Cursă în trei pentru ultima poziţie executivă în conducerea BNR?

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 iunie 2014

Daniel Dăianu (stânga) şi Liviu Voinea (centru) ar putea fi interesaţi de poziţia de viceguvernator deţinută de Cristian Popa.

Daniel Dăianu (stânga) şi Liviu Voinea (centru) ar putea fi interesaţi de poziţia de viceguvernator deţinută de Cristian Popa.

Update 19:10 Noul CA al BNR a fost validat de Parlament

Plenul reunit al Parlamentului a validat luni candidaţii pentru Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

Mugur Isărescu a fost validat în funcţia de guvernator, Florin Georgescu - prim-viceguvernator, Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea - viceguvernatori. Membri în Consiliul de Administraţie au fost validaţi Gheorghe Gherghina, Virgil Stoenescu, Daniel Dăianu, Agnes Nagy şi Dinu Marin.

Consiliul de Administraţie al BNR este alcătuit din nouă membri numiţi de Parlament, pe o perioadă de 5 ani. Preşedintele Consiliului de Administraţie este guvernatorul Băncii Naţionale a României.

---

Update 14:37 Dăianu, Gherghina, Dinu, Nagy şi Stoenescu, aleşi în CA al BNR; Dănilă, respins

Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Marin Dinu, Agnes Nagy şi Virgil Stoenescu au fost aleşi în CA al BNR, pe funcţii neexecutive, în timp ce Nicolae Dănilă a fost respins.

Astfel, Dăianu a obţinut 34 voturi pentru, 0 împotrivă şi 3 abţineri.

Gherghina a beneficiat de 36 sufragii pro, 0 contra şi 1 abţinere.

Dinu a fost ales cu 28 voturi pentru, 0 împotrivă şi 11 abţineri.

Nagy a primit 33 voturi pro, 0 contra şi 6 abţineri.

Stoenescu a obţinut 35 sufragii pentru, 0 împotrivă şi 2 abţineri.

Dănilă a fost respins cu 1 vot pentru, 21 împotrivă şi 16 abţineri.

---

Update 14:34 Isărescu, Georgescu şi Olteanu: unanimitate; Voinea: 30 pro, 3 contra, 4 abţineri; Popa, respins

Guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu şi viceguvernatorul Bogdan Olteanu au fost aleşi în unanimitate în CA al BNR, iar ministrul Liviu Voinea a câştigat cu 30 voturi pentru, 3 împotrivă şi 4 abţineri.

Pe de altă parte, viceguvernatorul Cristian Popa a fost respins, cu 6 sufragii pentru, 24 împotrivă şi 4 abţineri.

Nicolae Dănilă, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy şi Virgil Stoenescu candidează pentru funcţiile neexecutive din BNR.

---

Update 14:00 Olteanu, Popa şi Voinea candidează pentru cele două funcţii de viceguvernatori ai BNR

Viceguvernatorii BNR Bogdan Olteanu şi Cristian Popa, precum şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, candidează pentru funcţiile de viceguvernatori ai Băncii Centrale.

Totodată, guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi prim-viceguvernatorul Florin Georgescu candidează pentru funcţiile de membri executivi în Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Centrale.

---

Update 13:40 Surse: Voinea şi Gherghina candidează la CA al BNR

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina şi-au depus candidaturile pentru CA al BNR, în timp ce Nicolae Dănilă şi Cristian Popa şi le-au retras, au declarat pentru presă surse parlamentare.

Sursele citate au mai arătat că Marian Sârbu candidează pentru un post de prim-vicepreşedinte la ASF.

---------

Update 12:17 Voinea: "Am fost propus de PSD pentru un post de viceguvernator al BNR"

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat astăzi la un post de televiziune că a fost propus de PSD pentru a face parte din Consiliul de Administraţie (CA) al BNR, mai precis pentru un post de viceguvernator.

Liviu Voinea a afirmat că va pleca la BNR în octombrie dacă va primi votul pentru funcţia de viceguvernator al instituţiei. Propunerea PSD a venit chiar la dorinţa domniei sale, a precizat ministrul.

"Am fost de acord cu reducerea CAS-ului, este o măsură sustenabilă. Nu mi-am dat încă demisia din funcţie. Dacă trec de votul de mâine, din octombrie voi fi la BNR", a mai arătat Voinea.

Referitor la plecarea lui Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) responsabil pentru Buget, pe fondul nemulţumirilor create de opoziţia faţă de creşterea unor cheltuieli, Gheorghe Ialomiţianu (fost ministru PDL de Finanţe în guvernul Boc) a declarat, la acelaşi post de televiziune, că gestul lui Gherghina ar însemna ca Victor Ponta să se ocupe de bugetul ţării.

Ialomiţianu a spus despre Ponta: "Va aplica aceeaşi politică proastă, şi anume tăierea banilor de investiţii, care înseamnă tăierea locurilor de muncă din sectorul privat şi introducerea de noi impozite şi taxe, care reprezintă o sufocare a mediului de afaceri şi o scădere a puterii de cumpărare. Cea mai proastă soluţie ar fi ca Victor Ponta să meargă ministrul Bugetului".

---

Persoanele interesate să facă parte din Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) şi-au depus candidaturile, săptămâna trecută, lista conţinând aproape toate numele din actuala conducere a Băncii Centrale.

Singura absenţă este cea a lui Napoleon Pop, care se pare că a decis să nu mai candideze, ca urmare a pierderii sprijinului din partea PNL.

Liberalii au primit un singur loc în următorul Consiliu de Administraţie (CA) al BNR şi au decis să îl susţină, în continuare, pe Bogdan Olteanu.

În locul lui Napoleon Pop, candidează Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), sprijinit de Alianţa PSD-UNPR-PC.

Coaliţia le oferă susţinerea şi lui Florin Georgescu, Cristian Popa, Marin Dinu şi Nicolae Dănilă, în timp ce PDL îl propune pe Virgil Stoenescu, iar UDMR, pe Agnes Nagy.

Guvernatorul Mugur Isărescu va primi sprijinul tuturor partidelor politice, ne-a declarat deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu.

Deşi termenul de depunere a candidaturilor a expirat vineri, la ora 14:00, acest lucru nu înseamnă că nu este posibil ca astăzi să se prezintes în faţa comisiilor, pentru audieri, şi persoane care nu au respectat acest termen, ne-a explicat fostul ministru de Finanţe.

Domnia sa arată: "Data limită a fost stabilită printr-o înţelegere între partide. Dacă partidele doresc să mai susţină şi alţi candidaţi, aceştia pot să candideze".

Un nume care ar putea să îşi facă loc pe lista candidaţilor este cel al ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, care a fost criticat de alţi membri ai Guvernului, pentru că nu este de acord creşterea cheltuielilor pentru Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării Naţionale, potrivit lui Gheoghe Ialomiţianu.

Presa a scris, la sfârşitul săptămânii trecute, că Liviu Voinea şi Gheorghe Gherghina, secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice (MFP) responsabil pentru Buget, ar urma să părăsească instituţia, pe fondul nemulţumirilor create de opoziţia faţă de creşterea unor cheltuieli.

În timp ce ministrul delegat pentru Buget ar putea să candideze pentru un loc în Consiliul de Administraţie al BNR, Gheorghe Gherghina ar urma să preia conducerea unei direcţii din Banca Centrală, consideră Gheorghe Ialomiţianu.

De altfel, secretarul de stat din MFP a mai lucrat în BNR, unde a fost consilier direcţie responsabil pentru elaborarea conturilor naţionale, între anii 2005 şi 2008.

În condiţiile în care Daniel Dăianu vrea să facă parte din conducerea BNR şi este posibil ca şi Liviu Voinea să candideze, la rândul său, se pune întrebarea în ce măsură cei doi vor fi dispuşi să ocupe funcţii neexecutive în Consiliul de Administraţie al Băncii Centrale.

De altfel, surse parlamentare citate de presă au afirmat că Daniel Dăianu nu ar renunţa la funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF pentru o poziţie de membru neexecutiv în board-ul BNR.

În cazul în care vor dori o poziţie executivă, cel mai probabil este ca amândoi să o vizeze pe cea ocupată, în prezent, de Cristian Popa, viceguvernatorul care coordonează Direcţia Politică Monetară, Direcţia Modelare şi Prognoze Macroeconomice, Direcţia Stabilitate Financiară, Direcţia Studii Economice şi Direcţia Relaţii Internaţionale, având în vedere experienţa profesională a celor doi.

Gheorghe Ialomiţianu este de părere, însă, că formula de preferat pentru conducerea executivă a Băncii Centrale este cea din prezent, cu Mugur Isărescu guvernator, Florin Georgescu prim-viceguvernator, şi Bogdan Olteanu şi Cristian Popa viceguvernatori.

"Deşi îi apreciez foarte mult pe domnul Daniel Dăianu şi pe domnul Liviu Voinea, cred că ar fi bine ca domnul Cristian Popa să rămână viceguvernator, având în vedere rolul pe care l-a jucat în promovarea ţării noastre pe pieţele financiare internaţionale, pentru realizarea de emisiuni de obligaţiuni în euro şi dolari", ne-a declarat domnia sa.

Deputatul a continuat: "Este important să asigurăm continuitate la conducerea BNR. Şi la noi, la PDL, au existat mai multe persoane care şi-au dorit poziţia care ne-a fost alocată, dar, după ce am analizat şi ne-am consultat şi cu domnul Isărescu, am decis să îl susţinem tot pe Virgil Stoenescu".

Daniel Dăianu, care a fost economist şef al BNR, între 1992 şi 1997, ministru de Finanţe, între 1997 şi 1998, precum şi membru în Comisia pentru Buget şi în Comisia pentru Probleme Economice şi Monetare, face parte, în prezent, dintr-un grup restrâns de specialişti responsabil pentru elaborarea unui raport despre resursele proprii ale bugetului Uniunii Europene. Prim-vicepreşedintele ASF a fost nominalizat în acest grup de către Consiliul European.

Liviu Voinea este, din poziţia de ministru delegat pentru Buget, atât ordonatorul de credite pentru buget, trezorerie şi datorie publică şi ajutor de stat, cât şi reprezentantul ţării noastre în Consiliul Economic şi pentru Afaceri Financiare (ECOFIN), cât şi guvernatorul din partea României pentru Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Cele două Camere ale Parlamentului au programat să se reunească, astăzi, de la ora 16.00, pentru a vota noile componenţe ale Consiliilor de Administraţie ale BNR, Curţii de Conturi şi Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), precum şi preşedintele Societăţii Române de Televiziune (SRTV) şi un membru al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. voicea duap ce a facut praf IMM-urile prin porcaria TVA la incasare al carui parinte este acum este promovat sau retras sa nu mai faca alte porcarii. sa ne amintim doar ca TVA-ul la incasare introdus de el, a fost schimbat la un an dupa pentru ca Romania era amenintata cu procedura de infrigment in materia de TVA intrucat varianta competentului voinea nu respecta principiile directivei UE... dar deja facuse praf toata evidenta fiscului si a firmelor mici din Romania acuam va fi si premiat pentru incompetenta de care a dat dovada.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb