Cursul a încheiat şedinţa de vineri în creştere uşoară, la 4,3425 - 4,3450 lei/euro, într-o piaţă cu volume reduse de valută tranzacţionată şi unde în prima parte a zilei cotaţiile au coborât uşor sub 4,3400 lei/euro.
Cotaţiile de la finalul şedinţei au fost cu 0,4 bani peste închiderea sesiunii de joi, de 4,3385 - 4,3410 lei/euro. În prima parte a zilei, paritatea a scăzut până la un minim de 4,3365 - 4,3385 lei/euro, susţinută, indirect, de o uşoară întărire a euro în raport cu dolarul.
Totuşi, spre finalul şedinţei, rata de schimb leu/euro a revenit peste 4,3400 unităţi, în condiţiile în care euro a pierdut câştigul din prima jumătate a zilei în raport cu dolarul. Mişcările cursului euro/dolar au efecte şi asupra ratei de schimb leu/euro, întrucât moneda unică este considerată mai riscantă decât dolarul, însă mai sigură decât leul şi alte valute din regiune, informează Mediafax. Un dealer a precizat: "Aprecierea leului şi a euro din prima parte a şedinţei a fost determinată de un uşor optimism al jucătorilor care au văzut un semnal bun în decizia summit-ului UE de a crea o uniune fiscală. Un alt factor pentru aprecierea euro a fost şi o ştire potrivit căreia China va constitui două fonduri de 300 miliarde dolari, unul destinat Europei şi unul SUA. Se pare că jucătorii credeau că banii aceia vor fi cumpăraţi din piaţă şi asta va duce la aprecierea dolarului şi a euro, însă, în a doua parte a zilei, după ce au < digerat > aceste informaţii, jucătorii s-au gândit că poate banii aceia deja au fost schimbaţi şi sunt deja în rezerva valutară a Chinei. Astfel, euro a pierdut câştigul din prima parte a şedinţei".
Liderii europeni au convenit, joi seară, la summit-ul UE de la Bruxelles măsuri fiscale stricte pentru statele din zona euro, însă nu au reuşit să se pună de acord pe modificarea Tratatului UE. Astfel, măsurile vor fi incluse într-un tratat separat, la care vor subscrie ţările din zona euro şi alte nouă state care doresc să se alăture iniţiativei, inclusiv România.
Printre măsurile convenite se numără suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de către statele UE, prin împrumuturi bilaterale.
Cursul de referinţă afişat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut, vineri, cu 0,32 bani, la 4,3397 lei/euro, şi a atins cel mai redus nivel din ultimele cinci săptămâni, datorită unui uşor optimism al jucătorilor de pe pieţele externe.
Leul s-a depreciat, însă, în raport cu dolarul, paritatea avansând cu 0,31 bani, de la 3,2421 lei/dolar, la 3,2452 lei/dolar.
Totodată, moneda naţională a scăzut şi în faţa francului elveţian, BNR anunţând un curs de referinţă de 3,5136 lei/franc. Rata este cu 0,31 bani peste paritatea oficială afişată de joi, de 3,5105 lei/franc.
Băncile comerciale au afişat vineri dobânzi de 5,6% - 6,1% pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, după ce joi acestea au fost de 5,59% - 6,09%. Totodată, dobânzile pentru plasamentele pe termen de o săptămână au avansat la 5,7% - 6,2%, de la 5,68% - 6,18%.