DACĂ LEGEA FINANŢELOR PUBLICE LOCALE NU VA FI MODIFICATĂ ŞI ADOPTATĂ, Peste 85% din localităţi riscă să intre în colaps financiar

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii / 7 decembrie 2005

Reforma administraţiei publice reprezintă una dintre priorităţi atunci cînd se discută despre procesul de modernizare a ţării noas-tre, care cuprinde şi aderarea la Uniunea Europeană. Acte normative privind descentralizarea, administraţia publică locală, finanţele publice locale, statutul funcţionarilor publici sau instituţia prefectului au fost dezbătute îndelung pe parcursul acestui an.

Modificările aduse normativului privind finanţele publice locale sînt cele mai aşteptate pentru că vor scoate de sub influenţa politicului şi a arbitrariului repartizarea fondurilor către colectivităţile locale, susţine conducerea Asociaţiei Oraşelor din România (AOR). Reprezentanţii asociaţiei cer autorităţilor centrale să promulge imediat legea care modifică ordonanţa privind finanţele publice locale ca să poată fi aplicată la repartizarea sumelor de echilibrare către bugetele locale, aferente anului viitor. În caz contrar, circa 85% din localităţi ris-că să intre în colaps financiar.

Ionel Chiriţă, preşedintele AOR, a declarat pentru ziarul "Bursa": "Unităţile teritorial administrative care nu au destule resurse să se dezvolte şi pentru exercitatea res-ponsabilităţilor vor beneficia, conform proiectului de modificare a legii, de instituirea dreptului de egalizare în cazul echilibrărilor bugetare. Este un sprijin extraordinar în situaţii de criză. Ne-am săturat să primim competenţe şi responsabilităţi noi fără surse de finanţare. De asemenea, este mai bine ca Minis-terul Finanţelor, şi nu Consiliile Judeţene să repartizeze aceşti bani, prin direcţiile sale". Domnia sa ne-a spus că instituirea procedurii de urgenţă pentru adoptarea modificării finanţelor publice locale trebuie făcută pînă în 15 decembrie cînd încep să fie aprobate bugetele judeţene şi locale. Acest lucru nu ar constitui o problemă, dat fiind faptul că şi actuala reglementare a fost promovată tot printr-o ordonanţă de urgenţă de guvernul precedent, apreciază preşedintele AOR. Ionel Chiriţă ne-a mai spus: "În cazul în care legea finanţelor publice locale nu se va aplica în termen util, riscăm continuarea acestei distribuţii total păguboase pentru echilibrarea bugetelor locale şi se va accentua, astfel, criza financiară în majoritatea comunelor, oraşelor şi municipiilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb