CURTEA DE CONTURI: Bugetul de stat, prejudiciat cu 34,2 milioane lei în starea de urgenţă

I. Ghe.
Macroeconomie / 19 noiembrie 2020

Bugetul de stat, prejudiciat cu 34,2 milioane lei în starea de urgenţă

38 de milioane de lei prejudicii, din care aproape 90% (34,2 milioane lei) au afectat bugetul de stat şi 659 de milioane de lei abateri cu caracter financiar contabil (nu au generat nici venituri, nici prejudicii) a constatat Curtea de Conturi în urma celor 949 de misiuni de audit de conformitate efectuate cu privire la gestionarea resurselor în perioada stării de urgenţă, conform declaraţiilor făcute, azi, de Cristina Breden, director Direcţia de control a achiziţiilor publice, din cadrul instituţiei publice.

Ea a menţionat că au fost verificaţi 412 ordonatori principali de credite, 55 de ordonatori secundari de credite, 454 de ordonatori terţiari de credite, 8 companii naţionale şi 9 societăţi naţionale, 8 societăţi comerciale şi o singură regie autonomă.

"În perioada stării de urgenţă s-a constatat că fondurile publice destinate combaterii infecţiei cu Covid au fost de circa 5 miliarde de lei. Cea mai mare pondere, 3,7 miliarde de lei, au reprezentat-o fondurile utilizate pentru plata indemnizaţiilor acordate pe perioada suspendării contractelor individuale de muncă din iniţiativa angajatorului. 13,12%, 662 de milioane de lei au reprezentat indemnizaţii acordate altor categorii de personal. La acestea se adaugă donaţii şi sponsorizări din care cele mai multe au fost primite de administraţia publică locală. Urmare a acestor acţiuni de verificare au fost identificate peste 800 de cazuri de abateri de la legalitate sau nereguli, erori, din care cele mai multe au fost în legătură cu calitatea gestiunii economico-financiare 382, 200 de cazuri cu privire la exactitatea şi realitatea datelor reflectate în situaţiile financiare şi doar 147 de cazuri în ceea ce priveşte achiziţiile publice", a spus Cristina Breden, la dezbaterea online "Banii publici în pandemie şi planurile bugetare pentru 2021", organizată de Expert Forum.

Reprezentanta Curţii de Conturi a arătat că impactul financiar al constatărilor a fost de 647.000 de lei venituri suplimentare, 38 de milioane de lei prejudicii, din care aproape 90% au afectat bugetul de stat, de asemenea 659 de milioane de lei valoarea abaterilor cu caracter financiar contabil. Acestea nu au generat nici venituri, nici prejudicii, fiind doar abateri cu caracter financiar - contabil.

"Obţinerea unui tablou complet referitor la modul de utilizare a fondurilor publice în perioada pandemiei care a afectat cea mai mare partea anului 2020 o vom obţine abia la sfârşitul anului următor când se va termina verificarea execuţiei bugetare a acestui an şi se vor verifica toate cheltuielile la entităţile care intră în programul de activitate pe perioada anului 2020. Astfel că nu aş putea să vă ofer o concluzie la această dată referitor la modul de respectare a prevederilor legale în perioada pandemiei. Doar în starea de urgenţă care s-a întins pe doar două luni de zile", a precizat Cristina Breden.

Principalele constatări atât în administraţia publică centrală cât şi în cea locală se pot găsi în raportul care a fost întocmit de instituţie şi care este postat încă din luna august pe pagina de internet a Curţii de Conturi.

Raportul concluzionează că Guvernul României, cel puţin în perioada stării de urgenţă, a acţionat rapid şi a luat din timp măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb