DAN BARNA: "Eliminarea legii care blochează listarea companiilor de stat este prioritatea zero a coaliţiei"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 ianuarie 2021

Dan Barna a declarat: "Este nevoie ca acest Guvern să compenseze guvernarea violent anti-economie de piaţă a PSD din ultimii ani care a dat un mesaj negativ în plan internaţional".

Dan Barna a declarat: "Este nevoie ca acest Guvern să compenseze guvernarea violent anti-economie de piaţă a PSD din ultimii ani care a dat un mesaj negativ în plan internaţional".

"Bugetul este sub o presiune foarte mare, iar piaţa de capital poate să fie un partener de care avem nevoie"

Eliminarea legii care suspendă timp ce de doi ani listarea la bursă a unor pachete de acţiuni ale companiilor de stat este prioritatea zero a coaliţiei de guvernare, a spus ieri vicepremierul Dan Barna, în cadrul conferinţei ce a marcat aniversarea a zece ani de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Dan Barna a declarat: "Este nevoie ca acest Guvern să compenseze guvernarea violent anti-economie de piaţă a PSD din ultimii ani care a dat un mesaj negativ în plan internaţional (...). De-a lungul ultimilor patru ani am avut multe întâlniri cu investitori importanţi pe plan internaţional care îmi explicau ce oportunitate grozavă este piaţa din România, ce beneficii avem prin poziţia geografică, prin tipul de economie, mărimea ţării, prin faptul că suntem membri ai Uniunii Europene şi cum, totuşi, nu folosim aceste oportunităţi în zona pieţei de capital din cauza unui fel de a vedea lucrurile rămas semnificativ în urmă".

Vicepremierul a ţinut să sublinieze că, actuala coaliţie de guvernare vine cu un alt punct de vedere în ceea ce priveşte parteneriatul cu bursa, iar miza dezvoltării pieţei de capital nu este o prioritate formală şi declarativă, ci una foarte concretă.

"USR Plus a fost constant explicit în mesajul conform căruia, majoritatea restricţiilor care blocau listarea companiilor (n.r. de stat) la bursă ar trebui ridicate. Iar programul nostru de guvernare conţine această abordare şi vom face paşii necesari, şi la nivelul coaliţiei şi la nivelul iniţiativelor parlamentare, nu doar pentru a elimina reglementarea lăsată moştenire de curând de PSD privind pachetele majoritare, cât şi pentru a avea cât mai multe companii listate cu participaţii minoritare la bursă", a spus Dan Barna.

La întrebările jurnaliştilor, vicepremierul a subliniat că practic eliminarea legii care blochează listarea companiilor de stat este prioritatea primelor săptămâni în Parlament.

"La începutul lunii februarie sper să fie în procedură de urgenţă, să reuşim să o trecem prin Parlament imediat ce vom intra în sesiune (...). Este o prioritate zero din punctul nostru de vedere, al coaliţiei. Iar odată eliminată respectiva piedică majoră, toate demersurile pentru a lista cât mai rapid Hidroelectrica vor reintra în cursul normal şi firesc pentru economie", a spus Dan Barna.

De asemenea, vicepremierul a punctat că, din discuţiile avute de-a lungul timpului cu investitori americani şi europeni, a reieşit în permanenţă mesajul că, atât timp cât din partea Guvernului nu există susţinere reală a pieţei de capital, perspectivele de dezvoltare rămân marginale.

"Şi nu vorbim doar de despre Hidroelectrica care este elementul proxim de interes, dar vorbim despre o abordare a Guvernului în raport cu bursa şi piaţa de capital", a spus Dan Barna, adăugând: "Iar prezenţa mea (n.r. la evenimentul de la BVB) aici trebuie înţeleasă şi privită în această logică, de ofertă şi deschidere de colaborare, de dialog (...). Este o perioadă dificilă, criza pandemică a pus o presiune foarte mare pe multe zone ale economiei, iar bugetul României este sub o presiune foarte mare din cauza necesităţii de a ne încadra în acel deficit de 7% agreat cu Comisia Europeană. Or şi din această perspectivă, piaţa de capital poate să fie un instrument, un partener şi un sprijin de care avem nevoie".

Listarea companiilor deţinute de stat la bursă este în acest moment blocată de legea 137/2020 prin care fosta majoritate coagulată în jurul PSD a suspendat timp de doi ani orice activitate de listare la bursă a unor pachete minoritare din totalul acţiunilor pe care statul le deţine la companii.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Cel putin 51 la suta din capital trebuie sa fie romanesc

    1. Da așa este ... 51 % capital romanesc iar banii obținuți din vânzarea acțiunilor sa fie folosiți pt dezvoltarea companiei...

    prioritatea zero a fascistilor ,vanzarea a ce a mai ramas , stapanilor pe nimic . dupa 51 % daca va fi , urmeaza alte vanzari pina la zero .

    Da bai neomarxistilor, vindeti tot ce a mai ramas de vandut dupa care va luati averea si taiati in Caraibe si lasati prostii sa se spele pe cap cu corporatiile lacome dupa profit.

    Romanii au ajuns sclavi in tara lor.. toate corporatiile fura de rup din buzunarul romanilor.  

    1. pentru ca nu le mai pot capusa si scoate profituri fara sa faca sau sa riste nimic. Vezi hidroelectrica, petrom, care, aflate integral in administrarea statului, au fost pe buza falimentului. Beneficiari erau buzaianu, finul lui dip, si alti cativa din energie, sau vantu si luca in cazul celalalt. Listate la bursa devin mai vizibile si pot profita si eu, odata cu statul roman, de eventuale dividende, dar asta numai daca nu se gaseste iar un fel de pue monta sa ne lase minoritari, ca in cazul rompetrol, de unde statul, avand sub 50%, ia doar praful de pe toba. Multumim pue monta!

      E vorba de listare la bursa nu privatizare

    Imi place. Neo-marxistii si fascistii canta la unison!

    Vinzi azi, maine cheltuiesti banii pe nu stiu ce si apoi se plang ca nu sunt bani. Trebuie vazut cati bani a luat Hidroelectrica in ultimii ani ( multe miliarde de lei), in conditiile in care aproape un sfert din bani s-au dus la Fondul Proprietaea (nici nu se mai stie a cui este acest fond( Inclusiv Bil Gates are actiuni la acest fond)

    Bai Borno eu zic sa se listeze dar sa nu cumva sa vindeti vreun procent ca o sa fiti judecati pentru inalta tradare. Daca nu sunteti in stare sa administrati firmele de stat ale Romaniei si sa faceti profit pentru tara atunci plecati de pe acum acasa si sa nu mai apareti in presa si Tv...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb