Actualizare 17:51 Dumitru Costin, BNS: "Avem documentele, salariul minim de la 1 ianuarie va fi 1450 de lei, aşa cum a promis Dragnea"
Salariul minim pe economie va fi, din 1 ianuarie 2017, 1450 lei, aşa cum a promis în campanie liderul PSD, Liviu Dragnea, promisiuni pentru care există documente, această creştere fiind importantă pentru aproape două milioane de oameni care au ieşit la vot pentru 200 de lei în plus, aşa cum la revoluţie s-a ieşit pentru 100 de lei, a declarat astăzi Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), după întâlnirea cu premierul Dacian Cioloş.
"A fost o întâlnire cu foarte multe tristeţi de anumite părţi ale mesei. Eu, în numele ele BNS, i-am propus domnului Cioloş, ţinând cont de faptul că partenerii sociali nu au ajuns la nicio cifră agreată în comun şi că actualul Guvern nu avansase nicio valoare, i-am propus să pună mâna pe telefon să-l sune pe domnul Dragnea şi să îi spună: «Nu ştiu dacă noul Guvern va fi instatalat până la 31 decembrie, ţinând cont că ne-aţi comunicat această valoare de 1.450 de lei, vom aproba astăzi HG cu această valoare. Domnul Cioloş nu a dat curs recomandării pe care eu am făcut-o . Domnia sa a spus că în situaţia în care o să constate că noul Guvern nu va fi învestit, probabil în ultima şedinţă a Guvernului său va aproba o HG prin care o să amâne creşterea valorii salariuliui minim, şi că pentru ianuarie rămâne la 1250 lei cât este acum", a spus Dumitru Costin, citat de News.ro. Întrebat dacă este convins că noul Guvern va aproba suma de 1450 de lei de la 1 ianuarie, Costin a spus că este nu pune la îndoială acest lucru.
Liderul BNS a precizat: "Aici nu discutăm dacă punem sub semnul întrebării în prima zi de după alegeri o promisiune a domnului preşedinte Dragnea, mi se pare că devenim uşori ridicoli. Domnul Dragnea a fost mai mult decât precis în exprimare, avem documentele, salariul minim de la 1 ianuarie este 1450 lei aşa că nu văd de ce Guvernul Cioloş care oricum se gândea la ceva de genul 1300, 1300 şi un pic să fi insistat azi la noile sume. Aşteptăm Hotărârea de Guvern de la 1 ianuarie pe 2017, cu 1450 lei".
Potrivit lui Costin, la scrutinul de duminică au ieşit la vot mai mult cei care louiesc în mediul urban pentru care creşterea valorii salariului minim este importantă.
Acesta a mai spus: "Ieri, la vot, după foarte multă vreme, au ieşit la vot mai mulţi cetăţeni cu drept de vot din mediul urban şi nu rural. Valoarea salariului mimim produce imact asupra a aproxmativ două milioane de cetăţeni salariaţi şi orice creştere este benefică pentru această categorie de cetăţeni. Dacă pentru 100 de lei am făcut revoluţie, pentru 200 de lei, vedeţi, ieşim la vot".
Totodată, liderul sindical precizat că premierul a spus că atât cât rămâne la Guvern, nu va mai fi adoptată nicio ordonanţă de urgenţă.
-----------
Viitorul Executiv va avea legitimitatea necesară pentru stabilirea nivelului salariului minim pe economie garantat în plată în anul 2017, în condiţiile în care partidul care a câştigat alegerile din 11 decembrie 2016 şi-a asumat nivelul salariului minim în programul de guvernare, a afirmat premierul Dacian Cioloş în Consiliul Naţional Tripartit.
"Partidul care a câştigat alegerile şi-a stabilit o cifră clară în programul de guvernare, pe care şi-a asumat-o politic. Dacă acest guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele şi patronatele, cu o săptămână sau două înainte de instalarea noului guvern, ar putea fi acuzat că abuzează de responsabilitatea pe care o are. Pe de altă parte, în cazul în care acest guvern ar promova o Hotărâre cu acea sumă, ar însemna că ne-am asumat-o fără a avea vreo analiză în spate", a declarat prim-ministrul Dacian Cioloş, potrivit unui comunicat al Executivului, trimis Redacţiei.
Premierul a mai transmis partenerilor sociali că, într-un alt context decât cel al alegerilor, guvernul actual ar fi stabilit nivelul salariului minim pe economie garantat în plată pentru anul 2017, la un nivel apropiat de cel propus de confederaţiile sindicale.
Şeful Executivului a mai spus că va discuta cu conducerea partidului politic care a câştigat alegerile pe mai multe teme de guvernare, între care şi salariul minim, precizând că în acest moment are în vedere două scenarii.
Executivul precizează: "Dacă noul guvern se va instala până la sfârşitul anului, atunci va avea posibilitatea să îşi asume formal nivelul promis în programul de guvernare, iar dacă preluarea guvernului se va face la începutul anului viitor, actualul guvern va aproba, în ultima şedinţă din 2016, o hotărâre prin care să menţină nivelul actual al salariului minim şi în luna ianuarie 2017, urmând ca pentru restul anului să fie stabilit un alt nivel".
Potrivit prevederilor legale, Guvernul are obligaţia să stabilească până la sfârşitul anului în curs, nivelul salariului minim garantat în plată pentru anul viitor.
În cadrul Comisie de Dialog Social, care va avea loc joi, la Ministerul Muncii, se va discuta şi pe marginea mecanismului transparent de stabilire a salariului minim, care este în prezent elaborat de o echipă de experţi de nivel înalt, în cadrul unui contract finanţat de Comisia Europeană.
"Premierul Dacian Cioloş şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, au mulţumit partenerilor sociali pentru colaborare şi i-au invitat să continue consultările, dar informal, pe marginea proiectului Legii salarizării unitare. Guvernul, împreună cu sindicatele şi patronatele au convenit să publice proiectul Legii salarizării unitare, conform principiilor transparenţei promovate de actualul guvern, pentru a putea fi consultat, ca un demers complementar procesului de dezbatere publică", se mai arată în comunicat.
1. Vrajeala PSD/sindicate
(mesaj trimis de mona în data de 12.12.2016, 21:19)
Baieti stiti foarte bine ca inflatia le va manca banii si ca tot la voi vor veni cu mana intinsa. Va simtiti bine pe spinarea fraierilor?
2. Banii nu mai duc la inflatie
(mesaj trimis de Catalin în data de 12.12.2016, 22:41)
Mona de 2 ani inflatia e negativa in Romania si salariile au tot crescut. Economia nu mai aia pe care ai invatat-o tu la scoala!