În mai puţin de două săptămâni am putea şti dacă OTP Bank va fi obligată să elimine din contractele sale de credit clauzele considerate abuzive de către ANPC.
Tribunalul Bucureşti a amânat, ieri, pentru 28 iulie, termenul de pronunţare a deciziei în procesul pe care ANPC l-a deschis împotriva OTP Bank pe tema clauzelor abuzive din contractele de credit pentru nevoi personale, garantate cu ipotecă.
Ceea ce contează cel mai mult este că, dacă justiţia va stabili că respectivele clauze sunt abuzive, acestea vor fi eliminate din toate contractele tip încheiate între clienţi şi bancă.
După circa doi ani în care dosarul ANPC vs. OTP Bank a stat în instanţă, la ultimul termen de judecată au fost admise, în principiu, primele trei capete de cerere, referitoare la clauza care priveşte dobânda din respectivele contracte de împrumut, potrivit informaţiilor transmise de surse apropiate situaţiei.
"De asemenea, a fost acceptată, în principiu, cererea de intervenţie accesorie a Asociaţiei Parakletos şi a fost acceptată în parte cererea de intervenţie accesorie depusă de Asociaţia de Consiliere a Clienţilor Bancari şi a Asiguraţilor din Romania (ACCBAR), în sensul că au fost respinse referirile privitoare la comisionul de acordare, marja creditului şi indicele LIBOR, precum şi returnarea sumelor către clienţi", potrivit surselor citate.
Acestea ne-au precizat că, ieri, au fost puse în discuţie excepţiile invocate de către pârâtă la ultimul termen de judecată, instanţa respingându-le în totalitate, după care s-a discutat despre fondul cauzei unde ANPC a solicitat admiterea acţiunii, menţinerea dispoziţiilor înscrise prin procesul-verbal ca fiind temeinice şi legale, "şi, în consecinţă, constatarea faptei OTP Bank România de a insera clauze abuzive în contractele încheiate cu clienţii (...); aplicarea sancţiunii corespunzătoare (); obligarea OTP Bank România SA la eliminarea, din contractele de credit, a clauzelor considerate ca fiind abuzive, şi, în consecinţă, menţinerea procesului-verbal ca temeinic şi legal".
Reprezentanţii băncii nu au comentat, până la închiderea ediţiei, pe marginea acestui proces.
Avocatul Gheorghe Piperea, care conduce Asdociaţia Parakletos, a subliniat, pe pagina sa de socializare, importanţa pe care o are faptul că acţiunea aparţine unei autorităţi a statului român.
Domnia sa menţionează: "Întrucât procesele de tip «class action» care se formulează conform art. 12-13 din Legea 193/2000 vizează toate contractele tip ale unei bănci, înseamnă că procesele-verbale de constatare a clauzelor abuzive privesc toate contractele băncii care conţin acele clauze. Mai precis, dacă ANPC atacă în astfel de procese una sau mai multe clauze pe motiv că sunt abuzive, înseamnă că toate aceste clauze sunt deja, în opinia oficială a ANPC, abuzive, iar contractele tip care conţin acele clauze abuzive trebuie «curăţate» de abuz. Acele clauze, tocmai pentru că sunt abuzive, urmează să fie «evacuate» din contract, cu consecinţa înlăturării abuzului de putere economică a băncii şi, implicit, dar mult mai important, cu consecinţa avertizării tuturor băncilor tentate de profituri ilegitime extrase din practici abuzive".
Avocatul Piperea precizează că, în prezent, pe rolul instanţelor există mai multe procese de tip «class action» care vizează caracterul considerat abuziv al comisionului de risc/administrare, dobânzii de referinţă variabilă; dobânzii revizuibile după politica şi discreţia băncii; clauzei de schimb valutar care trece tot riscul deprecierii leului faţă de dolar, euro, CHF etc. la consumator.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat, recent, demararea unui control tematic în sectorul bancar, în urma sesizărilor primite de Autoritate de la clienţii bancari. În cadrul controlului tematic, inspectorii ANPC verifică dacă măsurile de remediere a deficienţelor au fost aplicate de instituţiile de credit.
Subliniind că, de la începutul anului şi până în prezent, instituţia a înregistrat 2.296 de reclamaţii de la consumatori, dintre care au fost soluţionate amiabil doar 389, Marius Dunca, preşedintele ANPC a declarat că şi-ar dori ca legea să îi permită să suspende activitatea de creditare a băncilor: "Caut în legislaţie portiţa care să-mi permită să interzic activitatea de creditare în rândul băncilor, poate aşa vor înţelege".
Controalele se derulează la toate băncile care au oferit credite în franci elveţieni, dar şi la celelalte instituţii financiare, potrivit şefului ANPC.
Marius Dunca a menţionat că ANPC mai are circa 33 de dosare în instanţă împotriva băncilor şi încă patru dosare în curs de depunere.
În contextul în care, în prezent, ca urmare a unor clauze din contractele de credit considerate abuzive şi/sau a creşterii cursului de schimb, mulţi debitori sunt în situaţia să fie executaţi de către operatorii financiari, întrucât nu-şi mai pot plăti ratele, avocatul Gheorghe Piperea îi sfătuieşte pe oameni să adopte următoarele măsuri: să solicite instanţelor, individual sau colective, suspendarea efectelor acelor clauze atacate de ANPC şi să solicite ANPC să dispună oprirea temporară a comercializării creditelor de retail afectate de clauze abuzive, inclusiv încasarea de rate bancare în baza clauzelor constatate ca fiind abuzive.
Pentru susţinerea celor menţionate mai sus, Gheorghe Piperea invocă Art.55 din OG nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, care arată: "Pentru limitarea prejudicierii consumatorilor, agentul constatator poate dispune următoarele măsuri: oprirea temporară a prestării serviciilor, importului, fabricaţiei, comercializării produselor sau a utilizării acestora la prestarea serviciilor, până la remedierea deficienţelor, în cazul în care se prestează servicii care pot pune în pericol [...] interesele economice ale consumatorilor".
Specialişti din piaţa bancară susţin că legea din domeniu nu permite niciunei autorităţi să interzică băncilor activitatea de creditare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2015, 10:43)
Solutia corecta:
- declararea abuziva a tezei din articolul cu dobanda "in conformitate cu politica bancii";
- aplicarea formulei de calcul a dobanzii compusa din MARJA FIXA + LIBOR CHF 3L incepand cu data acordarii creditului, precum si constatarea nulitatii clauzei din actul aditional (cf. OUG50/2010) care a transformat dobanda in marja (revizuirea efectelor);
- restituirea sumelor incasate de banca pe baza dobanzilor care nu corespund formulei de calcul.
Marja fixa a bancii scade astfel de la circa 7% la 4.5%.
1.1. subscriu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim2 în data de 16.07.2015, 15:04)
Subscriu. Aceasta ar fi cea mai corecta solutie. Si dupa cum se vede nu se mentioneaza nicaieri faptul ca cei creditati sa plateasca la un curs favorabil. Ceea ce se cere este de fapt: daca banca era multumita la vremea semnarii contractului cu un castig(marja)de 4.5% atunci sa fie si acum. Mai ales ca acum bancile ofera credite in ron si cu marja in jurul valorii de 2-2.5%...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2015, 23:05)
... cata dreptate aveti si cat de simplu ar fi daca s-ar vrea