Cutremurele şi gazele de şist, varianta mioritică

A.T.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 15 octombrie 2013

Cutremurele şi gazele de şist, varianta mioritică

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a lansat un portal dedicat gazelor de şist, în care se arată că fracturarea hidraulică poate cauza seismicitate indusă care se manifestă ca evenimente microseismice sau microcutremure, dar că magnitudinea acestor evenimente seismice este foarte mică şi nu poate fi detectată la suprafaţa terenului. Detectarea acestor microcutremure se face prin înregistrări cu seismometre de înaltă rezoluţie, amplasate în sonde de monitorizare, la diverse adâncimi.

Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS) a înregistrat şi raportat cutremure induse de activitatea umană, incluzând fracturarea hidraulică, atât pentru exploatarea gazelor de şist, cât şi pentru injecţia apelor uzate, în diverse localităţi. După datele USGS, dintr-un total de peste 40.000 de sonde de injecţie a apelor uzate rezultate în cadrul operaţiunilor pentru petrol şi gaze, numai într-un număr extrem de mic au fost induse cutremure, care nu s-au resimţit la suprafaţa terenului, unele fiind foarte greu detectate de seismometre performante, se mai arată pe site-ul citat.

O comisie de investigaţie a British Columbia Oil and Gas a raportat 38 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,2 şi 3,8 pe scara Richter, ce au avut loc în zona Horn River Basin, înregistrate în perioada 2009-2011. (A.T.)

Aceste cutremure au fost cauzate de fluidele de injective în timpul fracturării hidraulice, în vecinătatea unei falii pre-existente, ne mai informează ANRM pe site-ul menţionat.

Raportul "Potenţialul de seismicitate indusă în tehnologiile pentru energie", realizat de Comitetul Senatului Statelor Unite ale Americii asupra Resurselor naturale şi de energie, publicat pe 19 iunie 2012, precizează că, din aproape 35.000 de sonde în care s-a făcut fracturare hidraulică pentru exploatarea gazelor de şist, a fost înregistrat numai un singur caz de seism care s-a resimţit la suprafaţa terenului, dar cu intensitate extrem de redusă.

SUA este pionier în exploatarea gazelor de şist şi ca în orice pionierat au ieşit la iveală şi multiplele probleme ale fracturării. Autorităţile noastre ne informează asupra experienţei americane, dar nu au demarat niciun studiu asupra impactului fracturării hidraulice în ţara noastră, unde avem altfel de sol şi altfel de cutremure, nemaivorbind de densitatea populaţiei.

Autorităţile noastre au acordat licenţe de explorare, dar nu reuşesc să explice cauza cutremurelor zilnice din judeţul Galaţi. Organele abilitate au cercetat şi au negat că aceste cutremure ar fi cauzate de foraje "clasice", sau "neconvenţionale".

Potrivit celui mai recent raport al EIA (Agenţia SUA pentru Energie), gazul de şist majorează cu 47% rezervele potenţiale de gaze naturale recuperabile la nivel mondial. Rezervele de gaz de şist reprezintă 32% din rezervele totale globale de gaze naturale. Agenţia plasează România pe locul 3 în clasamentul statelor europene în funcţie de rezervele recuperabile de gaz de şist după Polonia şi Franţa.

Sub principiul de bun simţ că, dacă ai o rezervă, eşti dator să-i explorezi potenţialul, România pare că pune carul înaintea boilor, aruncându-se cu ochii închişi în explorări cu efecte necunoscute.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. urmatorul paragraf extras din industriemagazin, unde domnul Oettinger deja a facut planul pentru Romania :-) "Vielleicht nicht mit dem Namen Nabucco West, vielleicht mit anderen Investoren, aber die Infrastruktur entlang der Donau bleibt bei uns ein wichtiges Projekt, zumal wir davon ausgehen, dass mittelfristig Rumänien nicht nur ein großer Gasmarkt sein, wird sondern ein Gasexporteur werden wird, mit Offshore-Gas und Schiefergas", sagte Oettinger."----Poate nu cu numele Nabuco West, poate cu alti investitori, Infrastructura de-a lungul Dunarii ramane pentru noi un proiect important. din moment ce pe termen mediu Romania va fi nu numai o piata mare a gazelor , ci si un exportator de gaz offshore si prin fractare hidraulica ---- Acelasi domn Oettinger care spune despre tara Mioritei ca ar fi neguvernabila ! Intrebarea care mai ramane este pentru ce sa avem atatea gaze cand nu mai avem nici un combinat petrochimic al nostru, iar domnul Roiss spune ca din gazele de sist se poate face o sursa convenabila pentru complexele petrochimice ????

    1. "pentru ce sa avem atatea gaze cand nu mai avem nici un combinat petrochimic al nostru, iar domnul Roiss spune ca din gazele de sist se poate face o sursa convenabila pentru complexele petrochimice ????"

      Cum pentru ce??? V-ati raspuns singur - pentru combinatele d-lui Roiss (numele e folosit in sens generic, desigur). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb