DAN BARNA DESPRE DECESUL LUI RADU LUPU: "Rămân în suflet cu muzica lui fabuloasă"

G.D.
Miscellanea / 20 aprilie 2022

Dan Barna

Dan Barna

Ieri s-a stins Radu Lupu, unul dintre cei mai mari pianişti ai lumii, apreciat şi recunoscut de o lume întreagă pentru talentul său. Ilie-Dan Barna şi-a arătat astăzi regretul faţă de decesul marelui pianist într-o declaraţie de presă remisă redacţiei.

"De câteva ori pe an, venim la această tribună şi deplângem trecerea în nefiinţă a unei mari valori. De fiecare dată cu afectare şi tristeţe mai autentică sau mai formală. Pretindem că am fost tot timpul conştienţi de rolul jucat de persoana aceea în cultura română, europeană sau universală. Ca şi cum, o zi în plus ne mai trebuia şi am fi onorat-o cum se cuvenea", spune Ilie-Dan Barna.

Memoria pianistului Radu Lupu "va dăinui în "colb de cronici", cum spunea Eminescu, sau, mai actual, în paginile Wikipedia sau Youtube", conform spuselor deputatului.

Ili-Dan Barna şi-a manifestat admiraţia şi recunoaşterea faţă de Radu Lupu şi că interpretările sale reuşesc să sensibilizeze cum niciun alt pianist nu o face.

"Chiar dacă, spre ruşinea acestui Parlament, sunt ocupanţi de fotolii care poate aud abia zilele acestea pentru prima oară de el, plecarea lui Radu Lupu este o pierdere teribilă pentru cultura României şi pentru români. Nu are cum să fie altfel clipa în care dispare dintre noi acela care putea exprima în cea mai înaltă formă ceea ce suntem şi simţim. Poate veţi spune că nu e neapărat ceva specific românilor. Tocmai de aceea momentul acesta e cu atât mai greu: am pierdut ieri un spirit universal, născut la noi în ţară, la Galaţi. Şi cu atât mai amar este când România l-a ignorat aproape complet pe acest geniu artistic care ne-a dus, cu prestigiu fără seamăn, numele în marile săli de spectacole ale lumii, în casele ascultătorilor şi muzicienilor amatori sau profesionişti şi în inimile multor oameni care altfel nu ar fi auzit de ţara noastră", declară deputatul USR.

Dan Barna îşi arată regretul faţă de lipsa de raportare la cultură şi că "orbirea faţă de importanţa culturii reale şi majore, ne duce cu fiecare zi mai aproape de abis".

"În aceste zile oamenii de cultură din întreaga lume îl deplâng pe Radu Lupu, însă rămân în suflet cu muzica lui fabuloasă. Radu Lupu a fost şi rămâne unul dintre acei oameni rari şi extraordinari care apar, din când în când, pe drumurile obştii şi se răzleţesc apoi, cântând, cu ochii spre cer", declară Ilie-Dan Barna.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb