Curtea de Apel Bucureşti dezbate luni acţiunea autorităţilor din comuna Gornet, care au contestat măsura carantinării şi cer despăgubiri de 500.000 de euro, potrivit portalului instanţelor. Decizia, deşi nu va fi una definitivă, va fi executorie, ceea ce înseamnă că se va pune în aplicare de îndată, conform G4media.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a votat pe 22 iulie introducerea în carantină a unui sat din judeţ, după ce în două săptămâni 15 dintre cei 2300 de localnici au fost confirmaţi cu COVID-19, fiind depăşită rata de 3 infectări la mia de locuitori.
Pe 24 iulie, Unitatea Administrativ Teritorială Gornet a atacat decizia în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti. Conform cererii de chemare în judecată, localitatea solicită anularea ordinului prin care satul este introdus în carantină şi cere instanţei să oblige DSU să plătească 500.000 de euro daune morale/daune interese, sumă care ar urma să fie împărţită celor care au fost "prejudiciaţi" prin dispunerea măsurii de carantină.
În documentul citat se motivează că actul administrativ emis de DSU este unul "netemeinic" întrucât în satul Gornet, introdus în carantină, ar exista doar şase persoane infectate cu SARS-Cov-2, nu 15, câte au declarat autorităţile locale atunci când au votat propunerea de carantinare a localităţii. Mai mult, avocatul localităţii susţine, în cererea de chemare în judecată, că DSP Prahova "nu a efectuat niciodată o anchetă epidemiologică aşa cum susţin reprezentanţii acestei instituţii care şi în prezent au cunoştinţă doar de şapte persoane infectate, cu excepţia şefului DSP care singur a raportat 15 persoane astfel încât măsura abuzivă a contaminării să fie credibilă la Bucureşti".
În plus, documentul trimis instanţei arată faptul că nu a existat niciun fel de colaborare între prefect şi autorităţile locale, deşi prefectul ar fi fost obligat, conform avocatului care reprezintă interesele celor din Gornet, "să coopereze cu autorităţile publice din comună".