Curtea de Conturi Europeană evidenţiază posibile riscuri financiare viitoare

A.P.
Macroeconomie / 30 noiembrie 2020

Curtea de Conturi Europeană evidenţiază posibile riscuri financiare viitoare

Curtea de Conturi Europeană are obligaţia de a raporta în fiecare an cu privire la orice risc financiar care decurge în special din acţiuni în justiţie referitor la mecanismul unic de rezoluţie (MUR), sistem instituit de UE pentru gestionarea lichidării ordonate a băncilor în curs de a intra în dificultate în cadrul uniunii bancare, potrivit unui comunicat de presă.

În ceea ce priveşte exerciţiul financiar 2019, Comitetul Unic de Rezoluţie (SRB) a raportat datorii contingente legate de acţiuni în justiţie aflate în curs. Curtea atrage însă atenţia asupra posibilelor implicaţii financiare ale unor hotărâri judecătoreşti pronunţate ulterior, precum şi asupra celor care pot decurge din noi acţiuni în justiţie.

Scopul MUR este să gestioneze rezoluţia băncilor în curs de a intra în dificultate, cu un impact negativ minim asupra economiei reale şi asupra contribuabililor. SRB joacă un rol central în acest mecanism, împreună cu Comisia Europeană, cu Consiliul şi cu autorităţile naţionale de rezoluţie. Cadrul juridic care reglementează rezoluţia este relativ nou şi a creat un peisaj juridic complex şi specific, pentru care nu există precedente. În prezent, există o serie de cauze pendinte în faţa instanţelor UE şi a instanţelor naţionale în legătură cu Regulamentul MUR.

Datoriile contingente şi provizioanele reflectă riscul financiar la care este expusă o entitate. Pentru 2019, SRB a prezentat datorii contingente în valoare de 2 047 de milioane de euro, în timp ce Comisia şi Consiliul nu au prezentat nicio datorie contingentă. Datoriile contingente raportate de SRB sunt legate de acţiuni în justiţie care au ca obiect contestarea contribuţiilor plătite anticipat de bănci (ex ante) pentru a finanţa Fondul unic de rezoluţie (FUR). Nu a fost însă identificată nicio posibilă ieşire de resurse în legătură cu deciziile de rezoluţie efective, deoarece SRB şi Comisia au considerat că această eventualitate era puţin probabilă. Curtea nu a identificat elemente de probă care să contrazică această evaluare.

"În 2019, prezentarea riscului financiar de către SRB a fost adecvată", a declarat domnul Rimantas ©ad¾ius, membrul Curţii de Conturi Europene responsabil de raport. "O serie de hotărâri recente şi de noi acţiuni în justiţie pot însă genera riscuri financiare suplimentare. Anticiparea unor astfel de riscuri este un principiu al administrării bune şi prudente a banilor publici. Acesta este motivul pentru care Curtea recomandă ca SRB să efectueze o reevaluare amănunţită a riscurilor sale pentru conturile aferente exerciţiului financiar 2020."

În lumina mai multor hotărâri pronunţate recent de instanţele UE, Curtea a constatat că SRB va trebui să reevalueze riscurile aferente tuturor cauzelor pendinte şi noilor acţiuni în justiţie legate de calcularea contribuţiilor ex ante la FUR. În special, Tribunalul a constatat că metoda utilizată pentru efectuarea calculului se baza pe un cadru juridic care era în parte nelegal. În opinia Curţii, întrucât unele cauze au fost notificate SRB doar recent, acestea ar trebui să fie de asemenea luate în considerare pentru conturile aferente exerciţiului financiar 2020.

Cele mai multe acţiuni în justiţie pendinte la nivelul UE şi la nivel naţional privind rezoluţia băncilor sunt legate de rezoluţia Banco Popular Español în 2017. Reclamanţii solicită anularea schemei de rezoluţie adoptate de SRB, precum şi a deciziei de aprobare a Comisiei. În plus, există 3 acţiuni pendinte la instanţele UE prin care se solicită anularea deciziilor de neiniţiere a rezoluţiei emise de SRB pentru cele două bănci ale grupului ABLV şi pentru PNB Banka (toate cu sediul în Letonia). Unii reclamanţi au ridicat excepţii de nelegalitate împotriva cadrului juridic de bază şi au formulat acţiuni în despăgubiri împotriva UE. În acest context, Curtea recomandă ca SRB şi Comisia să ia în considerare pentru conturile lor finale toate litigiile, precum şi orice informaţii care ar putea duce la o ieşire de resurse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb