. Meleşcanu afirma că în analiza respectivă, pe care a înaintat-o Guvernului, sunt trecute atât punctele slabe, cât şi punctele tari cu privire la mutarea ambasadei la Ierusalim. Totodată, ministrul de Externe ţinea să precizeze că problema privind Ierusalimul trebuie rezolvată prin dialog între partea israeliană şi cea palestiniană, conform rezoluţiei Adunării Generale a ONU din decembrie 2017.

Conform declaraţiei preşedintelui Klaus Iohannis, din 18 octombrie 2018 şi până acum, Guvernul nu I-a trimis nicio analiză cu privire la mutarea ambasadei ţării noastre de la Tel Aviv la Ierusalim.

Imediat după comunicatul şefului statului, Viorica Dăncilă a revenit asupra declaraţiei iniţiale şi a menţionat că a exprimat o "opinie personală".

Premierul a precizat: "Am vorbit des­pre mutarea ambasadei la Ierusalim, dar am spus că trebuie să îndeplinim toţi paşii constituţionali. Nu am spus că eu voi muta ambasada. Declaraţia preşedintelui şi modul cum s-a exprimat preşedintele, vorbind despre ignoranţă, vorbind despre faptul că nu se ştiu paşii de către premier, nu a făcut decât să mă dezamăgească (...) Este o opinie personală că trebuie mutată ambasada".

Dăncilă a mai spus că doreşte să aibă o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis cu privire la acest subiect de politică externă şi a menţionat că decizia finală, conform Constituţiei, aparţine şefului statului.

Premierul nu este primul oficial din partea PSD ce are opinii personale cu privire la politica externă a ţării. Foştii miniştri de Externe, Dan Şova şi Titus Corlăţean reprezintă cei mai mari gafeuri ai social-democraţilor cu privire la politica externă a ţării. Pe vremea guvernului USL, condus de Victor Ponta, ministrul de externe Dan Şova nega existenţa Holocaustului în ţara noastră, fapt pentru care fostul şef al PSD l-a demis pe Şova din funcţie şi l-a trimis la studii la Muzeul Holocaus­tului de la Washington.

În a doua guvernare a lui Victor Ponta, ministrul de externe Titus Corlăţean s-a exprimat în favoarea Azerbaidjanului în conflictul din Nagorno-Karabakh, deşi exista o poziţie contrară, clar exprimată de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, al cărei membru este şi ţara noastră.

Scandalul mutării ambasadei ţării noastre de la Tel Aviv la Ierusalim a început în aprilie 2018, când Guvernul a adoptat un memorandum secret cu privire la acest subiect, stabilit în urma vizitei pe care Viroica Dăncilă şi Liviu Dragnea au efectuat-o la Tel Aviv şi în urma discuţiilor cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

România a fost astfel prima ţară europeană ce a anunţat intenţia de a-şi muta ambasada din Israel, înainte de mutarea efectivă de către SUA, la decizia preşedintelui Donald Trump, a ambasadei americane la Ierusalim.

În urma acestei decizii, liderul PNL, Ludovic Orban a întocmit, la mijlocul lunii mai 2018, o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD Liviu Dragnea, pe care i-a acuzat de trădare şi de uzurparea unor calităţi oficiale, în speţă a atribuţiilor exclusive ale preşedintelui ţării în materie de politică externă.

După cercetarea in rem, asupra faptelor reclamate în plângerea penală, la sfârşitul lunii septembrie 2018 procurorii DIICOT au clasat plângerea, considerând că în cauză nu a fost săvârşită nicio faptă penală.

În urma deciziei de anul trecut, mai multe state arabe care susţineau ţara noastră pentru mandatul de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU şi-au reconsiderat poziţia, fapt care poate avea consecinţe negative cu privire la votul privind candidatura României.

Decizia SUA privind mutarea propriei ambasade de la Tel Aviv la Ierusalim a fost anunţată de preşedintele Donald Trump în decembrie 2017. Imediat, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie în care arată că diferendul istoric dintre Israel şi Palestina cu privire la Ierusalim trebuie rezolvat, prin dialog, de către autorităţile celor două state.

În 14 mai 2018, SUA a oficializat mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. La recepţia organizată cu o zi înainte, dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, au participat doar reprezentzanţii României, Austriei, Cehiei şi Ungariei.

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, consideră că, prin anunţul premierului Dăncilă privind mutarea ambasadei, ţara noastră decide, fără nicio consultare prealabilă, să aibă o poziţie disonantă faţă de partenerii europeni, chiar în momentul în care exercită preşedinţia Consiliului UE.

Dacian Cioloş a spus: "E o dovadă cât se poate de clară a ipocriziei din discursul PSD, care clamează o pseudo-independenţă faţă de interesele europene în beneficiul României, când, de fapt, acţionează fără scrupule în favoarea unor interese private şi necunoscute publicului românesc. Coaliţia PSD-ALDE s-a plâns în ultimii ani de o colaborarea dificilă cu preşedintele Klaus Iohannis. Numai că, prin ignorarea Constituţiei şi a rolului preşedintelui în politica externă, partidele aflate la putere sunt cele care dovedesc rea-intenţie".

Liderul PLUS consideră că toate acţiunile reprezentanţilor PSD şi ALDE pe plan extern pot avea consecinţe dramatice pentru ţara noastră.

---------------------------

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să genereze cât mai repede o discuţie în CSAT pe tema mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim şi că "avem un subiect deschis pe masă care trebuie închis".

Liviu Dragnea a spus: "Subiectul mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim este un subiect care trebuie finalizat ca şi discuţie şi ca decizie. Decizia administrativă nu este nici la mine, nici la preşedintele senatului, în schimb cred că în timp rezonabil în CSAT trebuie prezentat acest subiect şi luată o decizie. Doamna prim-ministru a exprimat la Washington punctul de vedere pe care îl susţine şi Guvernul".

Chiar dacă regele Iordaniei şi-a anulat vizita în ţara noastră, iar ambasadorul Palestinei a criticat declaraţiile Vioricăi Dăncilă, Liviu Dragnea susţine că mutarea ambasadei nu ne va afecta relaţiile cu statele arabe din regiune.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. usurinta cu care infractorii astia se baga in cele mai de nedezlegat inbirligaturi.

    Concluzia logica care se poate trace din modul lor de actiune este ca nu le pasa de popor, nu le pasa de tara, nu le pasa de prestigiul tarii noastre in lume.

    Actioneaza instinctiv, primitiv, brutal in propriul interes. Un interes marunt, obscur. 

    1. Parafrazându-l pe Băsescu, și eu pot spune despre Marinescu, SRI mizând că e, i-a mai dat o comandă.

      Ia spune, tăticule, Israel și SUA sunt tot cu rușii? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb