Curtea de Conturi Europeană examinează efectele finanţării europene a IMM-urilor

A.P.
Fonduri Europene / 14 octombrie 2020

Curtea de Conturi Europeană examinează efectele finanţării europene a IMM-urilor

Curtea de Conturi Europeană a lansat un nou audit pentru a examina dacă finanţarea acordată de UE în favoarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) le ajută să fie mai competitive şi mai bine adaptate exigenţelor viitorului, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

Curtea va evalua dacă sprijinul acordat de Comisia Europeană din partea Fondului european de dezvoltare regională (FEDR) permite întreprinderilor nou-înfiinţate şi întreprinderilor aflate în etapa de extindere să realizeze câştiguri durabile în materie de competitivitate. Ea va verifica, în plus, dacă statele membre direcţionează această finanţare către destinatarii relevanţi, dacă finanţarea răspunde celor mai pertinente nevoi şi dacă proiectele finanţate obţin rezultate. Auditul se înscrie în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19, care obligă întreprinderile din UE să depună eforturi suplimentare pentru a supravieţui pe piaţă într-un mediu de afaceri mai dificil.

IMM-urile constituie coloana vertebrală a economiei UE şi contribuie la răspândirea inovării în toate regiunile acesteia, aducând soluţii "de vârf" la probleme precum schimbările climatice, eficienţa utilizării resurselor şi coeziunea socială. UE are drept obiectiv să devină locul cel mai atractiv din lume pentru înfiinţarea de noi întreprinderi şi pentru extinderea acestora. Finanţarea pentru IMM-uri din partea FEDR - subiectul aflat acum sub microscopul auditorilor - pune la dispoziţie aproape 55 de miliarde de euro în actuala perioadă bugetară de şapte ani (2014‑2020), în principal pentru Polonia (aproximativ 11 miliarde de euro), urmată de Italia, de Spania şi de Portugalia (între 4,5 şi 5,5 miliarde de euro pentru fiecare). Din această sumă, 26 de miliarde de euro sunt destinaţi pentru creşterea competitivităţii IMM-urilor.

Domnul Pietro Russo, membrul Curţii care conduce acest audit, a declarat: "Auditul nostru urmăreşte să ajute Comisia şi statele membre să utilizeze mai bine finanţarea din partea FEDR pentru a ajuta IMM-urile din UE să devină mai competitive, mai reziliente şi mai bine pregătite pentru viitor. Acest aspect este deosebit de important date fiind provocările cu care se confruntă IMM-urile în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19 şi rolul major pe care finanţarea din partea FEDR îl joacă, în unele state membre, pentru întreprinderile nou-înfiinţate şi pentru cele aflate în etapa de extindere."

Pandemia de COVID-19 şi criza economică mondială care rezultă din aceasta au făcut şi mai dificilă supravieţuirea micilor întreprinderi pe piaţă, dat fiind mediul de afaceri mai problematic. Capacitatea lor de a se adapta la această situaţie va depinde nu numai de competitivitatea lor actuală, ci şi de potenţialul lor competitiv. IMM-urile din UE se confruntă însă adesea cu dificultăţi în ceea ce priveşte accesul la finanţare şi trebuie să facă faţă unei oferte limitate de forţă de muncă calificată, precum şi unei reglementări şi birocraţii excesive. Pentru a răspunde acestor provocări, Comisia a adoptat deja anumite iniţiative strategice de reglementare, cum ar fi "iniţiativa în favoarea întreprinderilor mici" pentru Europa (Small Business Act for Europe) din 2008, "iniţiativa privind întreprinderile nou-înfiinţate şi extinderea acestora" din 2016 şi "strategia pentru IMM-uri pentru o Europă sustenabilă şi digitală" din 2020. În plus, bugetul UE sprijină IMM-urile prin granturi, împrumuturi şi instrumente financiare în diverse domenii, cum ar fi cercetare, cultură, coeziune şi agricultură, precum şi prin intermediul iniţiativelor pentru investiţii ca reacţie la coronavirus, cum ar fi CRII, CRII+ şi REACT-EU, care oferă fonduri suplimentare din partea FEDR, în principal sub formă de capital circulant sau de sprijin pentru investiţii.

Sprijinul pentru IMM-uri va rămâne un pilon esenţial al politicii de coeziune a UE în următorul buget pe termen lung (2021‑2027). Prin urmare, Curtea va realiza, de asemenea, o evaluare iniţială a modului în care este conceput sprijinul pentru noua perioadă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb