Liderul partidului PLUS, Dacian Cioloş, şi-a asumat în faţa membrilor USR intrarea Roşiei Montane în UNESCO în anul 2021, în timpul discuţiilor şi negocieri finale care au avut loc ieri seară între USR şi PLUS, pentru constituirea alianţei electorale.
"Îmi asum că în 2021 Roşia Montană va intra în UNESCO!", a afirmat Dacian Cioloş în faţa membrilor Comitetului Politic al USR, în urma unei întrebări adresate de senatorul USR de Cluj, Mihai Goţiu, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, parlamentarul USR vorbeşte într-o postare pe pagina sa de Facebook despre decizia luată de conducerile celor două formaţiuni politice de a candida cu o listă comună la alegerile europarlamentare din acest an.
"În timpul discuţiilor şi negocierilor finale, l-am întrebat direct pe Dacian Cioloş dacă în programul de guvernare cu care se vor prezenta (sau ne vom prezenta) în faţa cetăţenilor la alegerile din 2020, PLUS va susţine includerea Roşiei Montane în UNESCO şi dacă acest lucru se va întâmpla în condiţiile în care vom câştiga alegerile. Răspunsul a fost ferm şi fără echivoc, în faţa a peste o sută de membri ai Comitetului Politic USR şi invitaţi din partid: 'Îmi asum de acum!'", arată Mihai Goţiu.
Senatorul USR a detaliat istoricul luptei pentru includerea Roşiei Montane în UNESCO şi modul în care acest lucru poate fi posibil în 2021, punctând faptul că demersurile recunoaşterii valorii excepţionale pentru istoria şi cultura universală a patrimoniului de la Roşia Montană au pornit în jurul anului 2010 şi au fost susţinute de specialişti din domeniu, din ţară şi străinătate, localnici şi societatea civilă.
"Includerea Roşiei Montane în UNESCO a fost una din revendicările majore ale protestatarilor din toamna anului 2013. În 2016, după ce guvernele anterioare au ignorat şi/sau blocat iniţiativa, ministrul Culturii din Guvernul Cioloş, Vlad Alexandrescu, a preluat oficial iniţiativa, care a fost continuată de ministrul Corina Şuteu. De dosar s-a ocupat direct Oana Bogdan, împreună cu reprezentanţii Institutului Naţional pentru Patrimoniu (INP), fiind depus în ianuarie 2017, în ultima zi a Guvernului Cioloş", explică parlamentarul USR.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Intrusul în data de 03.02.2019, 17:26)
Dle Ciolos daca zona Rosia Montana va fi pe lista obiectivelor UNESCOva intreb:
- cand Romania va putea beneficia de veniturile aferente exploatarii de Au si Ag,
-odata declarat obiectiv UNESCO cine va asigura cheltuielile pentru mentinerea actalei stari sau eventuale restructurari pentru eventuale vizite turistice prin excursii,(acum este sustinuta de RMGC), galerii, muzee etc?
-in situatia actuala cand RMGC este in litigiul cu statul roman de obstructionare a investitiei de la RM in judecata la un tribunal din Washington. - solicitand daune de 4,4 miliarde dolari - cum trebuie privita sustinerea zonei Rosia Montanaca obiectiv UNESCO altfei decat blocarea investitiei! Domnule Ciolos cine va consilieaza? Dna SUTEU si Dl Vald Alexandrescu care doresc ca Romania sa numai valorifice nicio data aceste resurseminerale.
2. O tampenie
(mesaj trimis de Dr.WHO în data de 03.02.2019, 21:37)
Rosia Montana trebuie dezvoltata ca exploatare miniera de interes national, sa produca metale pretioase pentru tara, dezvoltare locala si zonala, venituri decente pentru oamenii necajiti din zona. Esti departe de poporul roman, aventurierule si oportunistul Ciolosi. Tu vrei mereu functii, atat. Poate la SECURITATE, da?
3. l-a intrebat cineva?
(mesaj trimis de ian în data de 04.02.2019, 00:32)
super prost inceput pt +USR; securisti la vedere, megalomanie la tehnocrati, dat cu stangu-n dreptu' cu montana . ba' baieti, va stiam mai deshtepti ... de cand cu incidentul kovesi, numai rateuri dati. pai cu proRomania+USR o sa castigati alegerile?! la munca!