Bogdan Olteanu, fost viceguvernator al BNR, a fost condamnat definitiv, ieri, la 5 ani de închisoare cu executare, de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. După condamnare, Olteanu s-a predat poliţiştilor de la sediul IPJ Dâmboviţa şi a gost încarcerat la Penitenciarul Mărgineni, unde îşi va executa pedeapsa penală.
Bogdan Olteanu a fost găsit vinovat de judecători pentru că, în 2008, pe când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a primit mită un milion de euro de la fostul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu ca să îl convingă pe premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu să îl numească pe jurnalistul Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării. Ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.
Potrivit dosarului, Vântu şi apropiaţii săi l-au denunţat pe Olteanu la procurorii anticorupţie. Ei au relatat cum suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăţi înregistrate în SUA şi apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vântu, banii i-au fost remişi, într-o sacoşă, lui Olteanu la sediul PNL din bulevardul Aviatorilor.
Vântu a susţinut în faţa procurorilor DNA că şi Tăriceanu ar fi primit un milion de euro pentru numirea lui Mihaiu, dar magistraţii nu au avut suficiente probe, în afara denunţului, ca să dovedească şi această mită.
Prin decizia de ieri, Curtea de Apel Bucureşti a redus la 5 ani de închisoare pedeapsa iniţială, de 7 ani, stabilită de Tribunalul Bucureşti în sarcina lui Olteanu, dar a menţinut dispoziţiile privind confiscarea de la acesta a milionului de euro luat mită de la Sorin Ovidiu Vântu.
Amintim că, în faţa instanţei de fond şi a celei de apel, procurorii anticorupţie au solicitat ca Olteanu să fie condamnat la 10 ani de închisoare cu executare.
Menţionăm că fosta colegă de partid a lui Bogdan Olteanu, actualul senator liberal Alina Gorghiu, a încercat anul trecut să propună un proiect legislativ care viza ca toţi condamnaţii penal la pedepse privative de libertate de maximum 7 ani închisoare, să execute pedeapsa la domiciliu. Proiectul prevedea că persoanele condamnate la pedeapsa închisorii pentru care s-a dispus executarea acesteia la domiciliu vor fi supravegheate în permanenţă prin intermediul unei brăţări electronice. Actul normativ a trecut de Senat în şedinţa din 31 martie, dar s-a oprit la Camera Deputaţilor, for decizional, unde a fost respins în 20 mai 2020, cu 305 voturi pentru respingere şi un deputat care nu a votat.
La vremea iniţierii proiectului legislativ, în decembrie 2019, deputatul Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei, a criticat vehement iniţiativa de lege pro-condamnaţi a senatoaree PNL, catalogând propunerea drept "o OUG 13, ascunsă şi mai gravă".
"Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei? Falsuri în înscrisuri? Infracţiuni electorale? Constituirea unui grup infracţional organizat? Infracţiunile contra sănătăţii publice, inclusiv cele nou introduse în Codul penal pentru prevenirea răspândirii coronavirusului? Serios? Pentru cine se vrea a fi această lege? Nu e ca şi cum celelalte infracţiuni prevăzute acolo ar fi mai puţin grave, dar le-am ales ca exemplu pe cele care se referă la flagelul care ne macină de ani buni şi care se numeşte corupţie! Acestea sunt infracţiunile cărora li se aplică proiectul de lege propus de doamna Alina Gorghiu, dacă trece", a declarat Ana Birchall, care a spus că este un proiect aberant şi va vota împotriva acestuia, "indiferent ce interese voi deranja prin acest lucru".
Precizăm că Bogdan Olteanu este al treilea şef al Camerei Deputaţilor care ajunge în spatele gratiilor, după Adrian Năstase şi Liviu Dragnea. Pe această "ilustră" listă se află în aşteptare şi fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care este condamnat, tot pentru fapte de corupţie, la 3 ani de închisoare cu executare, de magistraţii Tribunalului Bucureşti, dar sentinţa nu este definitivă. Zgonea a fost condamnat pentru trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat promisiunea făcută de un consilier judeţean, privind primirea de foloase necuvenite, în schimbul numirii într-o funcţie publică.