Actualizare 11:06 Premierul: "Spre deosebire de alte state ale UE, România nu are tradiţia primirii migranţilor"
Mecanismul de relocare a refugiaţilor între statele Uniunii Europene este dificil de pus în practică atât timp cât nu se avansează în chestiunea controlului fluxului migrator, iar acest mecanism în sine, stabilit după o formulă matematică, nu este o soluţie potrivită întrucât migranţii trebuie să poată fi integraţi în cultura şi societatea ţării gazdă, a declarat Dacian Cioloş într-un interviu acordat cotidianului Le Monde, potrivit Agerpres.
"Am acceptat să participăm la planul de primire a migranţilor. Totuşi, există un blocaj cu aceste cote impuse, care sunt respinse de mai multe state. Noi suntem pregătiţi să ne asumăm responsabilităţi, în funcţie de capacităţile noastre. În acest fel înţeleg eu solidaritatea. Trebuie să fim primitori şi deschişi, dar şi realişti, altfel suntem iresponsabili", a indicat premierul român, atrăgând atenţia că, spre deosebire de alte state ale UE, România nu are tradiţia primirii unor migranţi din afara Europei.
În contextul divergenţelor pe tema cotelor obligatorii de refugiaţi, premierul român a remarcat şi anumite elemente deficitare în mecanismul decizional european. "Atunci când se ajunge la situaţii de blocaj sau când patru ori cinci state spun 'nu, nu şi nu', cum este problema refugiaţilor, înseamnă că există o problemă în pregătirea deciziilor Consiliului. Şi cum nu sunt ascultaţi, unii au găsit alte mijloace de a se face auziţi", a răspuns premierul român când a fost întrebat dacă este îngrijorat de clivajul pe care chestiunea refugiaţilor l-a creat între vestul şi estul Europei.
La o întrebare legată de posibilitatea ca România să se alăture Grupului de la Vişegrad (format din Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia), premierul Cioloş a menţionat că astfel de grupuri cu geometrie variabilă nu sunt în spiritul construcţiei europene, dar pot exista apropieri ale punctelor de vedere pe teme asupra cărora unele ţări pot avea interese comune.
În ceea ce priveşte cazul specific al Poloniei, împotriva căreia Comisia Europeană a lansat o procedură preliminară privind respectarea statului de drept, premierul român a apreciat că acest avertisment ar trebui urmat de dialog, pentru a se evita o escaladă. "Nu sunt sigur că polonezii sunt antieuropeni, dacă li se pun pe masă toate avantajele apartenenţei la UE. Ei nu sunt dispuşi să renunţe la libera circulaţie a bunurilor, a capitalurilor şi a persoanelor, precum şi la posibilitatea de a lucra în statele UE'', a adăugat Cioloş.
Întrebat în încheiere dacă este îngrijorat pentru viitorul Europei, el a admis că este îngrijorat, dar că nu se teme. "Avem suficientă luciditate în statele membre pentru a nu distruge proiectul comun", a percizat premierul român.
(S.A.)
---------
Premierul Dacian Cioloş a declarat că România nu vrea să facă parte dintr-un spaţiu Schengen care nu funcţionează, într-un interviu pentru presa franceză, potrivit Digi24.
Şeful Executivului român se referă la criza refugiaţilor care a determinat tot mai multe state să reintroducă controalele la frontiere.
"Se tot spune că România nu este pregătită, chiar dacă România întruneşte toate condiţiile impuse de Uniunea Europeană pentru integrare de mai mulţi ani. Este o situaţie paradoxală, în care ni se spune că nu suntem pregătiţi, deşi toate criteriile au fost îndeplinite. De câţiva ani sunt rezultate care demonstrează că justiţia funcţionează, că lupta împotriva corupţiei în România dă rezultate", a afirmat Dacian Cioloş într-un interviu pentru France 24.
În ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, premierul român a punctat: "Cred că avem acum toate ingredientele pentru ca România să fie acceptată. Sigur că nu avem interesul să intrăm într-un spaţiu Schengen care nu funcţionează, să intrăm doar pe hârtie, ci vrem să vedem realitatea din teren şi să ne asumăm la rândul nostru responsabilitatea".
1. Premierul dezinformeaza
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 23.01.2016, 11:41)
"sunt rezultate care demonstrează că justiţia funcţionează, că lupta împotriva corupţiei în România dă rezultate"
Justitia nu functioneaza! Este inca in slujba mafiotilor!
Daca condamna pe delicventii care au furat un ou, cind o face!, si lasa nepedepsiti pe autorii marilor jafuri nationale, Behtel, Hidroelectrica, restituirile inrobitoare, taxarea afacerilor statului de la o la 100%, de catre conducatorii statului!, aducerea statului in postura de chrias in propria tara etc, etc... inseamna ca Justitia nu functioneaza. Cel mai grav fapt care i se poate intimpla unei democratii!
Desteptarea!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2016, 13:10)
Daca vroiau sa functioneze se intmpla dar le-a convenit sa cumpere moca Salrom, Azomures etc.
Multumim Sua, Austria etc. ca ne ghidati sa vedem luminita de la capatul tunelului.
Cand putem fii considerati colonie in UE bineanteles?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de vasile în data de 23.01.2016, 14:32)
Dute si te "culca" Pribeagule....Tu ai vazut numai condamnati...pentru furt de oua?....Incet ..incet le vine randul la toti... E greu sa anchetezi si sa condamni persoane mafiote din varful piramidei....trebuie multa rabdare sa poti construi un dosar care sa si "tina" in fata judecatorilor........deoarece acesti mafioti au FURAT ...cu legea in mana facuta de ei....E greu sa construiesti un dosar..
1.3. Pai, mai vasaluc, (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 23.01.2016, 15:32)
ce dovezi mai clare mai vrea cineva, cind ei, cu gura lor fac declaratii de genul:
"Întrebată, vineri, dacă a luat bani de la afaceristul Bogdan Buzăianu, Udrea a declarat că ea nu a luat niciun ban, dar că toată lumea ştie că banii au mers la partid.
"Eu nu am luat banii. Toată lumea ştie că banii s-au dus la partid", a spus Elena Udrea.
De asemenea, Udrea ar mai fi spus că dacă Parchetul vrea să o audieze, o să spună mult mai multe, pentru că nu mai are ce pierde.
Declaraţia a fost făcută de fostul ministru în faţa colegilor parlamentari din Comisia juridică."
Si nu-i vorba de oua, ci de zeci sute, miliarde de euro. Altfel cum se explica existenta atitor castele cumparate de mafiotii romani in... Spania? Si aceasta in situatia in care majoritatea romanilor traiesc in saracie lucie, iar tara noastra mindra si bogata este una dintre cele mai sarace din UE!
Ce lege le-a permis acestor porci sa faca toate porcariile astea?
Iar legile date de ei, care le permit sa faca porcarii, ii fac intangibili? Nu, furtul ii condamna si pe ei si legile lor! Cu totii si toate, la zdup!
2. Premierul nostru cu cohones. Bravo.
(mesaj trimis de Le Monde, wow în data de 23.01.2016, 13:04)
Acesti migranti acum primesc sa stea cam cat ptimeste unul care lucra 8h/zi pe minimul pe economie.
Felicitari domnule Ciolos, desi cred ca ai sange de maghiar Csomos.
Daca era Ponta sigur sigur, mai multi saraci mai multi votanti.
E total nedrept fata de cei peste 1 mil de oameni pe minim pe economie 1050 incadare. E nedrept fata de cei peste 3 mil romani i EU ca in Romania nu sunt locuri de munca si care sunt pt 300€ fata de 1000-1500 dincolo.
Acestia ne-au cotropit de-a lungul istoriei.
Sa ii duca in SUA ca ei lupta in Siria pt petrol cred.
Nu vreau ca in Turcia sa fie mai multi Sirieni decat Romani , in sate ce fac intra peste batrani.
Suplimentezi politia jandarmeria haos bombe.
Nu.
3. fără titlu
(mesaj trimis de pentru ue în data de 23.01.2016, 13:49)
cand e vorba de migranti suntem buni! cand e vorba de aderarea la schengen mai avem de indeplinit nu stiu ce masuri! referitor la migranti
faceti un referendum sa vedeti opinia oamenilor.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 23.01.2016, 16:29)
Neprimirea in Schengen este un blocaj economic fata de ROMANIA ,SI UN FEL DE a-i umili pe romani.Trebuie sa fim mai curajosi in raport cu mafia europeana( uneori sa-i si amenintam)