DACĂ ANPC VA CÂŞTIGA PROCESUL COLECTIV ÎMPOTRIVA VOLKSBANK Piperea: "Clienţii cărora le-au fost executate casele şi-ar putea recupera banii"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 septembrie 2015

Marius Dunca: "Acordăm toată încrederea justiţiei".

Marius Dunca: "Acordăm toată încrederea justiţiei".

Volksbank a cerut schimbarea judecătorului

Clienţii împrumutaţi la Volksbank cărora le-au fost executate locuinţele şi-ar putea recupera banii pe case dacă Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va câştiga procesul colectiv pe clauze abuzive înaintat împotriva băncii, după cum ne-a spus avocatul Gheorghe Piperea.

Procesul, care vizează în principal comisioanele de risc din contractele de credit de retail, se apropie de decizia pe fond, ieri, la termenul la care instanţa ar fi urmat să se pronunţe, reprezentanţii băncii solicitând schimbarea judecătorului, potrivit avocatului Piperea - preşedintele Asociaţiei Parakletos, intervenient în proces.

Domnia sa ne-a precizat că banca a recuzat judecătorul pe motiv că s-a antepronunţat, omul justiţiei respingând toate excepţiile înaintate de bancă.

"Timp de două ore, în care au avut loc o serie de incidente, instanţa a respins toate cele 13 excepţii formulate de bancă. Toate problemele au fost rezolvate, însă banca trage de timp. În disperare de cauză, Volksbank a recuzat judecătorul, pe motiv că s-a antepronunţat, fapt pentru care a fost amânată pronunţarea pentru două săptămâni".

Marius Dunca, preşedinte ANPC, şi-a exprimat încrederea pe care o are în justiţie. Domnia sa ne-a declarat: "Acordăm toată încrederea justiţiei.

Recuzarea judecătorilor este doar un tertip avocăţesc pentru a prelungi la nesfârşit procese care durează de ani de zile. Din păcate, suntem nevoiţi să ne supunem procedurilor. Sper că va fi posibil să fie luată o decizie cât mai repede, o decizie favorabilă consumatorilor".

În contextul în care Banca Transilvania (BT), care a cumpărat Volksbank, derulează un program de restituire a comisioanelor de risc/administrare tuturor clienţilor Volksbank, Gheorghe Piperea ne-a spus că miza procesului dintre bancă şi ANPC este reprezentată de clienţii care nu au semnat cu banca pentru înapoierea comisionului de risc, de cei cărora le-au fost cesionate contractele de împrumut, dar şi de debitorii care aveau locuinţele în executare silită în momentul demarării programului BT sau cărora deja le-au fost executate casele.

Avocatul ne-a precizat: "În decizia dată de Tribunal în cazul câştigat pe fond de ANPC împotriva OTP Bank (n.r. primul proces de tip class action câştigat de ANPC împotriva unei bănci), există o clauză care specifică faptul că nu are importanţă că un contract de credit a fost cesionat unui recuperator de creanţe, întrucât clauza rămâne abuzivă, iar clientul se poate îndrepta în instanţă împotriva firmei de recuperare, care, la rândul său, se poate întoarce împotriva băncii pentru faptul că i-a vândut un produs găunos.

Cei care au casele în executare silită pot cere să se revină asupra situaţiei lor, iar clienţii cărora deja le-au fost executate locuinţele pot solicita despăgubiri băncii".

În acelaşi timp, toţi debitorii pot cere în instanţă ca banca să le plătească dobânzile aferente sumelor plătite necuvenit şi daune morale pentru toate situaţiile neplăcute pe care le-au traversat în ultimii ani, mai susţine domnul Piperea.

Peste 14.700 dintre clienţii eligibili ai Volksbank România cu împrumuturi în franci elveţieni au acceptat oferta de conversie propusă de VBRO şi de Banca Transilvania (BT). Oferta de conversie, desfăşurată pe parcursul a trei luni, a constat în acordarea unei reduceri de 22,5% pentru cei care au convertit creditele VBRO din CHF în lei sau în euro. De asemenea, Volksbank România (VBRO) a anunţat şi că va diminua datoria totală aferentă creditelor curente ale clienţilor VBRO persoane fizice, indiferent de moneda împrumutului, cu echivalentul sumelor achitate de aceştia drept comision de risc/de administrare şi/sau de rezervă minimă obligatorie şi nerestituite anterior. Diminuarea datoriei totale aferente creditelor vizate se va realiza automat, până la 30 septembrie.

Andrei Dudoiu, CEO şi preşedintele directoratului Volksbank România, ne-a spus, recent, în cadrul unui interviu, că cei care au acceptat oferta şi aveau litigii pe rol au fost de acord să încheie amiabil procesele pe care le aveau în instanţă cu Volskbank pe tema vechilor contracte de credit. "În prezent, toţi cei care au semnat pentru conversie sunt clienţii Băncii Transilvania, fiind astfel puse bazele unei noi relaţii, plecând de la premise de încredere, profesionalism şi transparenţă", ne-a mai spus domnia sa.

Subliniind că acest comision de risc nu are contraprestaţie, Gheorghe Piperea subliniază că Banca Transilvania nu a returnat banii în mod direct, ci printr-o compensaţie care a condus la un discount la soldul actual: "Şi nici nu a făcut gestul complet - nu a calculat nici dobânzi, nici penalităţi, nici daune morale pentru acest comision «de frunză verde», plătit nedatorat până acum".

Potrivit lui Piperea, unul dintre avocaţii "veterani" ai Volksbank, a denumit, zilele trecute, comisionul de risc - "comision de frunză verde".

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. o noua manifestatie in strada acum v or indrepta problemele romanilor in yoate monedele chf.dolari euro ptr ca toti au clauze abuzive poate siau dat seama ca nu numai cei cu chf sunt pagubiti ,parlamentari nu vor face nimic ati vazut ca ei sunt de partea bancilor nu putem avea incredere in ei sunt cu toti niste slugi ale bancilor niste hoti nenorociti care apara interesele bancilor nu pe ale poporului care iau ales . deci ultima solutie o noua revolutie

    "clauze abuzive" - penibila afirmatie. erau in contract de la inceput, semnate si asumate de clienti.

    Piperea le-a vandut apa chioara clientilor, bazandu-se pe mizeria din justitia romaneasca: cum sa te iei de denumirea unui comision?!? Si comisionul de administrare suna urat, va rog sa mi-l scoateti din contract!!! O aberatie marca Piperea.  

    Faptul ca recuperatorii au preluat niste creante "gaunoase" o stiau de cand au cumparat cu 10% creantele respective. Oricine isi poate spala mizeria din casa, banca nu poate fi trasa la raspundere ca si-a mai recuperat din creditul acordat. O tampenie afirmatia asta, tot marca Piperea. 

    Piperea v-a luat banii fraierilor, in masa.  

    Daca justitia hotaraste ca sunt clauze abuzive, ca denumirea comisionului conteaza.. atunci toate contractele de credit acordate sunt abuzive, atunci toate denumirile de comisioane sunt abuzive, atunci sa se aplice si la creditele in EURO, DOLAR, etc. 

    O bataie de joc justitia de la noi.

    1. esti prost

      Ion cu cat te plateste Volskbak?

      Tot ce pot spune este ca nu ești informat. Mai răsfoiește o lege, două, noi nu ne supărăm.

      Ion este postac de la vreo banca comerciala sau de la BNR. Ion nu este prost, nici neinformat, ci doar rauvoitor si hot. Ion uraste avocatii debitorilor si ii detesta si pe creditori pe care ii vede doar ca vaci de muls si apoi de taiat cand raman fara lapte. Ion este arhetipul bacherului din Romania. Ion "este" toti anagjatii bancilor din Romania. penibil.

      Daca de Dorel Te apuca rasu de Ion Te apuca plansu.

      In 2014 1363 de dosare castigate IREVOCABIL DE CLIENTI CONTRA VOLKSBANK, UN numar izbitor desteptule.Nu aveti cu ce sa contraatacati pentru ca sunteti perduti.Mult prea mult jaf ati facut in tara asta.Cifre vorbesc.

      2.Comision de administrare, ce administati voi desteptilor de trebuie administrat si platit cu comision de cate sute de franci.Capul jos si ciocul moale ca o sa iesiti pe usa din dos din tara asta , toti pradatorii indiferent de natie.Ne-am desteptata, ne-am unit, ne-am consultat, ne-am pus pe studiat contracte.Nu o sa va mai mearga cu noi

      Ioane, n-ai o treaba cu viata.

      Fii atent aici, postacule. Sa-ti dau eu niste cifre.  

      In toate contractele de credit incheiate in perioada 2006-2011 exista clauze abuzive (comision de risc, comision administrare, dobanda dupa politica bancii etc).  

      BCR are 61.000 de procese pe rol. Ti se par putine postacule?! Chiar asa zici tu ca acei oameni nu aveau altceva mai bun de facut decat sa dea banca in judecata?  

      Alte cifre postacule : Volksbnak Romania a fost ingenunchiata de catre consumatorii romani. A pierdut 3000+ de procese. A castigat cateva zeci, pe greseala avocatilor. Mai are inca 3000 pe rol.

      Si pe altii banci, situatia sta la fel de prost. Asa ca postacule care te dai destept, HAI SICTIR! 

      bai ioane dute la puscarie veziti de treaba ta

      Sa i [...] lu Piperea

      nu e doar prost, e prost de bubuie.

      Dragule nu esti prost asa cum a scris cineva aici... esti FOARTE PROST si neinformat !!!

      Nu e prost, e nesimtit... vreun trepadus pe la banca ce se crede interesant, e plina tara de astfel de slugi in sucursale...

      Esti imbucurator de prost!

      da'' prost mai ești mai Ion , ma. ...prost rău...

    Ioane, Ioane, arhetipul lumii bancare de rea-credință, lumea nu mai doarme!

    Domnilor politicieni, scrieți istorie in familiile României, nu pe ka DNA. Veți dormi mai linistiti! Si noaptea, și pe lumea cealaltă. Iar familiile dumneavoastră vor fi mandre de voi.  

    Credeți voi ca după tot ce au făcut aceste bănci, creditarea nu este compromisa pe următorii 100 ani ? In România, băncile sa isi ia adio, o sa aibă grijă copiii noștri să nu mai auda de bănci, credite, contracte semnate.

    Băi fraților împrumutați care vă dați cu părerea pe aici, lăsând la o parte prostiile lui Piperea, citiți voi art. 35 din OUG 50/2010, aia care NU exista când ați luat voi creditele ..., dar pe temeiul căreia ați câștigat voi procesele în justiția română ...(!), să vă dau eu niște jaloane :

    1. Ați câștigat procesele în București, pentru că - în primul rând de lângă scenă - au dat în judecată și au câștigat, firește, CELPUȚIN 5 JUDECĂTOARE DE LA TRIBUNALUL BUCUREȘTI, care deși au puterea de a judeca pe toată lumea, nu și-au înțeles propriile contracte ... Ha, ha !!!! Așa s-a creat moda ! De ce? pentru că se poate, firește!  

    2. 1/2 din ProTV, dar și pe la alte canale, au luat credite în CHF, pentru că, nu-i așa, credite din astea super-ieftine în 2006-2007 luau numai șmekerii, se știe ! De aici sprijin mass-media cât cuprinde ... 

    3. Peste toate astea s-a suprapus mentalitatea de simplu (prea simplu) cetățean a mai multor judecători, dar - rețineți - numai din București, J 2 în special... și Tribunal, mentalitate care ne face să cerșim ceva tot timpul ..., din păcate ! Dacă ați fi corecți ați observa că în țară mai mult ați pierdut, pentru că judecătorii din provincie încă mai au bun simț...! 

    + că în OUG 50/2010 comisionul de administrare e permis express, pentru că și legiuitorul a înțeles oportunitatea lui. Dar voi vreți credite MOKA, dacă s-ar putea să nu mai dați nici principalul înapoi, că ”nouă trebuie să ne dea statul....” și dacă Ăsta nu mai poate, să ne dea băncile... Cam asta e filosofia voastră și a judecătorilor care au admis otova cererile, deși în mod normal ar fi trebuit admise doar vreo 30% din ele ... 

    4 Comisioanele care erau incluse în DAE (= prețul contractelor), repet : care erau incluse, nu pot fi cenzurate în mod normal de o instanță de judecată ..., dacă citiți ce i-ați recomandat lu Ion ... La ce alte produse comentați voi și aveți dreptul, ca beneficiar, cumpărător, să comentați și să modificați prețul ?? Hai să fim (fiți serioși, că nu v-am auzit așa vocali la altceva .... De ex. 

    5. TOȚI plătim toată viața la Hipermarket, corect ? TOȚI plătim comision de raft și alte asemenea comisioane, care ridică prețul între furnizor și consumator cu cel puțin 25% (nu 2% pe an ca la comisionul de risc...). Iar hipermarketurile sunt ... nemțești și franțuzești, firește ! 

    6. DECI, de ce nu vă cheltuiți voi energia pentru un scop mai nobil și mai adevărat decât creditele bancare, că fără credite putem trăi, dar fără papa și apă nu ...

    Vă doresc o zi minunată ! 

    1. ce-ti mai place sa mananci cacat. tu ai habar cui se aplica OUG 50/2010. te jucai cu putica in nisip cand noi incercam sa o aplicam si creditelor in derulare. puti a postac din banca. fa-ti griji pentru serviciul tau, in curand o sa va restructureze porcilor.

      1. Creditarea in Romania a fost bataie de joc, Bancile au avut dobanzi uriase, castiguri fabuloase.

      Cum de nu i-a luat BNR la intrebari? 

      2. Eu cand m-am dus la Banca am avut incredere in cele spuse de cei de-acolo, ca de, daca ma duc la dentist ce sa fac, sa citesc un compendiu de stomatologie inainte?  

      3. Vei gasi diverse aspecte pentru care sa le dai dreptate Bancilor, insa esenta este ca in Romania creditarea a fost furt la drumul mare, ca intr-un sat fara caini. 

      4. Au si pagube, insa majoritatea creditelor care au tepuit Bancile au fost date DOAR cu acordul mai marilor zilei. 

      Iti amintesti de reteta unui fost general SRI, Diaconescu parca, cu BRD? 

      Aia sunt banii pe care i-au pierdut Bancile, doar aia, restul sunt povesti. 

      Apoi, sa ne amintim cazul Bancorex, ai habar cine a luat credite si n-a mai dat banii inapoi? Politicieni, oameni de afaceri din spatele lor, sefi din Politie si din Armata. Cine a preluat pagubele?

      Statul. Pai cu unii muma si cu altii ciuma?  

      corect

      Mai Ioane, tu esti prost sau te prefaci? Cum era sa castige clientii aia prosti dar multi pe oug50/2010 daca creditele in derulare au fost scoase din lege la cererea expresa a bancilor infractoare. Dar de DRV stabilita de banca ce zici? Este ca mananci cacat? Aia multi o sa va ia la bataie cu ciomegele mai nesimtitilor! Banditi si hoti interlopi sunteti voi, nu institutii de credit. De unde eszi Ioane? DE la BCR sau Volksbank, pentru ca astia sunt sefi ai abuzurilor!

      De ce au castigat croatii?

      bai Ion , dacă tu ești asa fericit sa plătești bani aiurea la banca, Plătește tata, nu-ți mai bate capul , e păcat, băiat tânăr sa pierzi si bruma de minte pe care o aveai, lasă , sunt oameni mai inteligenți care nu transpira cand gândesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb