Fostul premier Dacian Cioloş a atras atenţia că, pentru intrarea completă în Spaţiul Schengen a României, va fi nevoie de două decizii ale Consiliului Uniunii Europene şi a solicitat actualului prim-ministru, Marcel Ciolacu, să explice onest care sunt condiţiile negociate în numele României pentru aderarea parţială la Spaţiul Schengen, informează news.ro.
"Ştiu cum e ca premier, când eşti criticat din toate părţile pentru deciziile pe care le iei sau nu. Însă, dincolo de certurile şi neînţelegerile politice interne sau de interesul electoral, în cazul Schengen este vorba de demnitatea românilor şi de reprezentarea României la nivel european. Marcel Ciolacu trebuie să fie clar, să ne explice onest condiţiile în plus pe care le-a acceptat în numele României pentru această aderare parţială la Spaţiul Schengen şi să-şi asume premiera absolută pe care a negociat-o: faptul că pentru intrarea completă în Schengen va fi nevoie de două decizii ale Consiliului UE, nu de una singură cu un calendar ataşat, aşa cum s-a întâmplat pentru toate celelalte state membre Schengen", a transmis Dacian Cioloş într-un comunicat de presă, de duminică.
Dacian Cioloş mai spune că modul de intrare parţial al României în Schengen va accentua sentimentul că nu suntem consideraţi europeni cu drepturi depline.
"La fel cum MCV-ul a reprezentat o piatră de moară pentru România vreme de 15 ani, aşa şi modul în care intrăm acum în Schengen, pe jumătate şi cu condiţii absurde, impuse abuziv de un guvern austriac vremelnic, va accentua sentimentul că nu suntem consideraţi europeni cu drepturi depline. O decizie care poate părea bună se poate transforma uşor, în timp, într-o nouă temă pentru populişti şi extremişti.
Sunt trei aspecte cruciale de reţinut din decizia Consiliului UE, care tocmai a fost publicată. În primul rând, aşa cum spuneam mai sus, această decizie se referă doar la ridicarea controalelor vamale în aeroporturi şi porturi, scriind explicit că o ridicare a controalelor la frontierele terestre va trebui agreată într-o altă decizie a Consiliului. Ce înseamnă acest lucru în practică? Că orice stat membru va putea bloca intrarea completă a României şi Bulgariei în Schengen, în orice moment. Orice stat membru ne poate impune condiţii noi, dintre cele mai diverse. Depindem în continuare de bunăvoinţa Austriei şi a celorlalte state membre pentru un drept pe care îl avem de 12 ani", mai spune fostul premier.
De asemenea, Dacian Cioloş mai precizează că România nu are un calendar clar pentru o a doua decizie a Consiliului UE.
"În al doilea rând, NU avem un calendar clar pentru această ipotetică a doua decizie. Se menţionează doar că negocierile vor continua de-a lungul anului 2024, dar nu se ia niciun angajament juridic clar legat de vreo dată-limită. În al treilea rând, România şi Bulgaria au acceptat, prin reprezentanţii lor politici, condiţii în plus în schimbul aderării, cum ar fi controale inopinate pe aeroporturile austriece la zborurile cu provenienţă românească sau bulgărească ori, mult mai serios, controale sporite "cu filtre multiple" la frontiera dintre România şi Bulgaria sau România şi Ungaria, care vor îngreuna şi mai mult traficul terestru şi vor însemna alte sute de milioane de euro pierdute de transportatorii, agricultorii şi antreprenorii români. Mai mult, această decizie legitimează juridic şantajul politic al unui stat membru, care nu se bazează pe niciun fel de argument sau explicaţie rezonabilă: ne putem lua adio de la orice posibilă acţiune la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pentru că noi înşine (prin Guvernul Ciolacu) am fost de acord cu toate aceste condiţii suplimentare discriminatorii", mai spune Cioloş.
Fostul prim-ministru atrage atenţia, în final, că românii sunt trataţi ca cetăţeni de mâna a doua deoarece aceasta este, spune el, calitatea politicienilor români în Consiliul Uniunii.
"Demnitatea României în UE depinde de calitatea reprezentării noastre la nivel european: suntem trataţi ca cetăţeni de mâna a doua pentru că aceasta este calitatea politicienilor noştri din Consiliul Uniunii. Aşadar, domnule Ciolacu, v-o spun direct: se putea mult mai bine. Demnitatea românilor nu era obiect de negociere. România nu trebuie să rămână la mâna Austriei sau a altui guvern din Uniunea Europeană. Adevărul amar după negocierile dumneavoastră este că Austria a primit dreptul de a controla şi condiţiona prezenţa României în Europa în schimbul promisiunii că turiştii români vor sta cu cinci minute mai puţin la vamă în aeroport", concluzionează Dacian Cioloş.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.12.2023, 13:43)
Opozitia de carton in loc sa ajute si sa felicite pe cei care pot face cite ceva pentru Romania terfelesc aceste enormele realizari politico - economice , ce au facut din Romania o forta extrordinara in aceasta regiune .Opozitia a ratat toate tintele . UDMR a ratat Tinutul Secuiesc .USR a ratat participarea la guvernare ce ii ofera sansa de dezvoltare a Romaniei ,Simion a ratat intrega dezbatere nationala , iar despre cei mai mititei politicieni din Opozitie putem spune cum Iohannis i-a invins politic pe toti . Ciolos nu mai are nici el anvergura de altadata . O tinara cindva fosta speranta .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.12.2023, 14:47)
Aceste "enorme realizari politico- economice" nu merita pretul platit. Dar daca privim inapoi , constatam ca politicienii nostrii aleg in defavoatea tarii, promit Luna de pe cer, dar in final doar batem pasul pe loc si populatia achita inca o factura mare pentru oalele sparte de politicieni. Dupa imensa tradare a electoratului care a pus in functiune pe Iohanis, au venit cu sloganul ca taxele nu cresc, cand colo taxele cresc, firmele o sa incorporeze in pretul produselor aceste cresteri de taxe, deci inflatia va creste, apoi vine "marea realizare" de intrare in Schengen. Suntem tratati ca cetateni de ultimul rang, nu ca UN partener egal . Ciolacu daca avea sange in instalatie ar fi trebuit sa multumeasca pentru oferta si sa se ridice si sa plece din sala. Vin alegerile si nu avem pe cine alege, unul este mai tradator decat celalalt, toti trag in directii diferite, pana cand caruta se va rupe si ne trezim cu fundul gol pe pamant. Poate asta ne lipseste sa ne trezim la realitate.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.12.2023, 15:04)
Pretul platit pentru dezvoltare este fara de pret .PNRR este un imens ajutor acordat romanilor si tuturor tarilor membre din UE spre dezvoltare .PNRR este practic dezvoltare pe banii altora .Granturi si imprumuturi cu dobinda extrem de mica si termeni de returanare pina in 2050 .O natiune ce nu poate plati pretul ramine aidoma natiunii romane in Comunism .O natiune fara dezvoltare (priveste in jur si intelegi ) nu poate e3xista cum natiunea romana nu poate exista fara UE si fara NATO.Lasa lozicile comuniste deoparte .
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.12.2023, 21:04)
Parca asa e zicala "Capul aplecat nu se taie" am crezut ca mai jos nu se mai poate, dar politicienii ma surprind incaodata. Parca traim pe vremea boierilor.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2024, 08:23)
Imediat se poate modifica paragraful 1 din constituția României pentru că nu se mai aplica: 1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Stat național - cu fiecare român care emigrează și cu fiecare străin care intra , își pierde sensul. Suveran și independent - la chestia asta s-a renunțat demult, fără armata, înrobiti de datorii, fără infrastructura, trenurile circulă cu viteză mai mică ca acum 100 de ani, fără industrie, fără agricultură cu care sa putem hrăni poporul, fără spitale performante, fără justiție justă, cu politicieni corupți, fără sistem de învățământ performant actualizat, cu cei mai buni specialiști români plecati din tara, etc. Unitar și indivizibil - ne reîntoarcem la punctul unu stat național, dar de fiecare dată înainte de alegeri se scoate cartea asta și după aia se uita de el.
1.5. Poloitica externa e in coordonarea presedintiei ,n (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2024, 12:58)
Presedintele chiar a statuat asta , el accepta ministrii de externe ,el l a propulsat pe Aurescu la tribunal international ,si el particpa la consilii la nivel inalt . Si tot el l a sel ectat ,numit si mentinut pe Hurezeanu la Viena si acum ...astea sunt rezultatele .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2024, 09:05)
sclav imputit care prezinta o infrangere a Romaniei ca o mare victorie
mi-e greata total de ei
asuma ca romanii sunt tampiti si nu gandesc cu capul ci cu televizorul
Ban.Cher.Vali
3. E santaj de piata de la ceea ce AUR numeste Hansbu
(mesaj trimis de Un liberal în data de 01.01.2024, 11:17)
Dar europarlamentarii romani sa puna accentul corect : exact la acelasi consiliu sub presedintia Spaniei (ce de promisiuni au fost cu ...spania) deci simultan s a acordat drept de circulatie fara viza persoanelor din ...Kosovo (reminiscenta de la aderarea Croatiei la euro ). Ca am intrat partial in tratatul practic mort Schengen e una ,dar ca s au extins si intarit viitoarele leviere de santaj ,acizatii nefondate ,insulte mascate etc ..abia asta e foarte ,foarte grav !
Cetatenii din Kosovo au aceleasi facilitati de ...Schengen ,de la aceeasi data ca si romanii. E dovada absoluta ,in timp real ca nu migratia a tinut (si tine ) pe loc perechea Romania Bulgaria . In Kosovo sunt retele mafiote violente ,inarmate ,absolut redutabile care se ocupa cu traficul de persoane (inclusiv rapiri de copiii si adolescenti pt sclavie sexuala ) ,trafic de arme din care au in belsug ,trafic de droguri ,tigari etc
Deci prin aceasta noua asociere la aspiratiile romano bulgare ,cancelarul din iad ( impreuna cu ceilalti ....parteneri) nu a facut decat sa extinda baza viitoarelor intimpinari si argumentari nefaste catre Consiliul Europei despre migratie ,refugiati, trafic de arme si droguri inclusiv componenta militant islamista (f puternica in Kosovo). Motivatiile adversarilor aderarii Romaniei , Bulgariei plus Kosovo la Schengen vor suna mult mai convingator si vor permite crearea unei aliante mai mare in Consiliu EU contra extinderii acestui tratat (aflat practic in mnoarte cerebrala ) . . Deci in asta au constat acele negocieri grele ,de mai bine de zece ani ,pai sa l rechemati pe Hurezeanu de la post ! Imi aduc aminte cand cu aderarea la Euro (desi este mult mai dezavantajoasa si perdanta pt noi ) dar s a refuzat accesul Romaniei si Bulgariei dar a intrat Croatia !
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2024, 12:13)
nu el are ce sa explice.
calendarul de aderare si pasii de indeplinit…
asta nu inseamna ca nu se va ajunge la final joc!
unii mai incet altii mai rapid…
s c c r e t