CURTEA CONSTITUŢIONALĂ ÎN PLIN HAZARD MORAL Toate variantele, sau cine ştie?

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 20 august 2012

Toate variantele, sau cine ştie?

Într-un stat normal, Curtea Constituţională ar fi invalidat Referendumul, în ziua în care i-au fost predate rezultatele, indiferent cine ar fi contestat baza cifrică a cetăţenilor luaţi în calcul pentru socoteala cvorumului; Curtea Constituţională este limitată la a judeca datele care îi sunt furnizate de autoritatea legală, nu are competenţa să ceară Guvernului actualizări sau cercetări suplimentare, cu atât mai mult cu cât ştie că Guvernul se află, în această privinţă, în conflict de interese, (astfel că nu a protestat nicidecum la faptul că a primit "ordine" de la Curte, ceea ce nu poate fi imaginat drept comportament al Guvernului în nici o altă situaţie); dar, oricum, "justiţia e oarbă", decide pe baza "probatoriului", iar "probatoriul" se încheiase odată cu predarea rezultatelor.

Tergiversarea deciziei a relativizat regulile, rotunjind regimul de hazard moral, astfel că este egal posibil:

1. să invalideze Referendumul;

2. să-l valideze;

3. să amâne decizia din nou;

4. să ceară repetarea Referendumului;

5. să nu dea o decizie clară, aruncând pisica Parlamentului.

1. Câte 20% şanse pentru fiecare din variante, deşi, cum am spus, invalidarea ar fi trebuit cotată cu 100%. Dar, chiar şi aşa, invalidarea nu înseamnă că Băsescu se întoarce la Cotroceni. Căci Parlamentul va întârzia să se reunească "pentru a stabili paşii de urmat" (nu ştiu să existe vreun termen limită impus de lege) şi astfel se va prelungi şederea interimatului la Cotroceni.

2. Dar, dacă Antonescu spune că "Şansele lui Băsescu de a reveni la Cotroceni sunt infime" şi ministrul delegat pentru Administraţie Radu Stroe spune că "Noua centralizare de date, de la unităţile administrative locale la MAI, poate să producă surprize", atunci pare că, dimpotrivă, validarea Referendumului are şanse de 100%, pentru că or fi ştiind ei ceva.

Imponderabila, în cazul unei raportări venite de la MAI, care să stabilească că suntem doar vreo 16 milioane de electori, rămâne includerea sau excluderea de pe liste a cetăţenilor români din străinătate (în cazul că i-ar include în calcul Curtea, ar fi a doua oară când cei din străinătate îl salvează pe Băsescu).

3. Unele surse susţin că mâine Curtea va adopta o decizie şi nu o va mai amâna (de altfel, nu este nevoie de "surse" ca să observi că CCR este presată din toate părţile să facă asta - de Băsescu, Ponta, ba chiar şi din străinătate), totuşi, în cazul că judecătorii Curţii nu reuşesc să subscrie unei decizii favorabile USL, în proporţie de 6 la 3 (iar informaţia despre această negociere ajunge la Puterea politică), atunci rămâne varianta de rezervă, că listele, totuşi, nu au putut fi clarificate, din cauza primarilor PDL, astfel că pronunţarea trebuie amânată.

Unii PDL-işti au început să pledeze pentru o decizie în proporţii de 5 la 4; îi asigur că ideea ar fi adoptată, dacă cinci judecători ar vota pentru validare, dar, desigur, în acel caz, aceiaşi PDL-işti ar contesta decizia, plângându-se la Veneţia.

4. O variantă despre care lumea a vorbit puţin este ca CCR să solicite repetarea referendumului, date fiind dificultăţile stabilirii cu precizie matematică a numărului de votanţi.

Nu cred că este în competenţa Curţii să se pronunţe astfel, dar judecătorii s-ar "scoate": "De ce să culeg eu castanele? Hai să facem reguli clare: număr electori (validaţi) şi repetare referendum, ulterior rezultatul vine de la sine".

Această variantă este cea mai dezastruoasă pentru România (economic vorbind, dar şi ca imagine şi ca instabilitate politică prelungită).

5. Aruncarea pisicii în curtea Parlamentului, în condiţiile în care CCR nu s-ar pronunţa clar, precis, reprezintă, de fapt, o subvariantă a celei de mai înainte, în care nu CCR, ci Parlamentul să decidă repetarea Referendumului.

No comment.

N-aveţi decât să creşteţi sau să diminuaţi procentajul verosimilităţii variantelor, după dorinţă.

Dacă vă trece prin cap încă una, lista este deschisă.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. intr-un stat de drept CURTEA nu trebuia sa impuna CVORUM .TREBUIA SA FIE CONSECVENTA .PUNCT.

    1. Nu stiu de unde ai scos-o pe asta, dar, in mod sigur, intr-un stat de drept nu se schimba regulile dupa terminarea jocului.

    Intr-un stat NORMAL Curtea Constitutionala nu ar fi introdus pragul!!!!!! iar un demnitar cu 90% voturi impotriva lui si-ar fi dat demisia cu capul plecat. In rest este doar vorbarie ieftina pe marginea unor subiecte care intr-un stat normal nu ar fi existat!!!

    1. intr-un stat normal nu ar fi existat referendumul

      Intr-un stat de drept nu te apuci sa suspenzi presedintele fara motiv. Intr-un stat de drept nu se guverneaza prin ordonanate de urgenta ilegale. Intr-un stat de drept un prim-ministru dovedit plagiator si potential criminal isi dadea demisia si disparea.

      Cat despre 90% impotriva ... mai gandeste-te. Si daca nu poti, asteapte sa vezi surprize in toamna, la alegeri!  

      Oricat ar fura bolsevicii tai tot nu pot intoarce roata istoriei. 

      Draga Daniel,

      intr-o inteventie a domnului Ponta referitor la PIB-ul pe 2011 domnia sa sublinia ca acesta a fost sustinut de rezultatele agricole foarte bune si de aceea CRESTEREA a fost ZERO. Amu eu am iarasi o problema: in raportul BCE pe 2011 sta 2.5% crestere, atata i-am spus si prietenului Schulz. Care e parerea ta sa-l corectam sau sa-l punem pe dom' prim-ministru sa mai citeasca o data. Poate a incurcat randurile sau a fost din cauza caldurii si s-a gandit la marca acea de cola fara sugar(traducere=zahar=pentru a nu crea bulversatie in randul cititorilor, desi engleza era printre limbile vorbite la inalta poarta...) 

      daniele tata...imi era dor de postarile tale insufletitoarea pentru fauna pdl-ista!!....nu am inteles cum vine treaba su surpriza din toamna!!.....vad ca la amenintari ...directe sau voalate.....esti tare!!.....in rest, mamaliga ca un adevarat ardelean!!...asa...ca boc!!...si el e tare in gura acum.....dar tot carpa pentru base va ramane pe veci!!

      Nu am inteles chestia cu suspendarea fara motiv. Probabil ca traiesti in alta tara. Sa-ti dau eu cateva motive - Flota, casa Mihaileanu, furt voturi EBA, furt voturi la presidentiale, ministru transporturilor (a declarat ca nu avem nevoie de autostrazi), jaful facut de Udrea, Videanu, Negoita, Berceanu, Blejnar etc., depasirea atributiilor (prin cumularea prerogativelor pres cu cele ale premierului), justitie controlata (si ineficienta - in afara de hotul Nastase, nimic, nici-un fost demnitar/politician), caracter infect (fara cuvant, fara onoare, fara demnitate, ranchiunos, betivan, duplicitar labil emotional si probabil psihic etc.), indatorarea excesiva a tarii, numiri in functii dupa interese personale sau de partid (chiar el a spus-o de cateva ori), "inchinarea" Ardealului catre maghiari "step by step" si "piece by piece" si multe altele pe care nu mai stau sa le enumar acum. Daca iti place un asemenea "caracter" infect, ia-l la tine acasa. In rest, astept cu nerabdare alegerile din toamna. Nu veti avea mai mult de 15% (si astea, cumulate cu procentele UDMR-ului). Atunci se vor incheia jaful si hotia portocalie.

    desi nu fac parte din cvorum am si eu o propunere. Sa continuam starea aceasta de inconstienta pana cand scapam de tot ce mai este interesant din punct de vedere economic si atunci o sa avem posibilitatea sa devenim neinteresanti si sa facem agricultura drept pilon principal(adica o sa muncim pentru altii, un fel de CAP capitalist, caci terenul va fi vandut ), iar tinerii vor reusi sa ne redea increderea prin programarea unor jocuri de realitate virtuala care sa ne convinga de faptul ca inca am mai avea ceva de spus in tarisoara noastra. Cererea o sa fie atat de mare incat nu o sa mai fie nevoie de industrie, exploatari de petrol si gaze sau combinate petrochimice. Titlul nu il vom plagia dupa modelul Am vazut si romani fericiti, ci il vom face de nerecunoscut prin schimbarea timpului si al atribututui,ceva de genul vad romani dementi( cetatenii inexistenti nu fac parte bineinteles din cvorum, macar atat sa am si eu avantaj :-(

    1. draga virgil.....daca frustrarea ta e ca nu faci parte din cvorum......iti pot ceda locul meu acolo!!....ma duc eu sa renunt la el si te includa pe tine!....macar atat sa pot face si eu pentru tine!! ca te vad foarte combativ!

      Draga Dorin,

      frustrarea este o stare de spirit in urma careia ceea ce doresti sa obtii nu prea ai cum sa faci rost. De asemenea o domnisoara poate fi frustrata prin faptul ca frumusetea ei nu este luata in seama de baiatul pe care il iubeste. Bulversare suna mai aproape de subiect. Oricum iti multumesc pentru ajutor. Asta arata cat suntem de saritori noi romanii intre noi. Spune-mi ce pot face pentru tine. A nu se intelege insa drept mita electorala. De aceea acest schimb nu poate fi decat sub auspiciul unei prietenii dezinteresate asemenea unui friendly fond (te rog sa nu te gandesti la obscenitati, inca mai reusesc sa nimeresc tastele , desi gestul tau ma emotioneaza profund).  

      draga virgil.....daca "bulversare" te coafeaza mai bine, asa sa fie!!...vorba aia..."postacul nostru, stapanul nostru"!! cat priveste starea ta de bulversare, banuiesc ca e una continua, legata de imposibilitatea de a face parte din cvorum (vezi cazul boc, adica carpa lui base care in 2009 te-a ras si el de pe listele permanente pentru referendumul legat de unicameral)......cat priveste ce ai putea face pentru mine.....nu-mi rapii placerea de a-ti citi noi postari!!...exemplele (de toate naturile) la care recurgi la aproape fiecare postare sunt sarea si piperul!! imi luminezi si cele mai intunecate zile!!

      Draga Dorin,

      atunci trebuie sa ma revansez la maestrul Make(deja am propus 20Euro pe luna si am FLAT Rate la Comentarii), astazi o sa fac neaparat transferul bancar. Cuvant de soim al patriei! De ce imi place domn Boc iti spun imediat. Pentru ca in timpul domniei sale am ajuns sa fim bagati in seama de europenii astia cu nasul pe sus. Am ajuns pe locul 4 la crestere indice bursier in Europa(stiu ca m-a costat ceva bani sa ne pozitioneze asa in fata, da prea ma scotea din sarite de-alde Treichl, Roiss si Mobius care smiorcaiau prin toate ziarele cat de rau e sa faci afaceri in Draculas Land.Si acum sa nu fii suparat ca dupa atata cheltuiala ajunseram cu cateva saptamani in urma pe la mijlocul clasamentului. La urma urmei puteam sa bem de banii astia pana ni se luau mintile, desi la mine la drept vorbind nu era necesar prea mult alcool. Acum stau si il plang pe dom Vulpescu cum se lupta el cu hidra aia de la Hidroelectrica si la cat castiga baietii aia care nu i-a dus capul sa se faca si ei avocati si sa dea cu papagalul sau sa traga si ei un cablu pe la telecomunicatii , o functie sa programeze in IT sau cel mai bine sa dea un credit cu bolitinul la romani neaosi ca tine. Asta numesc eu proasta inspiratie. Da iti spun eu cel mai bun post este de presedinte. Ai distractie garantata. Da aici exista iar o anomalie.Ca acea a apei la 4 grade Celsius. Daca esti de acord cu primul ministru zic despre dumnealui ca e produs al firmei Vileda(aia de curatat aragaze-mai avem din astea, parca era pe la Satu-Mare). Daca nu intelegi spune ca nu poti sa coabitezi. O sa-mi comand un tricou si fac poza cu el sa poti sa te binedispui si cand nu are articol maestrul Make. Daca o sa vina insa chinejii la mine si sa ma invite la bere sa nu fii invidios. O sa spun ca nu ma intereseaza Ioanii lor, ci numai pe tine te am la inima , stii tu pe Dieter - Yu ar mai hart, yu ar mai saul.

      EBA imi place asa de mult ca m-am gandit sa-i scriu si o declaratie. Atat sunt de amorezat mai ales atunci cand Core Capital 1 trebuie sa aiba 9.5% si maestrul vienez dintr-un condei a scos-o adica 699 si pac totul e ok, stii ca-n liedul acela Don't uari bi hapi. Pacat ca acum nu se mai fac traduceri si pentru o doza de fericire trebuie sa citesti in limbi de circulatie democratica. Am vrut sa ma supar si sa protestez ca nu e drept , mai ales ca firma respectiva e cotata la sectiunea internationala si reglementata presupun. Insa stii si tu mai bine ca mine, cand te intalnesti cu ursul in padure adopti pozitia ciocul mic si botul pe labe, cat o fi noi de tauri in ale combatutului. O zi luminoasa si nu dispera. Some day we will succeed!! 

      draga virgil.......comentariile tale sunt la obiect ca intotdeauna!! de aia te ador!! ai putea sa scrii si o carte cu ele!!...."memoriile trecute, prezente si viitoare"...by Virgil Bestea.

      Draga Dorin,

      in primul rand cartea ar trebui sa aiba drept autor principal pe maestrul Make. De asemenea tu si alti comentatori sportivi de aici aveti o influenta dominanta. De accea , adica mai ales pentru faptul ca aceste comentarii sunt intotdeauna la subiect :-) m-am gandit sa facem o publicatie de promovare a Romaniei, dar nu asa insipida si inodora de genul veniti sa vizitati litoralul Marii Negre aflat pe platforma continentala care va constitui placa turnanta pentru reinnoita noua strategie a celei mai puternice companii de energie din lantul de dezvoltare danubian, sau Manastirile cu pictura exterioara murala unicat in Europa prin situarea lor intr-o zona geografica care furnizeaza materia prima pentru una din primele intreprinderi de prelucrare a lemnului din Europa, sau de ce nu Transilvania unde aurul asteapta sa tasneasca din pamant daca nu este suprimat de presiunea gazelor sau a nedumeririi pe ce se putea cheltui jumatate de miliard de roni europeni in pornirea proiectului. Noi am vrea ceva lejer, ca de la om la om sau de la om la bruta dupa unii, eventual de la european la african dupa altii. Initial doream sa-i pun titlu "Jenseits der Wälder , in Walachei bei Freunden" adica de cealalta parte a padurilor(Transilvania) in Valahia la Prieteni. Acum o sa ma ia precis Der Spiegel la rost ca ii plagiez, ei scriind ceva in genul "Nume Propriu-Prietenul meu antidemocrat" Asa ca m-am gandit sa fac o vorba de spirit si sa-i spun "CDS Romania-Good Will be punished and Bad Debt is our Goal" Prin aceasta vom putea atrage o masa mare de cititori incepand cu cei doritori de povesti romantate (God Will hunting) pana la microbisti (Goal). Alte asemanari cu notiuni economice sau financiare sunt pur aleatorii si nu vor fi recunoscute ca atare). Drepturile de autor facem fifty-fifty sau mai bine zis 53,4 primeste Make(simplu de memorat ROE 2008 ale unei minuscule firme) iar restul il impartim noi dupa principii ale economiei de piata, insa te rog ai grija sa ma rezovli cu cvorumul(scuza-mi cacofonia, m-am incurcat si eu in atatea comentarii, la subiect desigur:-)  

      perfect!!....insa nu ai spus ce facem cu marmota!!...o lasam sa inveleasca ciocolata sau o trecem sa faca musculite pe ietamina?....ti-a scapat!!

      Trebuie sa fie si un pic de realism in aceasta povestire. Altfel m-ar trece in categoria celor cu afectiuni psihice si atunci nu as mai profita de oferta ta generoasa sa ma introduci in cvorum. Poate ar fi bine sa o intrebi personal. Daca nu reusesti lasa-ma pe mine. Am experienta in domeniu ;-)

      Daca nu ti-e dat in cvorum, macar ai intrat in forum.

      te las pe tine!! prea te lauzi cu experienta in domeniu!!

    Este boala specifica unei "educatii"a sistemului pe care il doresc la trecut si de care nu putem scapa.De la vladica la opinca,inclusiv cei din curtea constitutionala,au nevoie de justificari.Au nevoie de "regulament de aplicare"de sarcini trasate.Nu pot sa-mi explic,cat a cantarit,scrisoarea lui Iliescu,de a bulversat Curtea Constitutionala.Poate ca ar fi bine sa trimitem toti romanii cate o scrisoare si in acest mod ne vor numara mai bine judecatorii.Asta arata cat se poate de clar ca,hotararile judecatoresti se dau dupa studierea scrisorilor.Mai mare rusinea.Asta este rezultatul sustinerii politice de care sa bucura marii specialisti.Peste tot,nu numai in justitie.Devin,cozi de topor.Vor insa,drepturi si privilegii,;la standarde europene.

    Dar vad ca e o iufa pe bursa, capital si ZF, de a demosntra cite ceva.

    Daca cine face regiulile jocului, le-ar fi si facut corect, numaie xista acum aceasta problema. dar, daac si CCR azi da o sentinta pe o speta, si miine da alta sentinta diferita fata de cea de azi, si pe aceiasi speta.. ce s amia vorbim.

    A treia varianta: hai sa repetam referndumul si fara cvorum , ar fi o solutie sa zicem de compromis. si ar ami sterge un pic si din greselile omenesti ale CCR 

    1. Cum de revistele pentru barbati publica fotografii de femei?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb